Letos je resnično gobje leto! Ali lahko verjamete, koliko različnih jedi smo že pripravili s temi dišečimi klobučnicami? Za nami so gobova juha, gobov golaž, ajdota z gobami in lazanja z gobami… Rižota, s svojo kremasto teksturo in bogatimi okusi, je bila naravna naslednja izbira v našem kulinaričnem raziskovanju. In ne bojte se – še več receptov z gobami je na poti!
Gobova rižota, klasična jed, ki je kot kulinarični pozdrav jeseni, je ne samo nasitna in polna globokih, zemeljskih okusov, ampak tudi presenetljivo preprosta za pripravo v zgolj 30 minutah. Tako si lahko tudi sredi tedna privoščite malce razkošja.
Slastna gobova rižota
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut20
minutSestavine
300 g riža vrste Carnaroli (lahko tudi Arborio)
500 g priljubljenih mešanih divjih gob (npr. gobani, sirovke, lisičke) ali gojenih gob (npr. šitake, bukov ostrigar, šampinjoni)
1 srednje velika bela čebula
½ pora
3-4 stroki česna
4 jž oljčnega olja
100 g masla
80 g sira vrste Parmigiano-Reggiano
1.250 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
100 ml belega vina
sol in sveže mleti poper
- Začimbe in zelišča
1 jž šetraja (ali timijana)
2 lovorova lista
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Okrasitev in serviranje
1 manjši kos priljubljenega sira (npr. Parmigiano-Reggiano)
sveže tolčen beli poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa
Navodila
- Čebulo, por in česen očistimo in nasekljamo. Gobe ne peremo; z ostrim nožem in ščetko jih dobro očistimo in narežemo na večje kose.
- V vnaprej segreto posodo kanemo oljčno olje in ½ masla, pridamo čebulo in jo pražimo 3 min. Ko rahlo postekleni, dodamo por in gobe, vse skupaj malo opražimo, dušimo le 3-5 min., dodamo česen in dušimo do 1 min., da zadiši.
- Riž oplaknemo in dobro odcedimo. Dodamo ga k gobovi osnovi, dobro premešamo, da so vsa zrna enakomerno prevlečena z maščobo. Nato postopoma zalijemo z vodo ali jušno osnovo, prilijemo še vino.
- Dodamo sol in vse začimbe: sveže mleti poper, šetraj ali timijan, lovor in nariban muškatni orešček. Dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in rižoto kuhamo še približno 15 min., na majhnem ognju. Vmes občasno pomešamo, po potrebi dodamo še malo tekočine.
- Sir naribamo. Ko je jed kuhana, k rižoti primešamo maslo in nariban sir, po okusu dosolimo in popramo. Nežno umešamo in pokrijemo.
- Ko odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo. Serviramo vroče.
- Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu dodamo še nekaj sveže tolčenega belega popra in par kapljic oljčnega olja. Po želji lahko po vrhu narežemo ali naribamo priljubljeni sir, priporočamo Parmigiano-Reggiano.
Zapiski
- Sezona gob še kar traja!
Dokler smo še v višku gobje sezone, izkoristimo priložnost in to klasično, večno rižoto pripravimo iz naših priljubljenih divjih gob. Seveda, rižota je primerna za vse letne čase – pozimi se le namesto v gozd odpravimo na bližnjo tržnico ali v trgovino po gojene gobe. - Gobova rižota: prava “comfort food” poslastica
Slastna gobova rižota, sestavljena iz gob, riža, parmezana in dišavnic, je nedvomno ena izmed najboljših “comfort food” jedi. Bogata z okusi in aromami, je primerna za vse priložnosti in razveseljuje brbončice ljubiteljev gob. - Izbira pravega riža
Pri pripravi te rižote vedno izberite riž vrste Carnaroli ali Arborio. Ta dva ostajata zmagovalca, ko gre za pripravo sočnih rižot, saj obdržita svojo strukturo, hkrati pa sproščata škrob, ki jedi da tisto pravo kremasto teksturo.
Najbolj izi bizi za pripravit (zelo malo lupljenja in sekljanja), okus pa kot v oštariji! In spet sem vse sestavine imela doma – idealen scenarij za nedeljo, ko so trgovine zaprte, ne bi pa naročala Wolta. Ja, tole je skuhano in postreženo, preden pride katerikoli Wolt.
Hvala draga Nina. Zelo me veseli, da je recept izpadel tako uporaben in jed tako okusna. Na še veliko slastnih jedi. Lep pozdrav, Nina / IZIBIZI