Domača zelenjavna jušna osnova je nepogrešljiva alkimija za vsako kuhinjo, pravi kulinarični eliksir, ki s svojo globino okusov obogati vrsto jedi. Od enolončnic in minešter do rižot, omak in zakuh, ta vsestranska osnova vnese življenje na krožnik. Medtem ko so komercialne jušne osnove zlahka dostopne, pa le redko sežejo do globin okusa, ki jih sprošča skrbno pripravljena domača različica.
Uporaba sezonske zelenjave, prilagajanje sestavin in ustvarjanje polnega, neprimerljivo pristnega okusa – vse to so razlogi, zakaj se splača vložiti čas v domačo jušno osnovo. Čeprav se morda zdi priprava zamudna, je proces v resnici preprost. Z malo truda lahko vaše kulinarične kreacije dvignete na višjo raven okusnosti.
Zelenjavna jušna osnova
Meni osnovaTežavnost: enostavno10
minut90
minutSestavine
300 g korenja
150 g rdeče kolerabe
½ pora
½ stebla stebelne zelene
1 paradižnik
2 čebuli (1 rumena in 1 rdeča)
3 stroki česna
3 lovorovi listi
1 šopek svežega peteršilja
3 vejice timijana
1 jž poprovih zrn
1 jž soli
3 l vode
Navodila
- Zelenjavo očistimo iz zrežemo na večje kose. Čebulo pustimo skupaj z olupkom in le prepolovimo.
- Vse sestavine stresemo v večjo posodo, zalijemo s hladno vodo in pristavimo na ogenj.
- Če kuhamo v ekonom loncu (na pritisk) kuhamo 30 min. po tem ko zavre. Če kuhamo v klasičnem loncu – pa običajno 1½ do največ 2 h pri nizkem vrenju. Dlje kot se kuha, močnejšega okusa je!
- Po koncu kuhanja vsebino precedimo skozi gosto cedilo v novo posodo.
Zapiski
- Jušno osnovo si razporedimo v več lončkov. V hladilniku jo hranimo do 5 dni. Lahko jo tudi zamrznemo in nam je vedno pri roki!