brez oreščkov, najbolj priljubljeno, priloge, vegetarijansko

Kroglice s špinačo in rikoto, potopljene v omako marinara

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Okusne rahle kroglice so popolna izbira za različne priložnosti, od elegantne predjedi do sproščenega piknika ali bogate glavne jedi.

Kombinacija rikote in sveže špinače ustvarja lahko, a hranljivo jed, ki navduši v marsikateri situaciji. Potopite jih v kremast jogurtov preliv ali pa jih postrezite s klasično marinara omako (recept v nadaljevanju) in obogatite z vašimi najljubšimi testeninami ali bulgurjem.

Ta recept je zelo prilagodljiv in čudovit primer, kako lahko z nekaj preprostimi sestavinami ustvarimo več različnih jedi.

Kroglice s špinačo in rikoto

Kroglice s špinačo in rikoto

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja mediteranska kulinarikaTežavnost: srednje zahtevno
Št. porcij

4

porcije
Čas priprave

20

minut
Čas kuhanja

30

minut

Sestavine

  • Za kroglice
  • 250 g sveže mlade špinače

  • 250 g rikote

  • 50 g sira Parmigiano-Reggiano

  • 50 g krušnih drobtin

  • 1 jajce

  • 2 stroka česna

  • sol in poper

  • ščepec muškatnega oreščka

  • Za omako marinara
  • 800 g vloženih paradižnikov (pelatov) San Marzano

  • 1 velika rumena čebula

  • 2-3 stroki česna

  • 3-4 jž oljčnega olja

  • 1 jž suhe bazilike (poleti sveže)

  • ščepec sveže tolčenega popra

  • ščepec sladkorja

  • sol po okusu

Navodila

  • Postopek – priprava kroglic
  • Pristavimo večji lonec z vodo. Mlado špinačo na hitro pokuhamo v kropu, ne več kot 2 minuti. Ko je kuhana, jo odcedimo in na cedilu pustimo, da se ohladi, zatem stisnemo še ostalo vodo iz nje. Z večjim nožem jo na grobo nasekljamo.
  • V večji posodi z vilicami pretlačimo rikoto, čvrsti sir Parmigiano-Reggiano naribamo, jajce razžvrkljamo, česen stisnemo.
  • Vse sestavine: ohlajeno špinačo ter mešanico sira in jajc dobro premešamo, dodamo drobtine, sol in poper po okusu ter muškatni orešček.
  • Ko dobimo homogeno zmes, jo pokrijemo in preložimo v hladilnik za vsaj 15 minut.
  • Vključimo pečico na 180°C za ventilacijski način ali na 200°C za klasično peko (zgoraj/spodaj).
  • Ko se zmes nekoliko ohladi, lahko pripravimo kroglice. Približno 1 1/2 žlice potrebujemo za eno kroglico, z roko zmes oblikujemo v kroglice podobne velikosti. Iz te količine mase naj nastane 25-30 majhnih kroglic.
  • Sproti jih zlagamo na večji pekač, obložen s papirjem za peko.
  • Kroglice pečemo približno 30 minut v ogreti pečici na 200°C (klasična peka) ali 180°C, če izberemo ventilacijski način. Kroglice naj se zlato zapečejo. Postrezimo jih vroče!
  • Postopek – priprava omake
  • V veliki ponvi na srednje visoki temperaturi segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo in jo med občasnim mešanjem pražimo 5 minut, dokler ne postekleni. Dodamo česen, med stalnim mešanjem ga opražimo le na hitro, dokler ne zadiši, največ 1-2 minuti.
  • Dodamo vloženi paradižnik, suho ali svežo baziliko, sol in poper ter premešamo. S kuhalnico ali leseno žlico paradižnike nežno razbijemo, medtem ko se omaka še naprej segreva. Dodamo ščepec sladkorja.
  • Omako kuhamo naprej, dokler ne postane vrela. Nato zmanjšamo temperaturo na srednje nizko, pokrijemo in med občasnim mešanjem kuhamo še 25 do 30 minut. Če je tekočina preveč povrela, dodajamo malo vode, a le po žlicah, saj mora biti omaka zelo gosta.
  • Omako poskusimo in jo po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.
    Kroglice s špinačo in rikoto, potopljene v omako marinara - Izibizi

Zapiski

  • Postrežba:
    Kroglice postrežemo skupaj z omako. Zraven lahko skuhamo priljubljene testenine in že imamo glavno jed. Lahko pa jih jemo kot del predjedi ali meze.
  • Te kroglice z rikoto in špinačo so popolna mešanica okusov in tekstur, ki jih lahko postrežete kot samostojno jed ali kot del večjega obroka. Z lahkoto se prilagodijo različnim priložnostim in okusom, kar jih dela kot idealno izbiro za vsakogar, ki želi v svojo prehrano vnesti nekaj svežine in inovativnosti. Uživajte v tej preprosti, a okusni jedi, polni sredozemskih okusov. Naj vam prinese veselje v vašo kuhinjo!
  • Rikota – beseda, ki v italijanskem jeziku pomeni “ponovno kuhano”, je izdelana iz neposnete sirotke. Njene korenine segajo globoko v italijansko zgodovino, s posebnimi variacijami, kot so riccota romanadimljena rikota in rikota s poprom, ki so zelo cenjene. Rikota je posebej priljubljena na Sardiniji, Siciliji in v Kalabriji, medtem ko je dimljena različica priljubljena v severni Italiji, v okolici Belluna. Srečali jo boste pod različnimi imeni tudi v drugih evropskih državah – “brocciu” v Franciji, “anthotyro” v Grčiji, “ziger” v Nemčiji. Rikota se uporablja v različnih jedeh – od omak za testenine, namazov, solat, do sladic, kot je ta. Njena vsebnost maščob je nizka, medtem ko je bogata z beljakovinami.
  • Recept za rahle kroglice sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si