brez glutena, brez jajc, brez oreščkov, enolončnice, jesen, najbolj priljubljeno, pomlad, sezonsko, vegetarijansko

Klasična gobova juha z ajdovo kašo

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Ko jeseni in na pomlad gozdovi zadišijo po gobah, ga ni boljšega kot domača gobova juha, tista klasična s krompirjem in žličko kisa pred prvim grižljajem. Če zraven skuhamo še ajdovo kašo ali ajdove žgance, pa bo slastna župca presedlala že med glavne obroke, saj tako dobimo jed, ki je obenem še dovolj hranljiva in nasitna. 

Gobova juha z ajdovo kašo

Gobova juha z ajdovo kašo

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

35

minut

Sestavine

  • 500 g mešanih gob (npr. jurčki, lisičke, sirovke…)

  • 300 g krompirja

  • 150 g korenja

  • 2 srednje veliki čebuli (skupaj 200 g)

  • 5-6 strokov česna

  • 1.500 ml vode ali zelenjavne jušne osnove

  • 50 ml belega vina

  • 3-4 jž oljčnega olja

  • sol, poper po okusu

  • ščepec sladkorja po potrebi

  • Začimbe in zelišča
  • 1 čž mlete sladke paprike

  • 3-4 lovorovi listi

  • 1 čž mlete kumine

  • 1 jž majarona

  • Okrasitev in serviranje
  • za ljubitelje pekočega: sveže tolčen beli poper

  • za ljubitelje kiselkastega okusa: 1 čž vinskega kisa na porcijo pred serviranjem

  • za ljubitelje kumine: dodatno kumina v zrnu

  • Priloge
  • Ajdova kaša – ½ kavne skodelice na osebo

  • sol

  • 1 čž masla

  • 2x količina vode

Navodila

  • Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo z nožem nasekljamo, krompir in korenje zrežemo na večje kocke oz. kolutke. Česen stisnemo.
  • Gobic ne peremo, z ostrim nožem in ščetko jih le dobro očistimo in na večje kose narežemo.
  • Večjo posodo z oljčnim oljem pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in posolimo. Čebulo med stalnim mešanjem počasi pražimo toliko časa, da postekleni, izloči sok, se zmehča in ne potemni (8-10 min.).
  • Med mešanjem pridamo gobe. Dušimo tako dolgo, da gobice spustijo vodo.
  • Dodamo preostalo zelenjavo (krompir in korenje). Ves čas mešamo, med tem vsipamo česen, pustimo da zadiši.
  • Stresemo mleto rdečo papriko in hitro zalijemo z zelenjavno jušno osnovo (ali vodo) in vinom. Dodamo začimbe: poper, lovor, mleta kumina in majaron. Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju oz. znižamo temperaturo, po potrebi dodamo ščepec sladkorja in dosolimo.
  • Zelo počasi kuhamo še približno 20-25 min., vmes juho večkrat premešamo in po potrebi dodamo vodo. Po 20 min. poskusimo korenje, ki se kuha najdlje (ko je kuhan korenček, je kuhano vse!).
  • Zdaj pripravimo ajdovo kašo po navodilih proizvajalca. Osnovno razmerje je ajdova kaša – voda 1:2. Za boljši okus med kuhanjem dodamo maslo in rahlo osolimo. Kaša se kuha 12-15 min., odvisno od vrste ajde.
  • Ko gobovo juho odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo.
  • Z ajdovo kašo oplemenitimo jed pred serviranjem, v 1 skledico pridamo 3-4 zvrhane žice kaše. Po okusu aromatično juho še dodatno začinimo s sveže tolčenim belim poprom, kisom ali kumino. Lahko pa jo okrasimo s katerim od priljubljenih sezonskih svežih zelišč, ki so nam še na voljo.

Zapiski

  • Glede na letni čas se lahko odločimo tudi za druge vrste gob, odvisno katere radi nabiramo. Lahko pa gobovo juho pripravimo z gojenimi gobami: šampinjoni, šitake in bukov ostrigar so res slastni v župcah. Seveda jo zlahka pripravimo tudi s sušenimi ali zmrznjenimi gobami.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si