Ko jeseni in na pomlad gozdovi zadišijo po gobah, ga ni boljšega kot domača gobova juha, tista klasična s krompirjem in žličko kisa pred prvim grižljajem. Če zraven skuhamo še ajdovo kašo ali ajdove žgance, pa bo slastna župca presedlala že med glavne obroke, saj tako dobimo jed, ki je obenem še dovolj hranljiva in nasitna.
Gobova juha z ajdovo kašo
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut35
minutSestavine
500 g mešanih gob (npr. jurčki, lisičke, sirovke…)
300 g krompirja
150 g korenja
2 srednje veliki čebuli (skupaj 200 g)
5-6 strokov česna
1.500 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
50 ml belega vina
3-4 jž oljčnega olja
sol, poper po okusu
ščepec sladkorja po potrebi
- Začimbe in zelišča
1 čž mlete sladke paprike
3-4 lovorovi listi
1 čž mlete kumine
1 jž majarona
- Okrasitev in serviranje
za ljubitelje pekočega: sveže tolčen beli poper
za ljubitelje kiselkastega okusa: 1 čž vinskega kisa na porcijo pred serviranjem
za ljubitelje kumine: dodatno kumina v zrnu
- Priloge
Ajdova kaša – ½ kavne skodelice na osebo
sol
1 čž masla
2x količina vode
Navodila
- Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo z nožem nasekljamo, krompir in korenje zrežemo na večje kocke oz. kolutke. Česen stisnemo.
- Gobic ne peremo, z ostrim nožem in ščetko jih le dobro očistimo in na večje kose narežemo.
- Večjo posodo z oljčnim oljem pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in posolimo. Čebulo med stalnim mešanjem počasi pražimo toliko časa, da postekleni, izloči sok, se zmehča in ne potemni (8-10 min.).
- Med mešanjem pridamo gobe. Dušimo tako dolgo, da gobice spustijo vodo.
- Dodamo preostalo zelenjavo (krompir in korenje). Ves čas mešamo, med tem vsipamo česen, pustimo da zadiši.
- Stresemo mleto rdečo papriko in hitro zalijemo z zelenjavno jušno osnovo (ali vodo) in vinom. Dodamo začimbe: poper, lovor, mleta kumina in majaron. Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju oz. znižamo temperaturo, po potrebi dodamo ščepec sladkorja in dosolimo.
- Zelo počasi kuhamo še približno 20-25 min., vmes juho večkrat premešamo in po potrebi dodamo vodo. Po 20 min. poskusimo korenje, ki se kuha najdlje (ko je kuhan korenček, je kuhano vse!).
- Zdaj pripravimo ajdovo kašo po navodilih proizvajalca. Osnovno razmerje je ajdova kaša – voda 1:2. Za boljši okus med kuhanjem dodamo maslo in rahlo osolimo. Kaša se kuha 12-15 min., odvisno od vrste ajde.
- Ko gobovo juho odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo.
- Z ajdovo kašo oplemenitimo jed pred serviranjem, v 1 skledico pridamo 3-4 zvrhane žice kaše. Po okusu aromatično juho še dodatno začinimo s sveže tolčenim belim poprom, kisom ali kumino. Lahko pa jo okrasimo s katerim od priljubljenih sezonskih svežih zelišč, ki so nam še na voljo.
Zapiski
- Glede na letni čas se lahko odločimo tudi za druge vrste gob, odvisno katere radi nabiramo. Lahko pa gobovo juho pripravimo z gojenimi gobami: šampinjoni, šitake in bukov ostrigar so res slastni v župcah. Seveda jo zlahka pripravimo tudi s sušenimi ali zmrznjenimi gobami.