Ajdova kaša z gobami je idealna izbira za tiste dni, ko si želimo pripraviti jed, ki bo prijetno nasitila, hkrati pa nudila zdrav in polnovreden obrok. Ajda je znana po svojih številnih koristnih lastnostih – bogata je z vlakninami, vitamini in minerali ter prispeva k sitosti. Gobe, ki jih vključujem v ta recept, dajo jedi dodatno bogastvo arome in okusa.
Ni nujno, da je vedno rižota, lahko je tudi ajdota!
Kar je najbolje pri tem receptu, je, da ga lahko pripravite hitro in brez veliko truda. V nekaj preprostih korakih boste uživali v slastni in hranljivi jedi. Vse sestavine so lahko dostopne in jih verjetno že imate v svoji kuhinji, zato ni nobenega razloga, da si ne bi privoščili te okusne jedi že danes. Dober tek!
Ajdota z gobami
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut20
minutSestavine
250 g ajdove kaše
1 velika rdeča čebula
1/2 pora
3 stroki česna
400 g rjavih šampinjonov ali kakšnih drugih samoniklih gob
600 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
3-4 jž oljčnega olja
1 jž masla
100 ml rdečega vina
sol in poper
- Začimbe in zelišča
1 čž suhega rožmarina
1 ščepec žafrana (nitke)
3 lovorjevi listi
- Za serviranje in okrasitev
za ljubitelje pekočega: beli poper
sir Grana-Padano ali Pecorino-Romano
Navodila
- Zelenjavo operemo, očistimo, sesekljamo in narežemo. Gob ne peremo, z ostrim nožem in ščetko jih le dobro očistimo. Ajdovo kašo splaknemo na cedilu s hladno vodo.
- Na oljčnem olju hitro popražimo čebulo, le toliko da zadiši in se zmehča. Dodamo por in šampinjone.
- Dušimo tako dolgo, da gobice spustijo vodo. Ves čas mešamo, vmes posolimo in pridamo nasekljan česen.
- Vsipamo ajdovo kašo, kakšno minutko dušimo vse skupaj, da ajda popije tekočino šampinjonov. Nato zalijemo s tekočino: vodo ali zelenjavno jušno osnovo.
- Dodamo vse suhe začimbe (rožmarin, žafran, lovor in poper) ter prilijemo rdeče vino.
- Ko ajdota prične vreti, dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo, jed kuhamo še približno 15 min. Vmes več ne mešamo.
- Po 15 min. dvignemo pokrov in dodamo maslo. Vse skupaj se kuha 15-20 min. (odvisno od vrste ajdove kaše) od takrat ko smo zalili s tekočino.
- Da je naša jed kuhana preverimo z žličko na sredini (ko ni več skoraj nič vode, ajdova kaša pa je popila večino tekočine). Še vedno lahko ostane malo mokra, vendar tekočino popije še potem – ko jo odstavimo z ognja in počiva nekaj minut. Pokrito pustimo počivati, da se okusi in arome lepo povežejo.
- Ob serviranju ljubiteljem pekočega okusa dodamo beli poper. Po vrhu naribamo priljubljeni sir, priporočamo Grana-Padano ali Pecorino-Romano.
Zapiski
- Slastna gobova ajdota je nedvomno prava “comfort food” poslastica – sestavljena iz gob, ajdove kaše, zorjenega sira in malo dišavnic – z okusi in aromami bogata jed, primerna za vse priložnosti.
- Glede na letni čas se lahko odločimo tudi za drugo vrsto gob, v kolikor nabiramo samonikle vrste, je ajdota odlična z jurčki in lisičkami. Od gojenih pa se dobro obnesejo zlasti šitake in bukov ostrigar.
- Ne glede na to, ali iščete nov način priprave ajde ali pa zgolj želite preizkusiti nov recept z gobami, bo ajdota zagotovo zadovoljila vaše brbončice. S svojim polnim in bogatim okusom ter preprosto pripravo je idealna izbira za zdrav obrok.
- K ajdoti se dobro poda sezonska solata!