Tokrat smo zapekli enostavno, a vseeno sočno in slastno zloženko. V skledicah OM NOM se krasno pečejo slane in sladke dobrote! Seveda lahko uporabite tudi druge skledice ali manjše pekače in količino ustrezno povečate za več oseb.
Zdaj, ko je sezona gob na višku, jo je možno sestaviti iz katerih koli omiljenih gojenih ali samoniklih gob, mi smo se nazadnje odločili za šitake.
Zloženka z gobami in mlado blitvo
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno2
porcij15
minut45
minutSestavine
50-60 g testenin za lazanjo (lasagne)
250 g gob (npr. šitake)
50-60 g listov mlade blitve ali špinače
200 g rikote ali skute
200 g mocarele
50 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
100 g paradižnikove pasate
2-3 stroki česna
2 jž oljčnega olja
sol in poper
- Za serviranje in okrasitev
1 manjši šopek svežega peteršilja
Navodila
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Zelenjavo operemo in očistimo. Blitvo ali špinačo le natrgamo (če so listki že večji), sicer uporabimo cele liste. Česen stisnemo. Gobic ne peremo, z ostrim nožem in ščetko jih le dobro očistimo in na večje kose narežemo.
- Rikoto ali skuto z vilico pretlačimo, mocarelo zrežemo na kolutke, sir naribamo.
- Nadeve si zložimo v več posodic, da si olajšamo zlaganje plasti. Testenin ne kuhamo!
- V večjo ponev kanemo oljčno olje, nanj stresemo gobice, ki jih malo popražimo, dušimo le 3-5 min., pridamo česen, dušimo toliko da zadiši (do 1 min.), odstavimo z ognja, dodamo sol in poper.
- Pripravimo si 2 skledici in pričnimo z zlaganjem.
- V vsako skledico odmerimo 2 jž pasate in razmažemo po dnu.
- Zložimo 1 plast testenin za lazanjo (ker je skledica spodaj ožja, jih po potrebi nalomimo na ustrezne kose, da pokrijemo vse) in potisnemo k dnu (da pasata malo špricne na zgornjo plast).
- ½ rikote ali skute razporedimo po testeninah v 2 skledicah, ½ mora ostati za drugo plast!
- Enako naredimo z gobicami, ½ jih razporedimo v 2 skledici.
- Sledi ½ sveže blitve ali špinače v enakih delih.
- Na vrhu zložimo ½ mocarele in potresemo ½ sira (parmezana).
- Ves postopek od št. 7 (od plasti pasate) ponovimo še enkrat! Na vrhu naj bosta mocarela in parmezan. Pozor – pri 2. plasti bomo porabili bistveno več testenin, saj je skledica zgoraj širša. Če nam je ostalo še kaj pasate, jo dodamo pod mocarelo.
- Lazanjo pečemo na srednji višini pečice 45 min. pri 180°C, klasičen način peke (brez ventilacije!). Za 30 min. skledici pokrijemo s papirjem za peko, po 15 min. peke ju odkrijemo, da se po vrhu jed lepo zapeče, a ne izsuši.
- Ko je zloženka pečena, jo vzamemo iz pečice, zatem naj se še 5 min. ohlaja.
- Pred serviranjem jed lahko še dodatno okrasimo s svežim peteršiljem. Za ljubitelje bolj pekočega okusa le popopramo.
Zapiski
- To mamljivo aromatično jed uživamo vse leto. Vrsto gob z lahkoto spreminjamo glede na letni čas in okus. Rikoto pa ljubitelji skute, ki je bolj kiselkasta, zamenjajte s svojo najljubšo skuto. Tudi pri zeleno-listnati zelenjavi se je možno igrati in se prilagoditi temu česa imamo v izobilju na vrtu ali je na voljo na tržnici.
- Ljubitelji divje hrane zlahka po enakem postopku pripravite “divjo zloženko” če le blitvo zamenjate s koprivo (v tem primeru je potrebno koprivne listke malo blanširati) ali katero drugo samoniklo zel!
- Ste vedeli, da so šitake (Lentinula edodes) zdravilne gobe, ki obenem spadajo še med najbolj okusne primerke svoje vrste? Na Kitajskem in Japonskem so nepogrešljive v tradicionalni medicini.