Sveža melisa, sladkor, voda in limona se sestavijo v ta odličen domači sirup. Idealen je za poletne osvežilne napitke, tudi koktajle ali kot izvirno domače darilo, ki obdaja vse čare narave v eni steklenički.
Količino lahko enostavno podvojimo, če želimo pripraviti več sirupa – in priprava je še vedno preprosta! Vse leto uživajmo v elegantnem zeliščnem pridihu, ki ga prinese poletni melisin sirup.
Naše poletje bo z njim še bolj osvežujoče, naše zdravje pa okrepljeno. Uživajmo v darovih narave in si napolnimo kozarec zdravja!
Melisin sirup
Meni pijačeKuhinja sirupiTežavnost: enostavno6 l
porcij30
minut30
minutSestavine
5 l vode
2,5 kg sladkorja
vsaj 300 g listov sveže melise
4-5 večjih limon
Navodila
- Liste melise očistimo in dobro operemo s hladno vodo. Če imamo na voljo bogat zeliščni vrt, z veseljem uporabimo več melise.
- V veliki posodi ali dveh manjših zavremo vodo, dodamo sladkor in mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
- Dodamo meliso, premešamo vsebino in jo odstavimo.
- Posodo pokrijemo in za 2 dni (vsaj 48 ur) postavimo na hladno mesto.
- Po tem času sirup precedimo. Večje cedilo ali sito prekrijemo z gazo, skozi katero sirup prelijemo v novo posodo.
- Steklenice, v katerih bomo shranili sirup, temeljito operemo. Pokrovčke prekuhamo v manjši kozici.
- Pasterizacijo opravim najraje v pečici, saj je to najhitrejši in najenostavnejši postopek. Če imate svoj priljubljeni način, naredite po svoje. Pomembno je le, da vroč sirup vlivate v vroče (prekuhane) steklenice in zapirate z zamaški, ki so prav tako prekuhani!
- Pečico segrejemo na 100°C. V večji pekač (najbolje kar ta, ki se prilega pečici) vlijemo 2 cm vode in vanj postavimo steklenice.
- Limone ožamemo in sok skozi cedilko prelijemo v odcejeni sirup melise.
- Posodo ponovno postavimo na ogenj in sirup zavremo.
- Pripravimo si manjši lijak, ki se prilega steklenicam. Ko sirup zavre, zmanjšamo ogenj, a ga pustimo vreti, medtem ko ga prelivamo v steklenice.
- Zdaj pričnemo z zadnjo fazo. Iz pečice z rokavico (ali krpo) vzamemo steklenico, jo preko lijaka napolnimo z vročim sirupom in zapremo s pokrovčkom, ki smo ga prekuhali. Polno steklenico vrnemo nazaj v pečico. Enako ponovimo za vse steklenice. Iz navedenih količin dobimo približno 6 l sirupa.
- Ko so vse steklenice s sirupom v pečici, jih pustimo še 30 min. na 100°C. Nato pečico ugasnemo in sirup pustimo v pečici do naslednjega dne ali čez noč, da se počasi ohladi. Zatem ga prestavimo na hladno mesto.
- Tako pripravljen sirup lahko shranimo za ozimnico, odprto steklenico pa hranimo v hladilniku, dokler ne porabimo vsebine. Sirup redčimo z vodo. Na zdravje!
- Če želite pripraviti več sirupa, lahko enostavno podvojite količine sestavin. Kljub večji količini, bo postopek ostal enostaven in pregleden, rezultat pa še več osvežilnega melisinega sirupa, ki bo razveselil celo družino ali prijatelje!
Zapiski
- Navadna melisa (Melissa officinalis), trajnica, ki zraste do 80 cm visoko, je sredozemska rastlina, ki uspeva po vsej Evropi. S svojim nekoliko dlakavim, štirirobim stebelcem in drobnimi, bele ali rahlo rožnate barve cvetovi, kjer se radi pasejo čebele, je dobila tudi svoje grško ime – “melissa“, kar pomeni čebela.
- Znano je, da melisa pomaga pri krčih, izboljšuje prebavo, skrbi za zdravo delovanje srca, lajša glavobole in pomaga pri celjenju ran. Redno uživanje melise krepi spomin, zmanjšuje tesnobo, pomaga pri prehladih in znižuje telesno temperaturo.
- Tako kot sveža, tudi suha melisa dodaja izjemno aromo in okus različnim jedem, alkoholnim in brezalkoholnim pijačam ter slaščicam.
- Ljubitelji domačih sirupov! Ne spreglejte tudi recepta za ROŽNI SIRUP