Mercimek Çorbası je najbolj priljubljena turška juha, ki jo lahko najdemo na jedilnikih številnih turških restavracij po vsem svetu. Ta okusna in nasitna juha je pripravljena iz rdeče leče, nekaj zelenjave in začimb. S svojo bogato teksturo, privlačno oranžno barvo in izrazitim okusom je Mercimek Çorbası resnično kulinarična poslastica.
Poleg Mercimek Çorbası turška kuhinja ponuja še druge cenjene juhe, ki jih velja omeniti. Med njimi so:
Ezo Gelin Çorbası: pripravljena iz rdeče leče, bulgurja, paradižnika in začimb. Je okusna in nasitna.
Lebeniye Çorbası: lečna juha z mesom, ki vključuje široko paleto zelenjave, kot so korenje, krompir, paradižnik in čebula. Ta gosta in hranljiva juha je priljubljena v turški kulinariki.
Soğuk Ayran Aşı Çorbası: osvežilna hladna juha je pripravljena iz osnove jogurta, vode, soli, popra in zelišč. Je odlična za poletne dni in se po navadi postreže ohlajena.
Omenjene juhe predstavljajo bogato dediščino turške kuhinje in so znane po svojem okusu ter hranljivih sestavinah.
Mercimek Çorbasi
Meni juheKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut20
minutSestavine
300 g rdeče leče
1 velika čebula
2 srednje velika korenčka
1 jž paradižnikovega pireja
oljčno olje
sol in poper
1.500 ml vode
- Začimbe in zelišča
ali 1 čž mlete sladke paprike v prahu – zmešamo skupaj s ščepcem kajenskega popra v prahu
ali 1 čž alepske sladko pekoče paprike v prahu
1 čž mletega orientalskega ali belega kumina (Cuminum cyminum)
- Okrasitev in serviranje
rezina limone, oljčno olje in svež peteršilj za serviranje
za ljubitelje pekočega: kajenski poper ali čili
Navodila
- Čebulo nasekljamo, korenje zrežemo na kocke oz. kolutke. Na oljčnem olju čebulo malo opražimo, dodamo korenje in paradižnikov pire. Posolimo in dodamo rdečo lečo. Dodamo vse začimbe! Če nimamo alepske mlete paprike, uporabimo kombinacijo sladke paprike in kajenskega popra (kot je navedeno med sestavinami), tako dobimo podoben okus. V kolikor ne uporabljamo orientalskega ali belega kumina, pa ga nikar ne zamenjamo za našo domačo kumino, saj je okus popolnoma drugačen. Če belega kumina nimamo doma, ga enostavno izpustimo iz recepta!
- Zalijemo z vodo, dodamo je res le 1.500 ml, toliko da je vsa zelenjava in leča prekrita. Ko zavre, pustimo da se čorba na majhnem ognju kuha približno 20 min., vmes občasno pomešamo. Leča naj se razpade v tekočino, korenček pa popolnoma zmehča.
- Ko odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, nato pa juho s paličnim mešalnikom ali blenderjem spasiramo do gladkega.
- Pred serviranjem obvezno dodamo rezine limone, oljčno olje in svež peteršilj. Limona naredi jed osvežilno, za vse ljubitelje rahlo kiselkastega okusa se priporoča 1 rezina stisnjene limone na 1 porcijo juhe, po vrhu se pokaplja še z oljčnim oljem in okrasi s svežim peteršiljem. Za ljubitelje pekočega pa se doda kajenski poper ali čili.
Zapiski
- Orientalski kumin, beli kumin, laški kumin, rimska kumina ali Jeera v Indiji, je skupno ime za vrsto kumina (Cuminum cyminum), ki se veliko uporablja v kulinariki vse od Sredozemlja, do Indije. Pomemben je tudi v kuhinji Mehike in severne Afrike.