Velika kopriva (Urtica dioica) je med drugim tudi odlična vrsta divje zelenjave!
Najenostavnejši način priprave te samonikle zeli je, da mlade listke na hitro pokuhamo (ali poparimo) in uporabimo podobno kot blitvo ali špinačo, jo dodamo juham, zelenjavnim prikuham, solatam ali zeliščnim namazom. Recept za divjo juho je res IZIBIZI in še kako priročen za vse obiralce te zdravilne divje rastline.
Več o koprivi in njenih zdravilnih lastnostih si lahko preberete v članku >>KOPRIVA NE POZEBE
Divja juha iz kopriv
Meni predjedKuhinja divja hranaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut20
minutSestavine
50 g masla
150 g čebule
3 stroki česna
200 g olupljenega krompirja
100 g pora
200 g listkov koprive
1.200 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
2 jž kisle smetane
sol in sveže mleti poper
- Začimbe in zelišča
1 lovorov list
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
svež drobnjak
sveže tolčen beli poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa
Navodila
- V večji posodi raztopimo maslo, vsujemo sesekljano čebulo, med počasnim mešanjem pražimo le toliko, da se čebula zmehča in ne porumeni.
- Dodamo na kocke narezan krompir, sesekljan por in česen.
- Dolijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo, dodamo lovorov list, nastrgan muškatni orešček ter solimo in popramo po okusu.
- Ko mešanica zavre, pridamo listke koprive, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo 15 min., da se krompir zmehča.
- Zdaj odstranimo lovorov list. Dodamo kislo smetano in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ali z blenderjem, dokler ne dobimo gladke kremne juhe.
- Po potrebi dodatno začinimo s sveže mletim belim poprom in okrasimo z drobnjakom. Dober tek!
Zapiski
- Namig: veliko koprivo (Urtica dioica) lahko nadomestimo z navadno zvezdico (Stellaria media) ali z navadno regačico (Aegopodium podagraria).
- Več o koprivi in njenih zdravilnih lastnostih si lahko preberete v članku >>KOPRIVA NE POZEBE