Šparglji oziroma beluši so pravi znanilci pomladi na krožniku! Ne samo, da so jim nekoč poleg dobro znanih zdravilnih – pripisovali celo – božanske lastnosti.
Nepozaben okus špargljev v kremni in osvežilni rižoti pobira vse adute domače kuharije. S tem receptom enostavno ne morete razočarati!

Spomladanska rižota s šparglji in limono
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut30
minutSestavine
300 g riža vrste Arborio
500 g zelenih špargljev
1 srednje velika bela čebula
½ pora
4 stroki česna
3-4 jž oljčnega olja
50 g masla
1 jž kisle smetane
1.250 ml zelenjavne jušne osnove oz. “špargljeve vode” (opis v postopku pod št. 4)
½ limone (sok in naribana lupinica)
150 ml belega vina
sol in sveže mleti poper
- Začimbe in zelišča
1 čž timijana
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
1 kos (90 do 100 g) priljubljenega sira (npr. Pecorino-Romano ali Grana-Padano)
sveže tolčen beli poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa
Navodila
- Šparglje očistimo po sledečem postopku: spodnje dele – kjer so lahko že malo “leseni” olupimo z lupilcem za krompir (pod lupino je mehki del) in tako lahko uporabimo vse. Zgornji del – vršičke (3,5 do 4 cm) odrežemo in spravimo za na koncu. Ves preostali del pa narežemo na manjše kose, npr. 2 do 2,5 cm.
- Pripravimo kozico za vodo, dodamo približno 1.250 ml vode, ki jo rahlo solimo. Ko zavre, stresemo notri zrezane šparglje (brez vršičkov) in jih kuhamo 2 min.
- Medtem čebulo in česen očistimo in drobno nasekljamo. Por očistimo in zrežemo na kolutke.
- Nato šparglje precedimo, vodo v kateri so se kuhali pa shranimo kot »špargljevo vodo«, ki jo bomo potrebovali za zalivanje riža.
- V segreto večjo posodo kanemo oljčno olje, dodamo čebulo in jo pražimo 3 min. Ko rahlo postekleni, pridamo por, še rahlo podušimo (2-3 min.), nato dodamo česen. Takoj ko zadiši, (do 1 min.) pa zalijemo s 100 ml špargljeve vode in belim vinom.
- Vse skupaj dušimo dobrih 5 min., toliko da se por in čebula lepo zmehčata.
- Vmes pripravimo šparglje! 1/3 kuhanih špargljev, maslo, kislo smetano in 100 ml špargljeve vode ali zelenjavne jušne osnove s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes. 2/3 špargljev shranimo za konec skupaj z vršički.
- Riž oplaknemo in dobro odcedimo. Stresemo ga k mešanici čebule in pora in zalijemo z jušno osnovo ali vodo belušev (1.000 ml).
- Dodamo še sol in vse začimbe: sveže mleti poper, timijan in nariban muškatni orešček.
- Dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo, rižoto kuhamo še približno 15 min., ves čas na majhnem ognju.
- Vmes občasno pomešamo, proti koncu prilijemo omako iz pretlačenih špargljev, zadnjo min. pa dodamo še vse preostale šparglje (vršičke in tiste pokuhane) in po potrebi preostanek jušne osnove (50 ml).
- Zdaj dodamo sok limone in naribano limonino lupinico. Limona naredi jed osvežilno in slastno!
- Ko je rižota kuhana – po okusu še dosolimo in popramo.
- Odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo.
- Po vrhu narežemo ali naribamo priljubljeni sir. Za ljubitelje aromatičnih ovčjih sirov priporočamo Pecorino-Romano, za vse ostale pa Grana-Padano. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu dodamo še nekaj sveže tolčenega belega popra.
Zapiski
- Špargelj ali beluš (Asparagus officinalis) je delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim in aromatičnim okusom. V kulinariki se uporabljajo le mladi poganjki te rastline, ki so lahko beli ali zeleni. Beli šparglji so običajno bolj blagega okusa, zato se jih večinoma je le blanširane, zeleni pa so prave aromatične poslastice oboževane tako v rižotah, omakah za testenine ali pitah.
- Ljubitelji špargljev – preizkusite še en odličen recept >> Testenine s šparglji v osvežilni grahovi omaki
Limona res doda “piko na I”! Vsako leto se veselim špargljev prav zaradi tega recepta. Hvala!
Najlepša hvala Nina za tako lep komentar. Zelo me veseli, da vam je ta recept tako ljub.