članki, nasveti

Kopriva ne pozebe

komentarjev
Koprive

Samoniklih divjih rastlin je v tem letnem času že v izobilju! Jih poznate in nabirate? Naj vam predstavim veliko koprivo! Ne pravijo zastonj, da kopriva ne pozebe.

Velika kopriva (Urtica dioica) iz družine koprivovk sodi v sam vrh zdravilnih divjih rastlin, kar jih imamo na naših tleh. Poleg regrata je tudi najbolj poznana med ljudmi. Pri njej je zdravilno vse, od korenin, preko stebla in listov do cvetov.

V ljudskem jeziku se omenja kot: koprica, ožarnica, pečnica, pokriva in užagalica.
Botanično ime Urtica izvira iz latinske besede “urere“, kar pomeni skelenje. Med marcem in majem je cela rastlina pokrita z žgalnimi in ščetinastimi dlačicami.

Kopriva je odlična vrsta divje zelenjave!

Poleg zdravilnih lastnosti, ki so jih pri njej cenili že Rimljani in Egipčani, se velika kopriva šteje tudi kot ena bolj uporabnih samoniklih rastlin v kulinariki, saj zlahka zamenja blitvo, špinačo ali rukolo. Še ne pol stoletja nazaj so na vasi otroke poslali “nabrat koprivo za špinačo“.

Kopriva – nekaj zanimivosti

Rimski vojaki so se s koprivo tolkli po koži in se tako greli v mrazu. Egipčani so jo gojili kot zelenjavo, saj je bila zelo cenjena že v takratni kulinariki. V starogermanski mitologiji je bila simbol boga strele in še danes jo ponekod uporabljajo kot zaščito pred udarom strele. Pred uvozom bombaža je bila kopriva najpomembnejša vlaknovka v Evropi, znana za izdelavo mrež, vrvi, blaga in papirja. Na območju današnje Danske so našli starodavni tekstil iz koprive še iz časa bronaste dobe.

Kopriva se že stoletja uporablja za zdravljenje!

Pomaga pri oskrbi bolečih mišic in sklepovekcemovartritisarevmeprotina in slabokrvnosti. Pogosto se jo koristi tudi kot diuretik, mnogim koristi pri zdravljenju težav z uriniranjem, tudi v zgodnjih fazah povečane prostate.  Že vrsto let je priljubljena v ljudskem zdravilstvu, saj je znano, da blagodejno vpliva na vnetne procese in lajša kardiovaskularne težave. Poparek iz koprivnih koreninic se uporablja za žvrkljanje, saj pomaga tudi pri vnetnih procesih v ustni votlini. V kozmetiki je kopriva znana kot pomada za lase, pogosto je prisotna v šamponih, za domačo rabo se lahko pripravi prelitek iz kopriv za masažo lasišča.

Velika kopriva – pečnica – polna mineralov in vitaminov

V koprivah se bohotijo velike količine mineralnih snoviLjudski rek pravi, da ni rudnine, ki jo potrebuje naše telo in je ne bi vsebovala ta divja užagalica. Izstopa po vsebnosti kalcija in magnezija (nobena gojena rastlina ne vsebuje toliko magnezija kot kopriva). Kopriva je bogata je z železom, saj ga tvori več kot špinača. Ponuja še vrsto manjših količin drugih rudnin in veliko mikroelementov. Poleg mineralov je bogat vir beta karotena in vitamina C (premore ga do desetkrat več kot jabolka), a ji tudi drugih vitaminov ne manjka. Vsebnost vitamina A prekaša večino gojene zelenjave. Koprive sodijo med zelenjavo, ki je najbogatejša z beljakovinami.

velika kopriva - urtica dioica

Najenostavnejši način priprave te samonikle zeli je, da mlade listke na hitro pokuhamo (ali poparimo) in uporabimo podobno kot blitvo ali špinačo, jo dodamo juham, zelenjavnim prikuham, solatam ali zeliščnim namazom.

Za vse ljubitelje okusne pečnice – čaka vas recept na povezavi >>DIVJA JUHA IZ KOPRIV

koprivna juha

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si