brez jajc, brez oreščkov, solate, vegetarijansko, žita in testenine

Osvežujoča solata s pečeno cvetačo, testeninami in belim sirom

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Špinačna solata s cvetačo, testeninami, belim sirom, brusnicami in rdečo čebulo v svežem limoninem prelivu prinaša harmonično kombinacijo okusov in dišečih arom.

Solata je prava paša za oči in je odlična izbira za pozno poletno kosilo.

Solata s pečeno cvetačo, testeninami in belim sirom

Solata s pečeno cvetačo, testeninami in belim sirom

Avtor IzibiziMeni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

20

minut

Sestavine

  • Sestavine za solato
  • 1 manjša glava cvetače

  • 4 žlice oljčnega olja

  • 200 g orzo ali drugih drobnih testenin

  • 150 g mlade špinače

  • 70 g suhih brusnic

  • 1 rdeča čebula

  • 200 g belega sira

  • 1 žlička soli

  • ½ žličke mletega popra

  • Sestavine za preliv
  • 70 ml kakovostnega oljčnega olja

  • 1 limona (za sok)

  • 1 žlička medu

  • 1 žlička suhega origana

  • sol in sveže mlet poper po okusu

Navodila

  • Zelenjavo operemo in očistimo. Cvetačo razdelimo na srednje velike cvetke, rdečo čebulo narežemo na tanke kolobarje, špinačne liste pustimo cele.
  • Pečico segrejemo na 200°C.
  • Cvetačo zmešamo s 3 žlicami oljčnega olja, soljo in poprom. Razporedimo jo na velik pekač in pečemo na srednji višini pečice, dokler se cvetača ne zmehča in rahlo potemni, približno 20-25 minut. Pečeno ohladimo in postavimo na stran.
  • Medtem v loncu s slano vrelo vodo skuhamo izbrane drobne testenine, na primer orzo. Kuhamo jih 8 minut oz. po navodilih proizvajalca, dokler niso “al dente” ali “na zob“. Odcedimo jih, speremo pod hladno vodo in prelijemo s preostalo 1 žlico oljčnega olja.
  • V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, suhim origanom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
  • Kuhane in ohlajene testenine, pečeno cvetačo, rdečo čebulo, nadrobljen beli sir in suhe brusnice zmešamo v skledi. Prelijemo s prelivom in dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Dodamo še mlado špinačo, jo rahlo vmešamo, da ohrani svojo svežino. Poskusimo in po želji dodatno začinimo. Dober tek!

Zapiski

  • Namig:
    Namesto testenin lahko uporabite tudi riž, ječmen ali bulgur. Špinačo lahko nadomestite z rukolo ali katero od vrst sezonske listnate solate. Lahko se poigrate tudi z dodatkom svežih zelišč, kot sta timijan ali meta, ki še dodatno popestrita okus.
  • Recept za to solato sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si