Špinačna solata s cvetačo, testeninami, belim sirom, brusnicami in rdečo čebulo v svežem limoninem prelivu prinaša harmonično kombinacijo okusov in dišečih arom.
Solata je prava paša za oči in je odlična izbira za pozno poletno kosilo.
Solata s pečeno cvetačo, testeninami in belim sirom
Meni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut20
minutSestavine
- Sestavine za solato
1 manjša glava cvetače
4 žlice oljčnega olja
200 g orzo ali drugih drobnih testenin
150 g mlade špinače
70 g suhih brusnic
1 rdeča čebula
200 g belega sira
1 žlička soli
½ žličke mletega popra
- Sestavine za preliv
70 ml kakovostnega oljčnega olja
1 limona (za sok)
1 žlička medu
1 žlička suhega origana
sol in sveže mlet poper po okusu
Navodila
- Zelenjavo operemo in očistimo. Cvetačo razdelimo na srednje velike cvetke, rdečo čebulo narežemo na tanke kolobarje, špinačne liste pustimo cele.
- Pečico segrejemo na 200°C.
- Cvetačo zmešamo s 3 žlicami oljčnega olja, soljo in poprom. Razporedimo jo na velik pekač in pečemo na srednji višini pečice, dokler se cvetača ne zmehča in rahlo potemni, približno 20-25 minut. Pečeno ohladimo in postavimo na stran.
- Medtem v loncu s slano vrelo vodo skuhamo izbrane drobne testenine, na primer orzo. Kuhamo jih 8 minut oz. po navodilih proizvajalca, dokler niso “al dente” ali “na zob“. Odcedimo jih, speremo pod hladno vodo in prelijemo s preostalo 1 žlico oljčnega olja.
- V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, suhim origanom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
- Kuhane in ohlajene testenine, pečeno cvetačo, rdečo čebulo, nadrobljen beli sir in suhe brusnice zmešamo v skledi. Prelijemo s prelivom in dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Dodamo še mlado špinačo, jo rahlo vmešamo, da ohrani svojo svežino. Poskusimo in po želji dodatno začinimo. Dober tek!
Zapiski
- Namig:
Namesto testenin lahko uporabite tudi riž, ječmen ali bulgur. Špinačo lahko nadomestite z rukolo ali katero od vrst sezonske listnate solate. Lahko se poigrate tudi z dodatkom svežih zelišč, kot sta timijan ali meta, ki še dodatno popestrita okus. - Recept za to solato sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.