Špargljev ni nikoli preveč! Ne samo v rižotah, juhah in solatah… lahko jih jemo tudi s testeninami! Ta delikatesna in nadvse zdrava zelenjava v zeleni ali beli obleki, se v svoji opojni aromi poda prav vsem tem jedem.
Ljubitelji testenin ne boste razočarani, z malo truda lahko hitro pripravite pravo sezonsko specialiteto!
Testenine s šparglji v grahovi omaki
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij15
minut20
minutSestavine
400 g priljubljenih testenin
500 g zelenih špargljev
400 g graha (svežega ali zmrznjenega)
1 srednje velika bela ali rumena čebula
6 strokov česna
4 jž oljčnega olja
500 ml zelenjavne jušne osnove oz. “špargljeve vode” (opis v postopku pod št. 4)
½ limone (sok in naribana lupinica)
1 jž belega vina
sol in sveže mleti poper
- Začimbe in zelišča
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
1 kos priljubljenega sira (npr. Pecorino-Romano ali Grana-Padano) za serviranje
sveže tolčen beli poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa
sveža zelišča za serviranje
Navodila
- Šparglje očistimo po sledečem postopku: spodnje dele – kjer so lahko že malo “leseni” olupimo z lupilcem za krompir (pod lupino je mehki del) in tako lahko uporabimo vse. Zgornji del – vršičke (3,5 do 4 cm) odrežemo in spravimo za na koncu. Ves preostali del pa narežemo na manjše kose, npr. 2 do 2,5 cm.
- Pripravimo kozico za vodo, dodamo približno 500 ml vode, ki jo rahlo solimo. Ko zavre, stresemo notri rezane šparglje (brez vršičkov) in jih kuhamo 2 min.
- Medtem čebulo in česen očistimo in drobno nasekljamo. Limono ožamemo, lupino pa nastrgamo.
- Nato šparglje precedimo, vodo v kateri so se kuhali pa shranimo kot “špargljevo jušno osnovo” oz. “špargljevo vodo”, ki jo bomo potrebovali za pripravo omake.
- V segreto večjo posodo kanemo oljčno olje, dodamo čebulo in jo pražimo 3 min. Ko rahlo postekleni, dodamo česen. Takoj ko zadiši, (do 1 min.) zalijemo s 500 ml špargljeve vode ali jušne osnove in belim vinom.
- Dodamo grah in vse skupaj dušimo 8-10 min., toliko da se grah in čebula lepo zmehčata.
- Med kuhanjem začinimo z muškatnim oreščkom in poprom. Soli ne dodajamo oz. bodimo z njo previdni, odvisno koliko smo solili že šparglje.
- Vmes v drugi posodi skuhamo testenine po navodilih proizvajalca. Ko so kuhane, jih odcedimo in pomešamo z 1 jž oljčnega olja.
- Zdaj pripravimo omako! Mešanico graha, čebule in česna skupaj z limoninim sokom, nastrgano lupinico in vso tekočino (špargljevo jušno osnovo) s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes.
- V posodo – kjer smo kuhali testenine zlijemo omako in ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča), dodamo šparglje in testenine. Vse skupaj dobro premešamo, na koncu pridamo še preostale šparglje (vršičke) in po potrebi dodamo sol ali poper.
- Po vrhu pred serviranjem narežemo ali naribamo priljubljeni sir. Za ljubitelje aromatičnih ovčjih sirov priporočamo Pecorino-Romano, za vse ostale pa Grana-Padano. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu potresemo še nekaj sveže tolčenega belega popra. Za okras po želji dodamo sezonska sveža zelišča.
Zapiski
- Namig: kremno omako lahko po enakem postopku pripravimo tudi s kuhanim belim fižolom ali s čičeriko. V vseh različicah je jed odličnega okusa! Limona doda osvežilno in slastno noto!
- Zaradi kombinacije aromatičnih okusov – začimb skoraj ne potrebujemo, lahko pa se poigramo s svežimi sezonskimi zelišči ali samoniklimi rastlinami.
- Ljubitelji špargljev – preizkusite še en odličen recept >> Zelena spomladanska rižota s šparglji in limono
- Špargelj ali beluš (Asparagus officinalis) je delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim in aromatičnim okusom. V kulinariki se uporabljajo le mladi poganjki te rastline, ki so lahko beli ali zeleni. Beli šparglji so običajno bolj blagega okusa, zato se jih večinoma je le blanširane, zeleni pa so prave aromatične poslastice oboževane tako v rižotah, omakah za testenine ali pitah.