Jota, priljubljena tradicionalna slovenska enolončnica, izvira s Krasa in iz Furlanije. Obstajajo različne regionalne variacije, med katerimi je tudi vipavska jota.
Naša vipavska različica je veganska in za dodaten okus uporablja dimljen tofu. Seveda, za tiste, ki imajo radi meso, je tukaj tudi možnost z dodatkom pancete.

Vipavska jota
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno6
porcij10
minut35
minutSestavine
700 g kisle repe skupaj s tekočino
500 g olupljenega krompirja
250 g kuhanega fižola (sivček, češnjevec ali lišček)
2 veliki čebuli
1 jabolko
1 dl belega vina
4 stroki česna
3-4 jž oljčnega olja
sol in poper
1 jž rjavega trsnega sladkorja po potrebi
- Dodatki
za vegansko različico: dimljen tofu ali mariniran sejtan
za mesno različico: prekajena slanina
- Začimbe in zelišča
1 čž mlete kumine
1 čž mlete sladke paprike
5 brinovih jagod
1 jž suhega majarona
4 lovorovi listi
- Okrasitev in serviranje
mleta dimljena paprika za serviranje in okras
za ljubitelje pekočega: kajenski poper ali čili
Navodila
- Fižol je najbolje skuhati dan prej. Vodo od kuhanja shranimo za zalivanje zelenjave. Za hitrejšo različico lahko uporabimo vložen fižol.
- Čebulo sesekljamo in jo na oljčnem olju hitro popražimo, rahlo solimo. Dodamo kislo repo s tekočino, naribamo jabolko in dodamo vino, stisnjen česen ter vse začimbe.
- Pazimo, da je repa pokrita s tekočino. V ekonom loncu kuhamo 5 min. po vretju, v klasičnem loncu pa približno 30 min.
- Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu. Ko je kuhan, ga pustimo v vodi.
- V kuhano repo dodamo fižol in 2/3 kuhanega krompirja. Premešamo in na majhnem ognju kuhamo nekaj minut. 1/3 kuhanega krompirja pretlačimo in dodamo v jed za zgostitev. Razredčimo s krompirjevo vodo po potrebi.
- Za “zabelo” lahko pripravimo dimljen tofu ali sejtan v veganskih kombinacijah, v tradicionalnih pa prekajeno slanino. Dodamo jo pri serviranju.
- Pred serviranjem dodamo dimljeno papriko za dimljen okus in po želji kajenski poper ali čili.
Zapiski
- Jota se odlično poda z domačim kruhom, še posebej rženim.
- Po enakem postopku lahko pripravimo joto s kislim zeljem.
- Vinska spremljava: rosé