bolj zahtevno, brez oreščkov, jesen, sezonsko, vegetarijansko, žita in testenine

Rahli skutni njoki z bogato bučno omako – popoln jesenski obrok

Zahtevnost Medium komentarjev

Ste ljubitelj njokov? Si želite pripraviti njoke, ki so nežno rahli, brez lepljenja, lepo oblikovani in pripravljeni brez krompirja? Skutni njoki s svojo svežino prinašajo lahkotnost, bučna omaka pa tej jedi doda očarljiv okus!

Zimske buče so prava zimska poslastica, ki jih lahko uživamo vse do pomladi, če jih pravilno skladiščimo. Mednje spadajo različne vrste muškatnih buč, kot so maslenke, hokaido in želodaste buče… Poleg priljubljene bučne juhe, bučnih zavitkov (slanih in sladkih), bučne pite ter čežane pa buče lahko uporabimo tudi v prikuhah in omakah!

Z združitvijo rahlih skutnih njokov s toplimi barvami in zanimivimi prepleti okusov bučne omake ustvarimo pravo kulinarično doživetje!

Rahli skutni njoki z bučno omako

Rahli skutni njoki z bučno omako

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: srednje zahtevno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

30

minut
Čas kuhanja

40

minut

Sestavine

  • Skutni njoki
  • 500 g skute

  • 250 g pirine ali pšenične bele moke

  • 1 jajce

  • 1 čž soli

  • Dodatno
  • moka za pomokanje delovnih površin

  • 1 jž masla kot preliv za vroče njoke

  • Bučna omaka
  • 500 g zimske vrste buče (hokaido, muškatna, želodasta)

  • 1 srednje velika rdeča čebula

  • 3 stroki česna

  • 2 jž belega vina

  • ščepec muškatnega oreščka v prahu

  • sveže dišavnice (rožmarin in žajbelj)

  • sol, beli poper po okusu

  • oljčno olje

  • 1,5 dl vode

  • 1 jž kisle smetane

  • Okrasitev in serviranje
  • priljubljeni sir za serviranje

Navodila

  • V skledi z ročnim mešalnikom zmešamo skuto, sol in jajce, postopoma dodajamo moko in na roke počasi vmešamo testo. Maso z rokami gnetemo, dokler ne postane prožna in nič lepljiva, po potrebi dodamo še malenkost moke, a le toliko, da se ne lepi več. Testo pustimo počivati približno 10 minut. Pomokamo si delovno površino, maso razdelimo na 4 dele, ki jih s prsti zvaljamo v dolge “klobase”. S hrbtnim delom noža razrežemo “klobase” na 1,5 do 2 cm dolge njoke in jih previdno prestavljamo na pomokano desko ter pazimo, da se pri tem med seboj ne dotikajo. Tako jih pustimo, dokler ne pripravimo omake.
  • Medtem pripravimo omako! Poljubno zimsko bučo očistimo, odstranimo semena, olupimo (vse, razen hokaido vrste, ki je ni potrebno lupiti), razrežemo na kocke. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. V vnaprej segreto ponev kanemo oljčno olje, dodamo čebulo, ko rahlo postekleni, dodamo bučo, česen in belo vino. Sveža zelišča očistimo, nasekljamo (zadostuje 1 manjša vejica rožmarina in 2-3 listki žajblja) in dodamo jedi. Muškatni orešček nastrgamo v omako, dodamo sol in po želji beli poper. Dodamo 1,5 dl vode. Omaka mora ostati gosta in kremasta, zato vode dodamo le 1,5 dl, toliko da se buča v njej lepo razpusti. Kuhamo 15 minut, toliko da je buča popolnoma zmehčana. Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, mešamo toliko, da je omaka popolnoma gladka, vmes dodamo še kislo smetano. Omako takoj pokrijemo.
  • Nadaljujemo s kuhanjem njokov. Večji lonec z vodo pristavimo na kuhalnik, vodi dodamo sol (1 žlico). V vrelo vodo previdno s pomokane površine prestavimo njoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo 7 do 8 minut (vsi morajo priplavati na površino in se tam še kuhati naprej). Ko so kuhani, jih s penovko poberemo iz vode, zložimo v kozico in zabelimo z maslom. Rahlo jih pretresemo in ne mešamo. Zatem čez njoke prelijemo vročo bučno omako in pustimo, da se jedi med seboj povežeta. Naribamo sir, ki ga dodamo, ko jed že serviramo na krožnike. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu dodamo še nekaj svežega rožmarina in belega popra.

Zapiski

  • Skuta je kulinarično bogastvo s tisočletno zgodovino, ki sega vse od stare Mezopotamije do starega Egipta in Rima. Danes je njena pridelava razširjena po vsej Evropi, Balkanu, Rusiji, Bližnjem vzhodu in Aziji vse do Indije, pa tudi v Severni Ameriki, Kanadi in Avstraliji.

    Različice skute, kot so faisselle, ricotta, chhena, cottage cheese, fromage blanc, quark, zernyony tvorog, curd cheese, queso fresco, lebneh, suzma in kashk, pričajo o njeni vsestranskosti in priljubljenosti.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si