Ste ljubitelj njokov? Si želite pripraviti njoke, ki so nežno rahli, brez lepljenja, lepo oblikovani in pripravljeni brez krompirja? Skutni njoki s svojo svežino prinašajo lahkotnost, bučna omaka pa tej jedi doda očarljiv okus!
Zimske buče so prava zimska poslastica, ki jih lahko uživamo vse do pomladi, če jih pravilno skladiščimo. Mednje spadajo različne vrste muškatnih buč, kot so maslenke, hokaido in želodaste buče… Poleg priljubljene bučne juhe, bučnih zavitkov (slanih in sladkih), bučne pite ter čežane pa buče lahko uporabimo tudi v prikuhah in omakah!
Z združitvijo rahlih skutnih njokov s toplimi barvami in zanimivimi prepleti okusov bučne omake ustvarimo pravo kulinarično doživetje!
Rahli skutni njoki z bučno omako
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: srednje zahtevno4
porcij30
minut40
minutSestavine
- Skutni njoki
500 g skute
250 g pirine ali pšenične bele moke
1 jajce
1 čž soli
- Dodatno
moka za pomokanje delovnih površin
1 jž masla kot preliv za vroče njoke
- Bučna omaka
500 g zimske vrste buče (hokaido, muškatna, želodasta)
1 srednje velika rdeča čebula
3 stroki česna
2 jž belega vina
ščepec muškatnega oreščka v prahu
sveže dišavnice (rožmarin in žajbelj)
sol, beli poper po okusu
oljčno olje
1,5 dl vode
1 jž kisle smetane
- Okrasitev in serviranje
priljubljeni sir za serviranje
Navodila
- V skledi z ročnim mešalnikom zmešamo skuto, sol in jajce, postopoma dodajamo moko in na roke počasi vmešamo testo. Maso z rokami gnetemo, dokler ne postane prožna in nič lepljiva, po potrebi dodamo še malenkost moke, a le toliko, da se ne lepi več. Testo pustimo počivati približno 10 minut. Pomokamo si delovno površino, maso razdelimo na 4 dele, ki jih s prsti zvaljamo v dolge “klobase”. S hrbtnim delom noža razrežemo “klobase” na 1,5 do 2 cm dolge njoke in jih previdno prestavljamo na pomokano desko ter pazimo, da se pri tem med seboj ne dotikajo. Tako jih pustimo, dokler ne pripravimo omake.
- Medtem pripravimo omako! Poljubno zimsko bučo očistimo, odstranimo semena, olupimo (vse, razen hokaido vrste, ki je ni potrebno lupiti), razrežemo na kocke. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. V vnaprej segreto ponev kanemo oljčno olje, dodamo čebulo, ko rahlo postekleni, dodamo bučo, česen in belo vino. Sveža zelišča očistimo, nasekljamo (zadostuje 1 manjša vejica rožmarina in 2-3 listki žajblja) in dodamo jedi. Muškatni orešček nastrgamo v omako, dodamo sol in po želji beli poper. Dodamo 1,5 dl vode. Omaka mora ostati gosta in kremasta, zato vode dodamo le 1,5 dl, toliko da se buča v njej lepo razpusti. Kuhamo 15 minut, toliko da je buča popolnoma zmehčana. Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, mešamo toliko, da je omaka popolnoma gladka, vmes dodamo še kislo smetano. Omako takoj pokrijemo.
- Nadaljujemo s kuhanjem njokov. Večji lonec z vodo pristavimo na kuhalnik, vodi dodamo sol (1 žlico). V vrelo vodo previdno s pomokane površine prestavimo njoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo 7 do 8 minut (vsi morajo priplavati na površino in se tam še kuhati naprej). Ko so kuhani, jih s penovko poberemo iz vode, zložimo v kozico in zabelimo z maslom. Rahlo jih pretresemo in ne mešamo. Zatem čez njoke prelijemo vročo bučno omako in pustimo, da se jedi med seboj povežeta. Naribamo sir, ki ga dodamo, ko jed že serviramo na krožnike. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu dodamo še nekaj svežega rožmarina in belega popra.
Zapiski
- Skuta je kulinarično bogastvo s tisočletno zgodovino, ki sega vse od stare Mezopotamije do starega Egipta in Rima. Danes je njena pridelava razširjena po vsej Evropi, Balkanu, Rusiji, Bližnjem vzhodu in Aziji vse do Indije, pa tudi v Severni Ameriki, Kanadi in Avstraliji.
Različice skute, kot so faisselle, ricotta, chhena, cottage cheese, fromage blanc, quark, zernyony tvorog, curd cheese, queso fresco, lebneh, suzma in kashk, pričajo o njeni vsestranskosti in priljubljenosti.