članki, kako naredimo, vegetarijansko

Soffritto – osnova za bogate mineštre, omake in raguje

Zahtevnost Enostavno komentarjev

V kuhinjah po vsem svetu obstajajo osnovne tehnike, ki služijo kot temeljni kamen najokusnejših jedi. Ena takih v italijanski kuhinji je soffritto – več kot zgolj začetek recepta, je srčika, ki jedi vdihuje dušo. Ta skromna, a močna mešanica čebule, stebelne zelene in korenja, počasi pražena na oljčnem olju, tvori “sveto trojico” okusov, ki je nepogrešljiva za avtentičnost italijanskih omak, juh in enolončnic.

Soffritto ni zgolj trilogija zelenjave; je mogočen začetek mediteranskih jedi. V nasprotju s francoskim mirepoixom, kjer se zelenjava počasi kuha na maslu, soffritto zvesto sledi italijanskim koreninam z uporabo oljčnega olja. Razlikuje se v izbiri maščobe, a oboje, tako mirepoix kot soffritto, sta nepogrešljiva za dodajanje globine in kompleksnosti okusom naših najljubših jedi.

Poleg Italije najdemo kulinarične sorodnike soffritta razširjene po vsem svetu – od francoskega mirepoixa in španske sofrite do kreolske različice, znane kot la Sainte Trinité, ki obogati cajunske in kreolske specialitete. Vsaka kuhinja prilagodi to tehniko tako, da odraža svojo identiteto in dediščino. Prav v italijanski verziji pa najdemo posebno harmonijo svežine in fines, ki zna obogatiti celo najpreprostejšo paradižnikovo omako ali povzdigniti mineštro na popolnoma nov nivo.

Odkrijte, kako lahko ta skromna uvodna nota v kuhinji zazveni kot simfonija okusov na vašem krožniku.

Soffritto - italijanska aromatična osnova

Soffritto – italijanska aromatična osnova

Avtor IzibiziMeni osnovaTežavnost: enostavno
Čas priprave

5

minut
Čas kuhanja

15

minut

Sestavine

 • 2 dela čebule, olupljene in narezane na kocke (približno 1 cm)

 • 1 del korenčka, olupljenega in narezanega na kocke (približno 1 cm)

 • 1 del stebelne zelene, narezane na kocke (približno 1 cm)

 • 2 jž oljčnega olja

Navodila

 • Zelenjavo temeljito operemo, olupimo in očistimo.
 • Z ostrim nožem čebulo, korenček in stebelno zeleno narežemo na približno enako velike kockice.
 • V ponev ali lonec vlijemo oljčno olje in ga segrejemo na srednji temperaturi. Ko se olje začne rahlo svetlikati, dodamo narezano zelenjavo.
 • Zelenjavo na srednji temperaturi dušimo ob pogostem mešanju. Kuhamo, dokler ne dobi zlato-rumene barve, kar običajno traja od 5 do 15 minut, odvisno od velikosti in starosti zelenjave.
 • Ko je soffritto pripravljen, dodamo preostale sestavine po receptu, ki ga želimo pripraviti.

Zapiski

 • Opomba:
  Pripravo soffritta lahko prilagodimo glede na recept, ki ga pripravimo. Nekateri recepti lahko zahtevajo daljše dušenje na nižji temperaturi, da se okusi bolje razvijejo.
 • Razlaga razmerja:
  Razmerje 2-1-1 pomeni, da uporabimo dvojno količino čebule v primerjavi s korenčkom in zeleno. Če na primer uporabimo 1 skodelico sesekljane čebule, potem potrebujemo pol skodelice narezanega korenčka in pol skodelice narezane stebelne zelene.
  Pri tem razmerju se lahko prilagodi količina glede na to, koliko soffritta želimo pripraviti. Če potrebujete večjo količino, lahko preprosto podvojimo ali potrojimo količino sestavin, pri čemer še vedno ohranimo isto razmerje. Na primer, za večjo količino bi lahko uporabili 2 skodelici sesekljane čebule, 1 skodelico narezanega korenčka in 1 skodelico narezane stebelne zelene.
  Upoštevajte, da je “del” relativna mera in se lahko nanaša na katero koli merilno enoto, ki jo izberete (skodelica, žlica, lonček, itd.), glavno je, da ohranjate določena razmerja.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si