Poletje je čas, ko nam narava postreže z obiljem sveže zelenjave. Bučke so ena izmed najbolj priljubljenih poletnih pridelkov in so izjemno vsestranske v kuhinji. Ta recept za testenine s kremno bučkino omako in svežo baziliko je prava poletna poslastica, ki jo lahko pripravite v le 15 minutah.
Je odličen način za uporabo bučk in je dovolj preprost, da ga lahko pripravijo tudi najstniki.
Poleg tega je poln dobrih sestavin, kot so vlaknine, folna kislina, vitamina A in C ter antioksidanti, zaradi česar je hranljiva in okusna izbira za poletno kosilo ali večerjo.
Testenine v kremni omaki iz bučk in sveže bazilike
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij5
minut10
minutSestavine
500 g priljubljenih testenin (npr. Orecchiette, Fettuccine ali Rigatoni)
1 velika ali 2 srednje veliki mladi bučki t.i. cuketi (skupaj 500 g)
1 srednje velika bela ali rumena čebula
1 pest listov sveže bazilike
4-5 strokov česna
2 jž oljčnega olja
2 jž masla
150 ml sveže sladke smetane ali smetane za kuhanje
100 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
250 ml vode od testenin
sol in poper
- Začimbe in zelišča
1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
sveža zelišča za serviranje – bazilika
za ljubitelje pekočega: sveže stolčen poper
Navodila
- Priljubljene testenine skuhamo po navodilih proizvajalca “al dente” oz. “na zob”. Vsaj 250 ml vode, v kateri so se kuhale, shranimo za omako.
- Zelenjavo očistimo. Bučke zrežemo na kolutke, čebulo grobo nasekljamo, česen stisnemo.
- večjo ponev vlijemo oljčno olje in dodamo maslo. Čebulo in bučke na tej mešanici maščobe rahlo opražimo, dodamo česen, samo toliko da zadiši, nato dodamo polovico vode, ki smo jo prihranili od kuhanja testenin. Naprej na majhnem ognju dušimo vse skupaj še približno 7-8 min, toliko da se bučke zmehčajo.
- Med kuhanjem dodamo muškatni orešček, sol in poper.
- Na koncu v omako vlijemo še sladko smetano in vmešamo svežo baziliko.
- Zdaj končamo omako! Mešanico in vso preostalo tekočino (drugo polovico vode od testenin) s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes.
- posodo, kjer smo kuhali testenine, zlijemo omako, ki jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča), in dodamo testenine. Vse skupaj dobro premešamo, na koncu potresemo še nariban sir, po potrebi tudi sol ali poper.
- Pred serviranjem lahko jed še okrasimo s svežo baziliko. Za ljubitelje pekočega okusa dodamo še sveže stolčen poper. Dober tek!
Zapiski
- Prav nič ni narobe, če so poleti bučke skoraj vsak dan na meniju! Cukete so namreč znane po tem, da so polne vlaknin, odličen vir folne kisline, vitamina A in C in so obenem tudi močan antioksidant.
- Ljubitelji bučk, preverite še spodnje recepte:
Narastek z bučkami – bogata jed za vsako priložnost
Pečena provansalska poletna zelenjava
Sveže poletne testenine s trakovi bučk in korenja v aromatični zeliščni omaki