brez jajc, brez oreščkov, poletje, sezonsko, vegetarijansko, žita in testenine

Testenine v kremni omaki iz bučk in sveže bazilike

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Poletje je čas, ko nam narava postreže z obiljem sveže zelenjave. Bučke so ena izmed najbolj priljubljenih poletnih pridelkov in so izjemno vsestranske v kuhinji. Ta recept za testenine s kremno bučkino omako in svežo baziliko je prava poletna poslastica, ki jo lahko pripravite v le 15 minutah.

Je odličen način za uporabo bučk in je dovolj preprost, da ga lahko pripravijo tudi najstniki.

Poleg tega je poln dobrih sestavin, kot so vlaknine, folna kislina, vitamina A in C ter antioksidanti, zaradi česar je hranljiva in okusna izbira za poletno kosilo ali večerjo.

Testenine v kremni omaki iz bučk in sveže bazilike

Testenine v kremni omaki iz bučk in sveže bazilike

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

5

minut
Čas kuhanja

10

minut

Sestavine

  • 500 g priljubljenih testenin (npr. Orecchiette, Fettuccine ali Rigatoni)

  • 1 velika ali 2 srednje veliki mladi bučki t.i. cuketi (skupaj 500 g)

  • 1 srednje velika bela ali rumena čebula

  • 1 pest listov sveže bazilike

  • 4-5 strokov česna

  • 2 jž oljčnega olja

  • 2 jž masla

  • 150 ml sveže sladke smetane ali smetane za kuhanje

  • 100 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)

  • 250 ml vode od testenin

  • sol in poper

  • Začimbe in zelišča
  • 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka

  • Za serviranje in okrasitev
  • sveža zelišča za serviranje – bazilika

  • za ljubitelje pekočega: sveže stolčen poper

Navodila

  • Priljubljene testenine skuhamo po navodilih proizvajalca “al dente” oz. “na zob”. Vsaj 250 ml vode, v kateri so se kuhale, shranimo za omako.
  • Zelenjavo očistimo. Bučke zrežemo na kolutke, čebulo grobo nasekljamo, česen stisnemo.
  • večjo ponev vlijemo oljčno olje in dodamo maslo. Čebulo in bučke na tej mešanici maščobe rahlo opražimo, dodamo česen, samo toliko da zadiši, nato dodamo polovico vode, ki smo jo prihranili od kuhanja testenin. Naprej na majhnem ognju dušimo vse skupaj še približno 7-8 min, toliko da se bučke zmehčajo.
  • Med kuhanjem dodamo muškatni orešček, sol in poper.
  • Na koncu v omako vlijemo še sladko smetano in vmešamo svežo baziliko.
  • Zdaj končamo omako! Mešanico in vso preostalo tekočino (drugo polovico vode od testenin) s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes.
  • posodo, kjer smo kuhali testenine, zlijemo omako, ki jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča), in dodamo testenine. Vse skupaj dobro premešamo, na koncu potresemo še nariban sir, po potrebi tudi sol ali poper.
  • Pred serviranjem lahko jed še okrasimo s svežo baziliko. Za ljubitelje pekočega okusa dodamo še sveže stolčen poper. Dober tek!

Zapiski

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si