brez oreščkov, jesen, poletje, priloge, sezonsko, vegetarijansko

Narastek z bučkami – bogata jed za vsako priložnost

Zahtevnost Enostavno komentarjev

V poletnih in jesenskih mesecih, ko nas narava obdaruje z obiljem vrtnih plodov, našo kuhinjo preplavijo barvite, sveže sestavine, ki kar vabijo, da jih preobrazimo v nekaj okusnega. Med temi darovi narave so bučke ena najbolj vsestranskih zelenjav, ki jih lahko uporabimo na nešteto načinov.

Danes vam želim predstaviti preprost, a nadvse okusen recept – narastek z bučkami, ki združuje slastnost sira in nežno teksturo bučk v popolno harmonijo okusov, ki se kar topijo v ustih.

Narastek z bučkami

Narastek z bučkami

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja mediteranska kulinarikaTežavnost: enostavno
Št. porcij

6-8

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas peke

40

minut

Sestavine

  • Za narastek
  • 200 g rikote

  • 200 g mladega sira v slanici

  • 40-50 g sira Parmigiano-Reggiano

  • 500 g svežih mladih bučk (cuket)

  • 2 srednje veliki čebuli

  • 3 stroki česna

  • 150 g polnovredne moke (pšenične ali pirine)

  • 6 jajc

  • 1 jž oljčnega olja

  • ½ čž pecilnega praška iz vinskega kamna

  • 1 ščepec soli

  • 1 ščepec belega popra

  • Okrasitev in serviranje
  • sveža zelišča (najbolje kar bazilika)

  • Za peko
  • krušne drobtine ali papir za peko – za pekač

Navodila

  • Bučke najprej očistimo, operemo in naribamo. Nato jih pustimo na cedilu, da odteče odvečna voda. Medtem nasekljamo čebulo in česen.
  • Na oljčnem olju hitro popražimo čebulo, le toliko, da zarumeni. Dodamo česen in pražimo samo toliko časa, da zadiši. Odstavimo z ognja in dodamo odcejene bučke. Dobro premešamo in pustimo, da se okusi prepojijo.
  • Tortni model premera 26-30 cm namastimo z oljčnim oljem in potresemo s krušnimi drobtinami (lahko uporabimo tudi papir za peko).
  • Pečico segrejemo na 180 °C. Mladi sir in rikoto razdrobimo in pretlačimo z vilico, trdi sir (Parmigiano-Reggiano) pa naribamo. Vse sire dodamo k bučkam.
  • Jajca s pomočjo električnega mešalnika dobro stepamo, da dobimo gladko maso. Pri nizki hitrosti počasi dodajamo moko, nato pa še pecilni prašek (vinski kamen), sol in beli poper.
  • Vse sestavine rahlo premešamo, nato zmes vlijemo v pripravljen pekač.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici 40-45 minut. Da preverimo, če je narastek dobro pečen, ga prebodemo v sredini z zobotrebcem – na njem se ne sme ničesar prijeti. Narastek pustimo, da se ohladi, nato ga potresemo s svežimi zelišči in razrežemo.Izibizi narastek z bučkami
  • Kot prilogo lahko postrežemo svežo sezonsko solato, ki se odlično poda k tej hranljivi in aromatični jedi. Dober tek!

Zapiski

  • Zanimivosti:

    Rikota – beseda, ki v italijanskem jeziku pomeni “ponovno kuhano”, je izdelana iz neposnete sirotke. Njene korenine segajo globoko v italijansko zgodovino, s posebnimi variacijami, kot so ricotta romana, dimljena rikota in rikota s poprom, ki so zelo cenjene. Rikota je posebej priljubljena na Sardiniji, Siciliji in v Kalabriji, medtem ko je dimljena različica priljubljena v severni Italiji, v okolici Belluna. Srečali jo boste pod različnimi imeni tudi v drugih evropskih državah – “brocciu” v Franciji, “anthotyro” v Grčiji, “ziger” v Nemčiji. Rikota se uporablja v različnih jedeh – od omak za testenine, namazov, solat, do sladic. Njena vsebnost maščob je nizka, medtem ko je bogata z beljakovinami.
  • Bučke so priljubljene po vsem svetu zaradi svoje vsestranskosti in nežnega okusa, ki se odlično meša z različnimi začimbami in sestavinami. So nizkokalorične, a bogate z vlakninami, vitamini in minerali, kar jih dela idealno sestavino za tiste, ki iščejo zdrave, a okusne jedi. Prav tako so bučke ene izmed tistih čudovitih zelenjav, ki jih lahko dokaj enostavno gojimo v svojem vrtu.
  • Parmigiano-Reggiano in Grana Padano sta italijanska trda sira iz regij Emilija-Romagna in Lombardija. Oba sira sta zelo cenjena in široko uporabljena v italijanski kuhinji, njun okus pa se med seboj nekoliko razlikuje.
  • Recept za bučkin narastek sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si