Ko poletni dnevi postanejo vse toplejši in vrtovi prekipevajo od svežega pridelka, je pravi čas za preprosto, a okusno kulinarično noviteto. Medtem ko se narava prebuja v svoji polni zeleni barvi, je naša kuhinja polna aromatičnih zelišč in sezonske zelenjave, ki jo lahko vključimo v vsakodnevne obroke. In prav nič ne očara bolj kot nežna, sveža jed, ki združuje najboljše, kar ponuja poletje.
Od sladko-hrustljavih trakov bučk in korenja, do kremaste, bogate zeliščne omake, je ta recept naravnost popoln. Vendar pa je ključna sestavina tukaj omaka – ta mamljiva mešanica svežega peteršilja, oljčnega olja, mandljev, česna in sira je pravo razodetje. Poskusite ga sami in uživajte v okusih, ki jih ponuja poletje.
Testenine s trakovi bučk in korenja v zeliščni omaki
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij15
minut15
minutSestavine
- Za testenine
500 g priljubljenih testenin (npr. vrste Vesuvio Gragnano, Garganelli ali Strozzapreti)
500 g manjših bučk, t.i. cuket
250 g korenja
1 jž masla
200 ml vode od testenin (za dokončanje omake)
- Za omako
60 g mladih listkov svežega peteršilja
20 g mletih mandljev
2-3 stroki česna
120 ml oljčnega olja
60 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
sol in poper
- Za serviranje in okrasitev
sveža zelišča za serviranje, npr. peteršilj
za ljubitelje pekočega: sveže mlet poper
Navodila
- Najprej pripravimo zeliščno omako! Za pripravo omake uporabimo palični mešalnik, multipraktik ali blender.
- Sestavine za omako (peteršilj, oljčno olje, mlete mandlje, česen, sol in poper) stresemo v posodo aparata, ki ga uporabljamo ter zmešamo v gladko in homogeno zmes. Nato v zmes dodamo sir in vse skupaj zmiksamo do gladkega. Če nimamo mletih mandljev, jih pred tem vsaj grobo stolčemo.
- Bučke in korenje očistimo in s pomočjo lupilca za krompir zrežemo na tanke in široke trakove.
- Priljubljene testenine v slanem kropu kuhamo po navodilih proizvajalca. 1 min. pred koncem kuhanja v lonec stresemo še bučke in korenje. Pozor! Testenine in zelenjava naj bosta mehki, a vseeno naj vse skupaj ostane čvrsto – “al dente” oz. “na zob”.
- Ko testenine in zelenjavo odcedimo, prihranimo 200 ml vode, v kateri sta se kuhali. V večjo ponev, ki jo pristavimo na majhen ogenj, stresemo maslo, dodamo dobro odcejene testenine z zelenjavo in pomešamo. Prilijemo tekočino od testenin in vmešamo zeliščno omako.
- Vse skupaj dobro premešamo, na koncu po želji dodamo še nariban sir, po potrebi tudi sol ali poper.
- Pred serviranjem jed lahko dodatno okrasimo s svežim peteršiljem. Za ljubitelje pekočega okusa potresemo še sveže mlet poper. Dober tek!
Zapiski
- In na koncu, ta recept ni samo okusen, ampak tudi zelo prilagodljiv. Lahko ga spremenite glede na to, kaj imate v hladilniku ali na vrtu, ali pa preprosto zamenjate zelišča, da ustvarite popolnoma novo okusno različico. To je eden izmed tistih receptov, ki vam omogočajo, da se prepustite svoji kulinarični domišljiji in odkrijete nove okuse in kombinacije.
- Namig: Zeliščno omako lahko pripravimo tudi s svežo baziliko ali s svežim koriandrom. A ker je peteršilj tako osvežujoč, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, smo se pri tokratni omaki odločili prav zanj. Pa še na vrtu se bohoti ta zdravilna zel, ki je hkrati tudi zelenjava! Ste vedeli, da so v njegovo svetost verjeli že v antiki? In da je prav peteršilj glavna sestavina solate Tabbouleh, ki je nepogrešljiva v kulinariki Bližnjega vzhoda!
- Vesuvio Gragnano so suhe testenine, pripravljene iz moke pšenice durum in vode iz lokalnega izvira v mestu Gragnano, v bližini Neaplja (Pasta di Gragnano). Testenine z oznako Gragnano so na voljo v različnih in značilnih oblikah. Testenine vrste Vesuvio Gragnano so dobile ime po vulkanu Vezuv, ki leži nad Neapeljskim zalivom v Kampanji, v južni Italiji. Garganelli in Strozzapreti pa so italijanske jajčne testenine iz Emilije-Romagne v severni Italiji. Oblika Garganelli je podobna vrsti Penne, Strozzapreti pa so ročno gnetene testenine.
- Parmigiano-Reggiano in Grana-Padano sta italijanska trda sira iz regij Emilija-Romagna in Lombardija. Oba sira sta zelo cenjena in široko uporabljena v italijanski kuhinji, njun okus pa se med seboj nekoliko razlikuje.