brez oreščkov, jesen, poletje, pomlad, priloge, sezonsko, vegetarijansko

Slasten zavitek s koprivo, skuto in mladim sirom

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Vključujete koprivo v svoje kuharske podvige? Ta izjemna divja zel, znana po svojih zdravilnih in kulinaričnih lastnostih, je bila cenjena že v času starih Rimljanov in Egipčanov. Danes jo uporabljamo kot odličen nadomestek za blitvo, špinačo ali rukolo. Kopriva, bogata z vitamini in minerali, v kuhinji ponuja številne možnosti. Najenostavnejši način priprave te samonikle zeli je, da mlade listke na hitro pokuhamo ali poparimo in jih uporabimo kot špinačo, dodamo k juham, zelenjavnim prikuham, solatam ali zeliščnim namazom.

Več o uporabi koprive si lahko preberete v članku Kopriva ne pozebe. Zdaj pa se lotimo priprave slastnega divjega zavitka s koprivo!

Zavitek s koprivo, skuto in mladim sirom

Zavitek s koprivo, skuto in mladim sirom

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja divja hranaTežavnost: srednje zahtevno
Št. porcij

8-10

porcij
Čas priprave

30

minut
Čas peke

45

minut

Sestavine

  • Za tanko vlečeno testo
  • 500 g bele pšenične moke

  • 4 jž stopljenega masla

  • 1 jž stopljenega masla za premaz testa

  • 300-320 ml tople vode

  • 1 čž soli

  • Za koprivin nadev
  • 200 g mladih listkov velike koprive

  • 400 g skute

  • 200 g kisle smetane

  • 100 g belega sira iz slanice

  • 1 čž koruznega zdroba

  • 2 stroka česna

  • 4 jajca

  • 1 čž soli

  • 1 ščepec mletega belega popra

  • 50 g stopljenega masla

  • 1 jž masla za premaz pekača

  • Za okrasitev
  • drobnjak ali druga sveža zelišča

Navodila

  • Najprej pripravimo vlečeno testo
  • V manjši kozici raztopimo maslo in pustimo, da se ohladi. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo luknjo in vanjo dodamo sol, stopljeno maslo in malo tople vode. Testo gnetemo in vodo dodajamo postopoma.
  • Od moke je odvisno, koliko vode potrebuje, zato nikakor ne ulijemo 300-320 ml tople vode naenkrat! Počasi zmešamo in zgnetemo testo, da ostane nekoliko trše. Zmes za testo razdelimo na tri enake dele, vsak tehta približno 270 g, položimo na pomokano površino in pustimo počivati vsaj 30 min. Kepe testa premažemo s stopljenim maslom ali oljem, da se povrhu ne naredi skorja. Nato vsak del zmesi ponovno in dobro ugnetemo, da dobimo gladko testo. Vsak del najprej na pomokani površini razvaljamo in nato še ročno razvlečemo, da je testo čim tanjše. Odebeljene okrajke porežemo z nožem.
  • Nato pripravimo nadev
  • Koprivine listke očistimo, na hitro pokuhamo (ne več kot 5 min.) in dobro odcedimo. Ohlajene na grobo nasekljamo. Skuto in beli sir s prsti močno razdrobimo, jajca pa razžvrkljamo.
  • Dodamo kislo smetano, sol, poper in koruzni zdrob. Zmes za nadev z električnim mešalnikom dobro zmešamo, na koncu dodamo še koprivo in stisnjen česen.
  • Zatem pričnemo z zvijanjem
  • Pečico segrejemo na 180°C. Pripravimo velik pravokoten pekač notranjih dimenzij približno 30 x 35 cm. Pekač dobro namažemo z maslom. Nadev razdelimo na tri enake dele. Iz vsakega dela testa in nadeva bomo pripravili en zavitek. Tretjino vsakega razvaljanega testa namažemo s stopljenim maslom (½ po testu pred nadevom, ½ pa po površini) in nato s koprivinim nadevom. Testo s pomočjo prta (ali na pomokani površini in podlogi za valjanje) zvijemo v zvitek, ki ga položimo v pekač. Enako pripravimo preostala zavitka, na koncu vse zavitke po površini premažemo še s stopljenim maslom.
  • Če nimamo izkušenj z valjanjem in zvijanjem vlečenega testa, uporabimo manjši pekač, takrat ni potrebno testo valjati tako tanko. Če lahko testo zvaljamo zelo tanko, uporabimo pekač priporočene velikosti. Namesto zavitka lahko pripravimo tudi zloženko in se tako izognemo zvijanju (1 plast testa, 1 plast nadeva, na vrhu je vedno testo).
  • Peka
  • Rahel slan zavitek s koprivo pečemo na srednji višini pečice 45-50 min. pri 180°C, klasičen način peke. Ko je pečen, ga lahko okrasimo in potresemo s svežim drobnjakom ali sezonskimi zelišči. Dober tek!

Zapiski

  • Namig:
    Kot prilogo lahko pripravimo solato, ki jo po okusu obogatimo z divjimi zelmi, npr. navadnim regratom (Taraxacum officinale), krompirjevko ali smrdljivko (Aposeris foetida), navadno kislico (Rumex acetosa), navadno regačico (Aegopodium podagraria) ali navadno zvezdico (Stellaria media).
  • Ste vedeli?
    Kopriva se že stoletja uporablja za zdravljenje bolečih mišic in sklepov, ekcemov, artritisa, revme, protina in slabokrvnosti. Pogosto se jo koristi tudi kot diuretik, mnogim pomaga pri zdravljenju težav z uriniranjem, tudi v zgodnjih fazah povečane prostate.  Že vrsto let je priljubljena v ljudskem zdravilstvu, saj je znano, da blagodejno vpliva na vnetne procese in lajša kardiovaskularne težave. Poparek iz koprivnih koreninic se uporablja za žvrkljanje, saj pomaga tudi pri vnetnih procesih v ustni votlini. V kozmetiki je znana kot pomada za lase, pogosto je prisotna v šamponih, za domačo rabo se lahko pripravi prelitek iz kopriv za masažo lasišča.
  • Za vse ljubitelje te okusne ‘pečnice’, kot so nekoč imenovali koprivo – čaka vas še en recept na povezavi >>Divja juha iz kopriv
  • Recept za zavitek sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si