Rižev narastek – nostalgična jed, ki v mnogih med nami prebuja spomine na tople nedeljske popoldneve, ko smo se okoli mize zbrali družinski člani vseh generacij! Slovenska klasika nedeljskih kosil, ki si častno mesto deli še z jabolčnim zavitkom in šmornom?
Po jabolčnem drobljencu sledi še ena priljubljena sladica, ki se zlahka speče v skledicah OM NOM! Seveda lahko uporabite tudi druge skledice ali manjše pekače in količino ustrezno povečate za več oseb.
Pa naj bo tokrat res klasika, brez jabolk ali skute, taka da se prileže vsem družinskim članom. Kljub temu pa prinaša vznemirljiv obrat z dodatkom dveh sadnih prelivov, ki bosta obogatila okus te že sicer čudovite sladice.
Rižev narastek
Meni sladicaKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno6
porcij10
minut45
minutSestavine
75 g okroglozrnatega riža
300 ml mleka
30 g masla
3 jajca
50 g sladkorja (npr. rjavi trsni sladkor demerara)
1 zavitek vanilije bourbon
1 ščepec soli
- Sestavine za marelični preliv
100 g marelične marmelade
sok 1 pomaranče
1 dl vode
1 čž sladkorja
po želji 1 čž pomarančnega likerja
- Sestavine za jagodov preliv
200 g svežih (ali zmrznjenih) jagod
sok ½ limone
0,5 dl vode
30 g sladkorja
- Sestavine za serviranje
sladkor v prahu za posip (po želji)
Navodila
- Riž preberemo in pod hladno vodo dobro operemo.
- Mleko pristavimo v večjo kozico in rahlo osolimo.
- Ko zavre, vanj stresemo riž in kuhamo na manjšem ognju 10-12 min, toliko da zrna nabreknejo in popijejo skoraj vse mleko. Na začetku mešamo, da se riž ne prilepi na dno kozice, zatem pomešamo le občasno, da ostane v celih zrnih.
- Kuhan riž pretresemo v skledo in pustimo, da se ohladi.
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Vmes pripravimo 2 jajčni zmesi, zato za začetek ločimo beljake od rumenjakov.
- Najprej z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo skupaj s ½ sladkorja in vanilijo. Ko dobimo rahlo zmes, dodamo rumenjake in stepamo tako dolgo, da masleno jajčna zmes naraste in postane puhasta kot krema.
- V drugi posodi beljake s ½ sladkorja stepemo v čvrst sneg.
- V skledo z ohlajenim rižem najprej nežno umešamo masleno rumenjakovo zmes, nato pa po delih rahlo umešamo še beljakov sneg.
- Zdaj imamo pripravljeno vse kar potrebujemo: rižev narastek gre v 2 OM NOM skledici (oz. v več manjših skledic ali v en pekač) in v pečico! Skledic ni potrebno mazati z maščobo, saj se narastek v njih ne prime na dno!
- Narastek pečemo na srednji višini pečice 30 min. pri 180°C, klasičen način peke (brez ventilacije!).
- Ko je narastek pečen (po vrhu zlato rjavo zapečen), ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se še vsaj 10 min. ohlaja.
- Pred serviranjem slaščico lahko potresemo s sladkorjem v prahu.
- Priprava – marelični preliv
- Marelično marmelado, sladkor in vodo prevremo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Pomarančo ožamemo, sok in liker (če smo se odločili, da ga uporabimo) vlijemo v marelično zmes ter premešamo. Preliv je nared, z njim oblijemo rižev narastek!
- Priprava – jagodov preliv
- Limono ožamemo. Vodo in sladkor zavremo, dodamo jagode, na hitro pokuhamo, nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Ko se ohladi prilijemo limonin sok in pomešamo. Preliv je nared, polijemo ga po riževem narastku! V času zorenja jagod uporabimo sveže, izven sezone pa zmrznjene.
Zapiski
- Vsi poznamo rižev narastek prepojen z malinovcem. Takega smo zmeraj dobili pri stari mami. Če vam je to še dandanes omiljena kombinacija, ga za navedeno količino potrebujete 1,5 dl., da bo res natopljen.
- Nasvet za pripravo: rižev narastek je resda klasika, a z dodatki lahko postane prava gurmanska poslastica. Poskusite ga s hruškovim pirejem, mareličnim sadnim prelivom ali jagodovim prelivom, ki so opisani v receptu, ali pa z malinovcem – kot smo ga poznali pri stari mami. Ali pa se odločite za preliv iz borovnic ali malin. Kakorkoli že, s temi sadnimi prelivi boste vsakič znova odkrili, kako okusen je lahko preprost rižev narastek.