V kuhinji obstaja kanček magije, ko sestavine, ki so same po sebi preproste, skupaj tvorijo nekaj resnično slastnega. Današnji recept je ena izmed takšnih čarobnih kombinacij.
Omako za testenine pripravimo samo s petimi sestavinami! Gre za jed po navdihu apeninskega juga, kjer ljudje še vedo, da so bistvene kakovostne sestavine. V tem receptu dobite trike in namige kako si z malo spretnosti in osnovnimi sestavinami za domačo mizo pričarate obrok, kot bi jedli v restavraciji! Dober tek!
Bucatini z brokolijevo omako
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij5
minut15
minutSestavine
500 g priljubljenih testenin (npr. Bucatini, Linguine ali Fettuccine)
750 g brokolija
4 stroki česna
4-5 jž oljčnega olja
80 g sira Parmigiano-Reggiano ali Pecorino-Romano
150 ml vode od brokolija
150 ml vode od testenin
sol in sveže tolčen poper
Navodila
- Brokoli očistimo in narežemo. Cvetke zrežemo na manjše dele, stebla nasekljamo, veliko steblo olupimo in drobno narežemo. Česen stisnemo, sir naribamo čim bolj drobno.
- Večjo posodo z osoljeno vodo pristavimo na ogenj, ko zavre, v krop stresemo brokoli, kuhamo 6-7 min. Med kuhanjem s skodelico zajamemo brokolijevo vodo, ki jo bomo potrebovali za pripravo omake (150 ml).
- Brokoli s penovko poberemo iz kropa ali ga odcedimo v drugo posodo. Vodo v kateri se je kuhal, ne zavržemo, saj v njej zatem kuhamo še pašto. Testenine pripravimo po navodilih proizvajalca, med kuhanjem si shranimo 1 skodelico vode, v kateri so se kuhale.
- Medtem na kuhalnik pristavimo večjo ponev z oljčnim oljem. Ko se olje segreje, pridamo česen, dušimo le toliko da zadiši in zalijemo z brokolijevo vodo.
- Dodamo ½ kuhanega brokolija, zmanjšamo temperaturo, z vilico ali tlačilko za krompir brokoli grobo pretlačimo ter vmes mešamo. Dodamo sol in poper. Dušimo nekaj minut, toliko da dobimo homogeno omako.
- Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in stresemo v omako, prilijemo skodelico vode od testenin (150 ml), drugo ½ brokolija, vse skupaj dobro premešamo, da se pašta lepo oprimejo omake, del brokolija pa ostane v koščkih.
- Na koncu pridamo nariban sir, nežno premešamo, po potrebi dosolimo ali popopramo in takoj postrežemo!
- Nadvse okusna in enostavna jed ne potrebuje nobenih dodatnih začimb! Kot vinska priloga se dobro poda dl suhega belega vina.
Zapiski
- Tole je ena v nizu okusnih jedi, katero res zlahka pripravi vsakdo. Za omako ne potrebujemo nobene smetane, uporabimo le tisto, kar nam je ves čas na voljo v domači shrambi in hladilniku. Omiljene testenine, zraven pa brokoli, česen, oljčno olje in sir – omamna jed je na krožniku 1, 2, 3!
- Toda skrivnost te jedi ni samo v sestavinah, ampak tudi v postopku priprave. Odkrili boste, kako lahko z uporabo vode, v kateri ste skuhali brokoli in testenine, ustvarite bogato omako. Ta preprost trik naredi to jed še posebej kremasto in doda edinstven nivo okusa.
- Današnji recept je kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo med tednom, ko želimo nekaj okusnega in nasitnega, vendar enostavnega za pripravo. In kot bonus, ta jed ne potrebuje nobenih dodatnih začimb!