Ni vsak šmorn cesarski praženec! To je resnična anekdota. Moja znanka naredi tak brezvezen šmorn. Večkrat sem ji vljudno namignila in opisala, kako ga naredim jaz, da je res sočen in puhast… Seveda nisem rekla, da je njen kot ena čudna zbita in raztrgana palačinka. Pa mi odvrne: »Naš je navaden šmorn, tvoj pa cesarski praženec, to je vendar dunajska sladica!« In res je tako. Čeprav ga v nemško govorečih deželah imenujejo Kaiserschmarrn.
1, 2, 3 – naj v kuhinji zadiši kot nekoč v palači Schönbrunn! To dunajsko klasiko so dvorni kuharji pripravljali za zajtrk cesarju Francu Jožefu.
Cesarski praženec
Meni sladiceKuhinja dunajska šolaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut10
minutSestavine
350 ml mleka
130 g gladke moke
6 jajc (ločenih na beljake in rumenjake)
50 g fino mletega sladkorja (lahko je rjavi trsni sladkor)
100 g rozin
1 zavitek vanilije bourbon
1 čž ruma
1 jž limoninega soka
1 ščepec soli
- Za pečenje in posip
50 g masla za pečenje
sladkor v prahu za posip
Navodila
- Ločimo beljake od rumenjakov. V prvi posodi beljake s sladkorjem, vanilijo in ščepcem soli stepemo v čvrst sneg.
- V drugi posodi stepemo jajčne rumenjake, mleko, moko, limonin sok in rum.
- Sneg nežno umešamo v maso iz druge posode.
- Pripravimo največjo visoko ponev kar jih imamo, po možnosti vsaj premera 30 cm in jo pristavimo na kuhalnik. Če tako velike ponve nimamo, razdelimo maso na 2 dela in pečemo dvakrat.
- V njej raztopimo maslo in zatem vlijemo rahlo testo.
- Pečemo na zmanjšanem ognju, ko se na spodnji strani zlato rjavo zapeče, ga z lopatko razdelimo na štiri dele, zatem vsako četrtino posebej in previdno obrnemo. Najlažje to naredimo z dvema lopatkama!
- Počakamo, da se četrtine zapečejo še na drugi strani. Nato jih nežno razrežemo na manjše kose, ki jih previdno obračamo. Ne smemo jih pritiskati, mečkati in cefrati!
- Pečemo še toliko časa, da se kosi zlato rumeno zapečejo z vseh strani, kar pomeni 4-5 min. na vsaki strani, vse skupaj torej 8-10 min.
- Pred serviranjem v praženec umešamo rozine, slaščico potresemo s sladkorjem v prahu.
Zapiski
- Kot priloga se dobro poda marelični ali višnjev kompot, dušene slive ali jabolčna čežana.