brez jajc, brez mlečnin, brez oreščkov, solate, vegansko, vegetarijansko

Tabbouleh – starodavna jed iz zelišč, bulgurja in zelenjave

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Tabbouleh tradicionalni libanonski recept za solato, ki združuje bulgur, peteršilj, meto in sesekljano zelenjavo, je osvojil srca gurmanov po vsem svetu. Iz lokalne libanonske specialitete se je ta zdrava veganska sredozemska predjed razširila v mednarodno priljubljenost, deloma zaradi svoje osvežujoče lahkotnosti in obilice zdravih sestavin.

Prav tako je to vizualno privlačna jed, ki je prava paša za oči!

Tabbouleh

Tabbouleh

Avtor IzibiziMeni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

10

minut

Sestavine

  • 50 g bulgurja

  • 3 srednje veliki zreli paradižniki ali češnjevci (približno 450 g)

  • 1 ½ limone (vsaj 80 ml svežega limoninega soka)

  • 3 majhni šopki listnatega peteršilja

  • 1 majhen šopek metinih listov

  • 4 mlade čebulice skupaj z zelenim delom

  • ½ čž mletega cimeta ali pimenta

  • 5-6 jž oljčnega olja

  • sol in sveže tolčen poper

Navodila

  • V kozici skuhamo bulgur v dvojni količini vode (razmerje 1:2). Dodamo cimet ali piment po okusu in solimo. Pokrijemo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 10 do 12 min. Ko bulgur vpije vso tekočino, kozico odstavimo z ognja in pustimo, da se le-ta ohladi.
  • Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj in meto sesekljamo, mlado čebulico pa narežemo na kolutke. Limono ožamemo.
  • V skledo z ohlajenim bulgurjem dodamo narezan paradižnik, limonin sok, solimo in premešamo.
  • Vsujemo še sesekljan peteršilj, meto in narezano mlado čebulo skupaj z zelenim delom. Dobro premešamo.
  • Solato prelijemo z oljčnim oljem, dodamo še nekaj soli in sveže mletega popra. Premešamo in postrežemo. Dober tek!

Zapiski

  • Ime Tabbouleh izhaja iz arabske besede “taabil“, ki pomeni začimbo ali začinjeno, tabbouleh pa naj bi prvič jedli v gorah Libanona pred več kot 4.000 leti.
  • Tabbouleh ne samo, da je starodavna jed z dolgo zgodovino, temveč je tudi izjemno hranljiva. Peteršilj je bogat vir vitamina C in K, medtem ko je bulgur polnovredno živilo, ki vsebuje vlaknine in beljakovine. Ta solata je tako prava izbira za zdrav in hranljiv obrok. Zaradi svoje lahkotnosti in svežine se odlično prilega kot priloga k jedem z žara ali pa kot del meze za sredozemski piknik.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si