A je dan za eno odlično sladico? Pa ne tisto klasično v lončku, kot npr. tiramisu, panna cotta ali parfait. Ampak pečeno! Jabolčni drobljenec je kot nalašč za popoldansko popestritev. Enostaven je za pripravo, jabolka pa imamo običajno vedno na zalogi.
To božansko sladico, ki jo lahko postrežemo še z vaniljevim sladoledom – zares obožujejo prav vsi! Mladi in stari se ji težko uprejo.
V receptu sem jabolčni drobljenec pekla v skledicah OM NOM. V njih se jedi pečejo res krasno, brez prijemanja na dnu ali robovih. Niti papirja za peko ni potrebno uporabiti ali dodatno namastiti skledic. Sicer za to količino lahko uporabimo manjši pravokoten pekač notranjih dimenzij približno 25 x 30 cm. Pred peko ga dobro namažemo z maslom.
Jabolčni drobljenec
Meni sladicaKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij15
minut40
minutSestavine
- Za jabolčni nadev
500 g očiščenih in izkoščičenih jabolk
½ limone
2-3 jž sladkorja (rjavi trsni sladkor demerara)
20 g masla
1 ščepec mletega cimeta
1 ščepec vanilje bourbon
- Za drobljenec
150 g moke (npr. polnozrnate pirine)
100 g masla
100 sladkorja (rjavi trsni sladkor demerara)
1 ščepec soli
- Za serviranje
vaniljev sladoled (z bourbonsko vaniljo)
Navodila
- Jabolka olupimo, razrežemo na ¼ in izkoščičimo. Krhlje nato zrežemo na srednje velike kockice. Jabolka ponovno stehtamo, saj mora biti 500 g očiščenih, neto teže.
- Limono ožamemo in s sokom prelijemo jabolčne koščke.
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Vmes pripravimo drobljenec! Hladno maslo narežemo na manjše koščke, ki jih stresemo v večjo skledo. Dodamo moko, sladkor in ščepec soli. Suhe sestavine na roko hitro vgnetemo v maslo. S prsti sproti razdrobimo masleno testo, tako da dobimo strukturo podobno drobtinam.
- V večji kozici na nizki temperaturi raztopimo maslo in dodamo sladkor. Oboje počasi mešamo pri nizki temperaturi, da se sladkor stopi in že začne rahlo karamelizirati. Nato dodamo jabolka, zmes nežno premešamo, potresemo s cimetom in vaniljo.
- Zdaj imamo pripravljeno vse kar potrebujemo: jabolčni nadev in drobljenec!
- V pekač ali skledici najprej nadevamo jabolka, po vrhu pa potresemo drobljenec.
- Jabolčni drobljenec pečemo na srednji višini pečice 40 min. pri 180°C, klasičen način peke (brez ventilacije!). Drobljenec naj bo zlato zapečen, jabolka pa povsem zmehčana.
- Ko je pečen, ga vzamemo iz pečice, zatem naj se še 10 min. ohlaja.
- Pred serviranjem slaščico okrasimo z vaniljevim sladoledom.
Zapiski
- Po enakem receptu se lahko pripravi tudi drobljenec s slivami ali z breskvami! Letos – ko je jabolk v izobilju – bo ta slasten in enostaven recept prišel v poštev še dokler bomo imeli domača jabolka za ozimnico. Zato zanj ni letnega časa, prileže se v vsakem vremenu.