enostavne sladice, sladice, vegetarijansko

Praznični lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom in krokantom

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Obožujete praznično peko? Praznični čas kliče po posebnih dobrotah!

Odkrijte čar slavnostne peke z IZIBIZI receptom za lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom in krokantom.

Ta slasten kolač združuje bogate okuse in prefinjenost, kar ga naredi popolnega za praznično mizo. Enostavna priprava in očarljiv izgled zagotavljata, da bo šarkelj navdušil vse, od družinskih članov do najbolj izbirčnih gostov.

Zima prinaša čas veselja in druženja, od svetega Miklavža do božiča in silvestrovanja. V tem času se spominjamo tradicij, ki so jih prenašale generacije naših prednikov. Recepti, ki so potovali iz roda v rod, so se s časom nekoliko spreminjali, a srčika praznične peke ostaja nespremenjena. Piškoti vseh vrst, potice, sadni kolači in šarklji so tisti, ki prinašajo toplino v naše domove in srca.

Lešnikov šarkelj je naš poklon tradiciji s sodobnim pridihom. Pripravite ga in delite radost praznične peke z vašimi najdražjimi!

Lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom

Lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom

Avtor IzibiziMeni sladicaKuhinja praznična kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. kosov

10-12

porcij
Čas priprave

15

minut
Čas peke

45

minut

Sestavine

  • Sestavine za šarkelj
  • 300 g moke (1/2 pirine, 1/2 pšenične bele moke)

  • 100 g mletih lešnikov

  • 5 jajc

  • 250 g muscovado sladkorja (ali rjavega trsnega sladkorja)

  • 0,5 dl kisle smetana

  • 1 dl stopljenega masla

  • 0,5 dl pomarančnega soka

  • 2-3 jž ruma

  • pomarančna lupinica 1 pomaranče

  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja z bourbonsko vanilijo

  • 2 čž pecilnega praška iz vinskega kamna

  • 2-3 čž cimeta v prahu

  • 1/2 čž soli

  • Sestavine za pekač in okrasitev
  • Za pekač
  • 1 jž masla za namastitev pekača

  • 1 jž krušnih drobtin

  • Za okrasitev
  • 130 g sladkorja v prahu

  • 2-3 jž mleka

  • 1 jž pomarančnega soka

  • lešnikov krokant za posip

Navodila

  • V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo in pustimo, da se pohladi. Pomarančo umijemo, lupino nastrgamo, sok pa stisnemo.
  • V posodi za stepanje z ročnim ali stoječim mešalcem stepamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in sol.
  • Ko jajčna mešanica naraste na trojno, med stepanjem postopoma dodajamo kislo smetano, stopljeno maslo, pomarančni sok, rum, pomarančno lupinico in cimet. Vse sestavine mešamo tako dolgo, da se homogeno povežejo.
  • Nato začnemo dodajati suhe sestavine.
  • Zmešamo pirino in belo moko, dodamo pecilni prašek iz vinskega kamna, vse skupaj presejemo v mešanico mokrih sestavin. Umešamo še mlete lešnike in zmes za šarkelj je pripravljena.
  • Pekač za šarkelj namastimo z maslom in potresemo s krušnimi drobtinami. Previdno vlijemo zmes.
  • Pečemo 45-50 min. pri temperaturi 180°C. Če je šarkelj že pečen, preverimo z zobotrebcem.
  • Šarkelj pustimo v pekaču, dokler se nekoliko ne ohladi, potem ga previdno prestavimo na krožnik ali rešetko, saj gre za krhek kolač, ki po peki potrebuje še malo počitka.
  • Ko se pohladi, ga praznično okrasimo!
  • Pripravimo pomarančni preliv.
  • Sladkor v prahu prelijemo z mlekom. Z ročnim mešalnikom stepamo zmes tako dolgo, da se sladkor stopi v mleko (najprej postane grudičasta zmes, s časom se spremeni v pasto), dodamo pomarančni sok. Vse skupaj stepamo 10 min. Tako dobimo preliv, ki bo dovolj gost, da bo ostal na šarklju in se lepo strdil.
  • Pomarančni preliv počasi z vrha zlivamo na šarkelj. Na koncu šarkelj potresemo z lešnikovim krokantom in pustimo da se dekoracija strdi.
    Dober tek!Izibizi lešnikov šarkelj

Zapiski

  • Ste vedeli?

    Nemško ime za šarkelj – Gugelhupf verjetno izvira iz latinske korenine “cuculus“, kar pomeni naglavna ruta ali kapuca. Po drugi teoriji pa gre morda za dejstvo, da testo šarklja tako naraste in se dvigne “kot kaka krogla“.

    Šarklji tradicionalno izvirajo z Dunaja, vsaj v srednjem veku so jih takrat že poznali, a tudi o zgodovini tega peciva se kreše več teorij.

    V Alzaciji šarklju na čast še zdaj praznujejo festival šarklja, Fête du kougelhopf, saj naj bi po legendi prav z njim postregli že svetim trem kraljem.
  • Šarklji so zelo priljubljeni med prazniki, saj so dokaj enostavni za pripravo, po obliki spominjajo na nekaj svečanega. Lahko so nadomestek prazničnega peciva tudi za vse, ki se bojijo, da jim potica ne bi uspela.
  • Najbolj poznani so: šarkelj s štirimi nadevi, dunajski šarkelj z začimbami, steinkogelski ali cesarjev šarkelj in rimski šarkelj.
  • Recept za lešnikov šarkelj sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.
  • Preizkusite še druge IZIBIZI praznične posladke:
    Svečan božični kolač z marcipanom in aromatičnim sadjem >>> recept
    Mandljevi čokoladni kolački – polni okusa in brez moke >>> recept
    Praznični kolač z datlji >>> recept
    Aromatični mediteranski piškotki s pistacijo >>> recept

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si