Praznični čas prinaša čarobnost v kuhinjo!
Ko se dnevi skrajšajo in se zima približuje, se naše misli usmerijo k toplini domačega ognjišča in radostim praznične peke. Od svetega Miklavža do božiča in silvestrovanja, vsak trenutek je priložnost za ustvarjanje sladkih dobrot. V tem času se spominjamo bogate dediščine receptov, ki so jih skozi generacije prenašale naše babice. Njihova modrost in izkušnje so oblikovale praznične dobrote, ki jih poznamo danes – od piškotov do potic, od sadnih kolačev do šarkljev, ki krasijo naše praznične mize.
Božični kolači: Tradicija s pridihom sodobnosti
Med božičnimi kolači najdemo tiste, ki so tradicionalno pripravljeni s suhim in kandiranim sadjem, oreščki, arancini, rumom in začimbami. Vsak recept, od božičnega kruha do škofovega kruha, od pince do sadnega kolača z marcipanom, nosi svojo edinstveno zgodbo. V sodobni praznični peki te klasične recepte obogatimo s premazi, prelivi ali marcipanom, kar jim daje dodatno bogastvo okusov in omamnih arom. Sadni kolači so tako okusni, da lahko zlahka nadomestijo druge praznične sladice, poleg tega pa jih lahko pripravimo vnaprej, saj se dolgo ohranijo.
Praznična peka za vsakogar
Ali ste tudi vi ljubitelji praznične peke? Pripravite božični sadni kolač z marcipanom! Ta recept je enostaven za pripravo, s svojim izgledom in omamnim okusom pa bo zagotovo prepričal tudi najbolj zahtevne jedce.
Božični sadni kolač z marcipanom
Meni sladicaKuhinja praznična kuhinjaTežavnost: srednje zahtevno14-16
porcij15
minut105
minutSestavine
- Sestavine za kolač
200 g moke (pirine, pšenične ali ovsene)
85 g mletih mandljev
400 g mešanega suhega sadja (v enakih deležih npr.: zlate rozine, marelice, slive, fige)
100 g suhih brusnic
200 g glaziranih češenj
3 jajca
220 g muscovado sladkorja (ali rjavega trsnega sladkorja)
180 g masla
nastrgana lupinica 1 pomaranče
sok 1 pomaranče
nastrgana lupinica 1 limone
4 jž ruma
1 zavitek vanilijevega sladkorja z bourbonsko vanilijo
1 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
1,5 čž cimeta v prahu
¼ čž mletih klinčkov
1 ščepec soli
- Sestavine za preliv in okrasitev
- Preliv
1 jž ruma
3 jž pomarančnega soka
- Okrasitev
sladkor v prahu
200 g marcipanove mase
glazirane češnje
Navodila
- Suho in glazirano sadje na grobo nasekljamo. V večji posodi na šibkem ognju stopimo maslo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol, pomarančno in limonino lupinico, pomarančni sok in rum. V tekočo zmes dodamo suho in glazirano sadje in na šibkem ognju kuhamo 10 min. Posodo pokrijemo in pustimo, da se zmes ohlaja 30 min.
- V ohlajeno sadno zmes stresemo mlete mandlje, dodamo razžvrkljana jajca in dišavnice (cimet, klinčki). Moki dodamo pecilni prašek iz vinskega kamna in ju skupaj presejemo v mešanico mokrih sestavin. S kuhalnico mešamo suhe in mokre sestavine dokler se homogeno ne povežejo.
- Pripravimo si tortni model pekača, premera 22 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog premera 22 cm) in po robovih (izrežemo trak malo višji od roba pekača). Pomembno je, da je res ves pekač pokrit, da se nam kolač med peko ne bi po robovih zažgal. 1 kos papirja za peko bomo potrebovali tudi med samo peko, ko bomo kolač pokrili tudi z vrha. Zmes vlijemo v pekač in jo z žlico ali lopatko po vrhu gladko poravnamo.
- Pečico segrejemo na temperaturo 150°C. Sadni kolač pečemo 45 min. na srednji višini pri 150°C. Po 45 min. ga po vrhu pokrijemo s papirjem za peko, zmanjšamo temperaturo na 140°C in ga pečemo še 60-70 min. Po 60 min. preverimo, če je kolač že lepe temno rjave barve, z zobotrebcem pa ga na večih mestih prepikamo. Ko je zobotrebec na vseh mestih suh ko ga izvlečemo iz kolača, je kolač pečen. Običajno je dobro pečen že po tem postopku: 45 min. peke pri 150°C, nato 60 min. peke pri 140°C.
- Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo ga še v pekaču in ga ponovno z zobotrebcem prepikamo na vsaj 15 mestih. Pripravimo si mešanico ruma in pomarančnega soka za preliv. S pomarančno rumovo mešanico enakomerno prelijemo kolač in pustimo da se preliv dobro vpije. Če bi želeli narediti brezalkoholni preliv, lahko rum zamenjamo za pomarančni sok, aromatiziran črni čaj ali jabolčni sok. Ko se preliv vpije v kolač, kolač odstranimo iz pekača, ga zavijemo v tkanino in ga zavitega zapremo v posodo. Na tak način ga bomo ohranili dovolj sočnega.
- Božični sadni kolač lahko pripravimo že novembra, saj dobro zavit v tkanino in zaprt v posodo na sobni temperature zdrži več tednov (tudi do 3 mesece). Če ga pripravljamo v naprej, je pomembno le, da ga enkrat tedensko pokapljamo z mešanico za preliv (rum in pomarančni sok) ter ga nazaj zavijemo in zapremo.
- Pred serviranjem ga po želji lahko praznično okrasimo. Mi smo za okrasitev uporabili marcipanovo zmes in glazirane češnje. Na papir za peko presejemo sladkor v prahu in nanj položimo marcipanovo zmes, ki smo jo pred tem dobro med prsti pregnetli. Marcipanovo zmes valjamo v obliki kroga, za model lahko uporabimo dno tortnega modela v katerem smo kolač pekli. Z nožem izrežemo krog, ki ga po želji še dodatno okrasimo in položimo na sadni kolač. Dodatno ga lahko okrasimo še z glaziranimi češnjami. Dober tek!
Video
Zapiski
- Recept za božični kolač sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.
- Preizkusite še druge IZIBIZI praznične posladke:
Praznični lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom in krokantom >>> recept
Mandljevi čokoladni kolački – polni okusa in brez moke >>> recept
Praznični kolač z datlji >>> recept
Aromatični mediteranski piškotki s pistacijo >>> recept