brez glutena, brez jajc, brez mlečnin, brez oreščkov, enolončnice, sezonsko, vegansko, vegetarijansko, zima

Bujta repa v veganski preobleki

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Bujta repa je priljubljena prekmurska zimska jed, s kislo repo in proseno kašo.
Zlahka se pripravi tudi v bolj zdravi in manj mastni različici. Po tem receptu očara v svoji veganski preobleki. Ne manjka pa niti namig za vsejedce. Dokler še zima grize, je ta klasika na žlico več kot primerna grelna jed.

Bujta repa

Bujta repa

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

5

minut
Čas kuhanja

40

minut

Sestavine

  • 700 g kisle repe skupaj s tekočino

  • 120 g prosene kaše

  • 2 veliki čebuli

  • 1 jabolko

  • 700 ml vode ali zelenjavne jušne osnove

  • ½ dl belega vina

  • 3 stroki česna

  • oljčno olje

  • sol in poper

  • 1 jž rjavega trsnega sladkorja po potrebi

  • Dodatki
  • za vegi različico: dimljen tofu ali mariniran sejtan

  • za mesno različico: prekajena slanina

  • Začimbe in zelišča
  • 1 čž mlete kumine

  • 1 čž kopra

  • 1 čž mlete sladke paprike

  • 1 ščepec dimljene paprike

  • 1 jž suhega majarona

  • 3 lovorovi listi

  • Okrasitev in serviranje
  • mleta dimljena paprika za serviranje in okras

  • za ljubitelje pekočega: kajenski poper ali čili

Navodila

  • Čebulo očistimo in sesekljamo. V vnaprej segreto večjo posodo kanemo oljčno olje, pridamo čebulo in jo pražimo 3 min. Rahlo solimo, dodamo kislo repo skupaj s tekočino (repnico).
  • Jabolko olupimo in ga celega naribamo v repo. Dodamo stisnjen česen ter vse začimbe (kumino, koper, sladko papriko, dimljeno papriko, majaron, lovor in poper).
  • Vse skupaj kuhamo približno 15-20 min, vmes prilijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Pazimo da je vsa repa pokrita s tekočino.
  • Medtem s hladno vodo dobro umijemo proseno kašo. Dodamo jo k repi in prilijemo še malo tekočine. Kuhamo približno 20 min. (odvisno od čvrstosti repe).
  • Ves čas po potrebi med kuhanjem dolivamo tekočino (vodo ali zelenjavno jušno osnovo) in mešamo. Med kuhanjem dodamo tudi vino in sladkor po okusu. Jed mora biti gosta.
  • Predvsem od vrste prosene kaše je odvisno koliko tekočine je potrebno dodajati.
  • Ko jo odstavimo z ognja, jo pustimo še nekaj minut, da se okusi lepo povežejo. Bujta repa je praviloma še boljša naslednji dan.
  • Za “zabelo” lahko v vegi kombinacijah dodamo dimljen tofu ali mariniran sejtan. V tradicionalnih (mesnih) pa prekajeno slanino.
  • Zabelo pripravimo tako, da jo na hitro popražimo in dodamo šele pri serviranju. Tako ima vsak družinski član lahko svojo različico te okusne jedi!
  • Za dimljen okus pred serviranjem dodamo še malo dimljene paprike, za ljubitelje pekočega pa kajenski poper ali čili.

Zapiski

  • K bujti repi se poda dober domač kruh. Lahko je ajdov, ržen ali pirin.
  • Proso uvrščamo med brezglutenska žita, ta recept je zato primeren tudi za vse z glutensko intoleranco ali celiakijo.
  • Navadno proso prihaja iz srednje Azije. A je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Gojili so ga že Kelti in Slovani.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si