članki, nasveti, triki in namigi

Triki in namigi za izboljšanje maslenega krhkega testa

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Kakšen je trik za popolno masleno krhko testo?
Z našim osnovnim receptom lahko zlahka pripravite okusne maslene piškote. Z malo domišljije in preprosto zamenjavo dela moke z mletimi oreščki, lahko ustvarite raznolike okuse, ki bodo obogatili vašo peko. Ključno je le ohraniti pravo razmerje med maščobo in suhimi sestavinami.

Glavni trik za rahlo testo je v tem, da najprej stepamo maslo skupaj s sladkorjem, in sicer vsaj 10 minut. Ko dosežemo rahlo zmes, postopoma dodajamo jajca in stepamo tako dolgo, da masleno jajčna zmes naraste in postane puhasta kot krema. Šele zatem dodamo moko in ostale suhe sestavine, kot so mleti oreščki in dišave. Ta postopek zagotavlja, da bo vaše testo vedno rahlo in nežno.

Ne pozabite, da so tudi manjše napake pri peki del izkušnje. Če piškoti počijo, se zlepijo ali se kakšen delček odkrhne, lahko vse to elegantno rešite z dekoracijo. Navsezadnje so domači piškoti vedno najboljši!

Uporaba kakovostnih in naravnih sestavin je ključ do odličnih domačih piškotov. Z nekaj prakse in veselja do peke se lahko lotite tudi bolj zahtevnih receptov. A začnite z osvojitvijo priprave krhkega testa, ki je osnova za mnoge slastne piškote.


Osnovno krhko testo

Osnovno krhko testo

Avtor IzibiziTežavnost: enostavno

Sestavine

  • 225 g mehkega masla

  • 140 g drobno mletega sladkorja

  • 1 razžvrkljan jajčni rumenjak

  • 1 čž bourbonske vanilije

  • 280 g moke

  • ščepec soli

Navodila

  • Najprej stepamo maščobo (maslo) skupaj s sladkorjem.
  • Ko dobimo rahlo zmes, dodamo jajca in stepamo tako dolgo, da masleno jajčna zmes naraste in postane puhasta kot krema.
  • Šele zatem dodamo moko in ostale suhe sestavine (npr. mlete oreščke) in dišave.
  • Krhko testo mora vedno vsaj 1 uro počivati v hladilniku. V primeru, da se lotimo piškotov, ki jih oblikujemo z modelčki, naj počiva še dlje.
  • Vse mase za piškote iz krhkega testa si zlahka pripravimo že 1 večer prej, jih spravimo v neprodušno posodo in jih hranimo v hladilniku do oblikovanja in okraševanja piškotov.
  • Piškote pečemo na srednji višini pečice 12-15 min. pri 180°C, klasičen način peke (brez ventilacije!). Dolžnina peke je predvsem odvisna od velikosti in oblike piškotkov.

Zapiski

  • Naštejmo le nekaj klasičnih prazničnih piškotov: cimetove zvezdice, medenjaki, orehovi rogljički, linška očesa, janeževi upognjenci, dunajski vaniljevi rogljički, masleni florentinci, išlerji, huzarski krapci, lešnikovi trikotniki, kokosovi poljubčki
  • Če ste že osvojili pripravo krhkega testa, se zlahka lotite prazničnih rezin! Imajo eno veliko prednost pred ostalim drobnim pecivom! Ni jih treba posebej oblikovati in okraševati! Samo spečemo jih in še vroče razrežemo! Morda bodo prav rezine zablestele na krožniku med piškoti, saj so nepozabnega okusa vse po vrsti!
  • Poleg najbolj znanih linških rezin so med bolj priljubljenimi še: marmeladne tortice, esterhazyjeve rezine, orehove rezine, datljeve rezine, pomarančne rezine in limonine rezine!

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si