Tole je res enostaven kolač, prikladen za vse tiste, ki imate strahospoštovanje do potice in bolj zahtevnih sladic na decembrskem slavnostnem meniju. Primeren je tako za druženja na Silvestra, kot za odličen posladek ob popoldanskem čaju ali kavici. Je polnega okusa, ne presladek, piko na I pa mu pričara žlička kardamoma ali cimeta.
Če še nimate plana okoli novoletne slaščice, je praznični kolač z datlji super izbira!
Praznični kolač
Meni sladiceKuhinja praznična kuhinjaTežavnost: enostavno12
porcij20
minut60
minutSestavine
- Za kolač
200 g izkoščičenih datljev
100 g orehov
125 g masla
130 ml kuhane črne kave
200 g temnega sladkorja muscovado
2 jajci
230 g gladke moke
1 zavitek vanilje bourbon
1 čž mletega kardamoma ali cimeta
½ čž jedilne sode
1 ½ čž pecilnega praška (vinski kamen)
½ čž soli
- Za pečenje in posip
1 čž masla za premaz pekača ali papir za peko
sladkor v prahu za posip
Navodila
- Pripravimo si podolgovat pekač za peko kruha (primer dimenzije: d. 30 cm, š. 11 cm, v. 8 cm).
- Skuhamo močno črno kavo. V kolikor imamo turško kavo, usedlino precedimo. Če uporabljamo espresso, dodatnega dela nimamo.
- Pečico vključimo na 180ﹾC.
- Izkoščičene datlje zrežemo na drobne koščke. Prav tako orehe. Oboje prelijemo z vročo kavo in pustimo stati približno 15-20 min.
- V prvi posodi z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo skupaj s sladkorjem, vaniljo, kardamomom (ali cimetom) in soljo. Ko dobimo rahlo zmes, dodamo jajca in stepamo tako dolgo, da masleno jajčna zmes naraste in postane puhasta kot krema.
- Ko se datlji in orehi namočeni v kavi ohladijo, vse skupaj nežno primešamo masleno jajčni masi.
- V drugi posodi odmerimo suhe sestavine: moko, jedilno sodo in pecilni prašek (vinski kamen). Presipamo jih na zmes za kolaček in z lopatko dobro premešamo.
- Pekač premažemo z maslom ali ga obložimo s papirjem za peko. Vanj predenemo pripravljeno testo.
- Pečemo na srednji višini, na klasičen način (ventilacija odpade!) 60-65 min. Po 1 uri z zobotrebcem na več mestih preverimo, če je kolač pečen. Pečen je, če zobotrebec ostane suh in čist.
- Pečen kolač pustimo še nekaj minut v pekaču, da se malce pohladi. Nato ga do konca ohladimo na rešetki. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Zapiski
- Kaj je kardamom? Elettaria cardamomum, znan kot zeleni ali pravi kardamom, je trajnica iz družine ingverjevk, ki izvira iz južne Indije. Je najpogostejša vrsta, katere semena se uporabljajo kot začimba, imenovana kardamom. Ima močan, rahlo pikanten in sladkoben okus, ki je nepogrešljiv v sladicah in napitkih Orienta.
Neverjetno sočen in ohrani svežino dolgo po peki … samo takrat ga ponavadi ni več!
Tadeja, hvala za spodbuden komentar. Zelo me veseli, da je ta res enostavna sladica tako dobro uspela. Sledite IZIBIZI blogu, sladic bo še veliko. Upam, da vas še ostale tako navdušijo.
Nina / IZIBIZI