bolj zahtevno, brez glutena, brez jajc, brez oreščkov, priloge, vegetarijansko

Polnjeni jajčevci v mediteranskem slogu s pikantnim lečnim nadevom

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Poletna pečena in polnjena zelenjava zasije v kuhinjah Mediterana, južnega Balkana, Orienta, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Vsaka od teh regij prinaša svoje kulinarične posebnosti, zelišča in začimbe, ki obogatijo te omamne jedi in jih naredijo nepozabne. Iz bogate palete nadevov – od mesnih, zelenjavnih, z žiti, stročnicami, gobami, do skute ali sira – vsak recept je zgodba zase.

Med mnogimi različicami jedi z jajčevci, pa so prav tisti, pečeni na žaru ali v pečici najokusnejši. Njihova zunanja stran se v pečici lepo zapeče in notranjost postane svilnato gladka, kar naredi vsak grižljaj nebeški. Začinjena jogurtova omaka povzdigne aromatični nadev iz zelene leče, paprike in paradižnika na povsem novo raven.

Polnjeni jajčevci v mediteranskem slogu

Polnjeni jajčevci v mediteranskem slogu

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja mediteranska kulinarikaTežavnost: bolj zahtevno
Št. porcij

4-6

porcij
Čas priprave

35

minut
Čas kuhanja

45

minut

Sestavine

  • Za jajčevce
  • 2 velika jajčevca ali 3 srednje veliki

  • oljčno olje

  • Za lečin nadev
  • 150 g zelene leče

  • 1 velika čebula oz. 2 manjši

  • 3 stroki česna

  • 1 velika rdeča paprika

  • 2 jž paradižnikove paste

  • 1 jž medu

  • 1 jž sladke paprike v prahu

  • ½ jž dimljene paprike v prahu

  • ½ čž kajenskega popra

  • 1 čž soli

  • 1 jž stisnjenega limoninega ali limetinega soka

  • začimbe: lovorov list, muškatni orešček, timijan

  • Za paradižnikov nadev
  • 2 srednje velika na koščke nasekljanega paradižnika

  • Za jogurtovo omako
  • 300 g polnomastnega jogurta

  • 1 jž oljčnega olja

  • ½ limone ali limete (stisnemo sok)

  • nasekljana sveža poprova meta

  • 2 stroka česna

  • 1 ščepec soli

  • 1 ščepec popra

  • Za serviranje in okrasitev
  • šopek nasekljanega svežega peteršilja

Navodila

  • Najprej pripravimo lečino omako
  • Zeleno lečo za par ur namočimo, nato vodo odlijemo. Kuhamo jo skupaj z lovorovim listom v osoljeni vodi. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 10 min., dokler se leča ne zmehča. Če je predhodno ne namočimo, se kuha približno 20 min.
  • Medtem v blenderju ali sekljalniku pripravimo omako! Čebulo, česen, rdečo papriko, paradižnikov pire, med, sol, kajenski poper, sladko in dimljeno papriko v prahu ter limonin ali limetin sok zmiksamo v homogeno pasto, dodamo timijan in muškatni orešček. Lečo dobro odcedimo in vmešamo v pripravljeno omako.
  • Nato pripravimo jajčevce
  • Jajčevce operemo, po dolžini prepolovimo, pecljev ne odstranimo. Z žličko postrgamo sredico, toda ne preveč, saj je mora še za 1 cm ostati nad olupkom.
    Izibizi polnjeni malancani - sestavine
  • Notranji del shranimo. Polovice jajčevcev zložimo v namaščen pekač, malo po vrhu osolimo in 10 min. pečemo pri temperaturi 220°C.
  • Notranji del jajčevcev enakomerno nasekljamo na drobne koščke in jih na hitro popražimo na oljčnem olju, pražimo le toliko, da zadišijo in se zmehčajo, ne več kot 5-7 min. Primešamo jih lečini omaki.
  • Svež paradižnik narežemo na manjše koščke in ga odcedimo.
  • Temperaturo pečice zmanjšamo na 180°C, jajčevce napolnimo z lečino omako in nasekljanimi paradižnikovimi koščki. Na srednji višini pečice, pri običajni peki, pečemo polnjene jajčevce še 30-35 min.
  • Medtem pripravimo jogurtovo omako
  • V posodi za mešanje zmešamo jogurt, nasekljano svežo meto, oljčno olje, limonin ali limetin sok, sol in poper. Dodamo stisnjen ali nariban česen. Pomešamo in po potrebi in okusu dodamo sol ali limonin oz. limetin sok.
  • Polnjene jajčevce postrežemo sveže pečene ali hladne. Potresemo jih s svežim peteršiljem in prelijemo z začinjeno jogurtovo omako. Jed se postreže kot samostojna jed, priloge ni potrebno pripravljati. Dober tek!
    Izibizi jogurtova omaka

Zapiski

  • Polnjeni jajčevci – namigi za prilagoditev recepta:

    Jogurt lahko nadomestimo tudi s kefirjem ali kislim mlekom.

    Svežo meto v jogurtovi omaki lahko spustimo ali pa zamenjamo s kakšnim drugim svežim zeliščem, npr. z baziliko, s pehtranom ali z drobnjakom.

    Zeleno lečo lahko zamenjamo z rjavo ali črno lečo in jed pripravimo po enakem postopku. Ne nadomeščajmo je z oranžno oz. rdečo lečo, saj le-ta prehitro razpade in je zato bolj primerna sestavina za kremne juhe ali namaze. Leča v receptu naj bo do mehkega skuhana, a naj ohrani strukturo.

    Vodo, v kateri smo kuhali lečo skupaj z lovorovim listom, lahko shranimo in jo uporabimo kot jušno osnovo za razne omake, prikuhe ali mineštre.
  • Recept za polnjene jajčevce sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si