bolj zahtevno, brez jajc, brez mlečnin, brez oreščkov, priloge, vegansko, vegetarijansko

Gravče na tavče – tradicionalna makedonska specialiteta

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Kaj pravite na Gravče na tavče, nadvse okusno specialiteto, ki izvira iz sončne Makedonije in je pripravljena z belim fižolom? Vabim vas, da jo poskusite!

Gravče na tavče ni le preprosta, srčna jed, ki pogreje telo in dušo, ampak tudi simbol gostoljubnosti in deljenja na Balkanu. Ta skromna, a izredno bogata in okusna specialiteta se pogosto znajde v središču prazničnih miz in družinskih srečanj, kjer se razprostira v svojem tradicionalnem, očarljivem pekaču iz gline, simbolizirajoč povezanost in tradicijo. Gravče na tavče ni samo hrana; je spomin na dolge jesenske večere in na občutek doma. Je nostalgična vez s preteklostjo, ki nas spominja na pomembnost počasnega kuhanja in vrednost časa, preživetega za mizo z ljubljenimi.

Ta mamljivo aromatična kulinarična poslastica je lahko samostojni glavni obrok, ki ga postrežemo skupaj s svežim kruhom, na primer lepinjo. Ena skledica predstavlja eno porcijo, ko se uživa samostojno. Lahko pa jo pripravimo tudi kot del mnogih jedi na bogato obloženi mizi, v tem primeru kot prilogo ali mezo, in jo zaužijemo v manjših količinah.

Gravče na tavče

Gravče na tavče

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja kuhinje BalkanaTežavnost: bolj zahtevno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

20

minut
Čas kuhanja

120

minut

Sestavine

  • 350 g kuhanega belega fižola v zrnu (najbolje vrste: Tetovec)

  • 200 g čebule (katerakoli vrsta)

  • 200 g sveže paprike (od tega ½ rdeče in ½ zelene)

  • ¼ do ½ srednje pekočega feferona (po želji)

  • 150 g svežega paradižnika

  • 4-5 strokov česna

  • 2-3 jž oljčnega olja

  • 150-170 ml vode od kuhanja fižola

  • 1 čž paradižnikovega pireja

  • ½ jž bele moke

  • sol in poper

  • Začimbe in zelišča
  • 1 manjši šopek svežega peteršilja

  • 4 lovorovi listi

  • 1 jž mlete paprike v prahu

  • Okrasitev in serviranje
  • svež peteršilj

  • za ljubitelje pekočega – sveže tolčena ostra paprika ali čili

Navodila

  • Beli fižol čez noč namočimo (namakamo vsaj 12 ur, lahko tudi dlje). Po namakanju ga dobro oplaknemo in prestavimo v lonec z vodo (v razmerju 3 : 1 glede na količino fižola), skupaj z dvema listoma lovorja in soljo. Če kuhamo v ekonom loncu (na pritisk), kuhamo 15-20 min. po tem, ko zavre. Če kuhamo v klasičnem loncu – pa dokler fižol ni kuhan, običajno 1h do 1¼ h, odvisno od vrste belega fižola in predvsem od njegove starosti. Po eni uri začnemo preverjati njegovo kuhano stanje. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo. Za to jed potrebujemo 350 g kuhanega fižola, zato ga odcejenega še stehtamo. Slano in aromatično fižolovo vodo ne zavržemo! Uporabili jo bomo za zalivanje jedi. Fižolovo vodo lahko tudi sicer uporabimo pri drugih jedeh kot odlično jušno osnovo.
  • Če doma nismo vajeni kuhati fižola, lahko uporabimo tudi pasteriziranega (vloženega). Pomembno je le, da je bele sorte, najboljše pa je uporabiti fižol Tetovec.
  • Pečico segrejemo na 200°C.
  • Zelenjavo očistimo. Čebulo grobo nasekljamo, česen stisnemo, papriko zrežemo na manjše koščke, prav tako feferon (če smo se odločili, da ga uporabimo v jedi), paradižnik narežemo na drobne kocke, peteršilj natrgamo ali nasekljamo.
  • V večjo posodo vlijemo oljčno olje, nanj stresemo čebulo, ki jo malo opražimo, dodamo papriko in feferon, vse skupaj dušimo 5 min., pridamo česen, dušimo le toliko da zadiši, nato vlijemo vodo, ki smo jo prihranili od kuhanja fižola in na koncu dodamo še paradižnik. Naprej na majhnem ognju dušimo vse skupaj še približno 10 min.
  • Med kuhanjem vsipamo sol, poper, mleto papriko v prahu, preostali lovor (2 lista) in paradižnikov pire.
  • 1 jž moke v manjši posodici zmešamo z 2 jž vode v gladko zmes (sledi grudic ne sme biti). Ko je masa gladka, jo vlijemo v omako – to je v končni fazi kuhanja, kuhamo še 3-5 min. Vmes večkrat premešamo in umaknemo z ognja.
  • Zdaj kuhan fižol stresemo v omako! V vse skupaj vmešamo še peteršilj.
  • Pripravimo si 2 skledici OM NOM ali 4 manjše skledice za v pečico, ki ju/jih nadevamo s fižolovo mešanico.
  • Gravče na tavče pečemo na srednji višini pečice 60-70 min. pri 200°C, klasičen način peke (brez ventilacije!). Po 1h peke preverimo, če se je po vrhu že lepo zapekel.
  • Ko je pečen, ga vzamemo iz pečice, zatem naj se še vsaj 15 min. ohlaja. Med ohlajanjem se še malo zgosti.
  • Pred serviranjem jed lahko še dodatno okrasimo s svežim peteršiljem. Za ljubitelje pekočega okusa dodamo sveže tolčeno ostro paprika ali čili.

Video

Zapiski

  • Gravče na tavče ali Tavče na gravče? To je vprašanje! Pravilno je “Gravče na tavče“, saj to v prevodu pomeni “fižol v pekaču”. 
  • Pečen fižol v glinenem pekaču je na svojstven način specialiteta vseh dežel Balkana. V Grčiji je to Fasolia Fournou Plaki, v Srbiji Prebranac, v Romuniji Iahnie de Fasole, v Turčiji pa Barbunya Pilaki, če jih naštejemo le nekaj. 
  • Gravče na tavče, tradicionalna jed Makedonije, ima izrazit okus, saj se s fižolom peče tudi paprika, ki bistveno prispeva k značilni aromi pečenega fižola. Ta edinstvena kombinacija sestavin ustvari neustavljivo jed z bogatimi okusi, ki vas bo navdušila.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si