članki, fermentacije, nasveti, triki in namigi

Kako nam domače kislo mleko vedno uspe

komentarjev

Kislo mleko je fermentiran mlečni produkt, ki se tradicionalno izdeluje iz surovega, svežega in neprekuhanega mleka. Ko govorimo o kislem mleku, običajno mislimo na tistega pridobljenega iz kravjega mleka, a ga po enakem postopku zlahka pripravimo tudi iz kozjega ali ovčjega mleka.

1. trik je torej, da vedno uporabimo le surovo mleko! Najbolje, da ga kupimo na okoliški kmetiji ali mlekomatu. Še bolje, da je iz ekološke pridelave.

2. trik je optimalna temperatura zraka! Ta naj bo vsaj 25°C. Zato ga vedno kisamo v toplem prostoru, najbolje kar v kuhinji. Vedeti moramo, da je kislo mleko poleti narejeno v 24 urah, pozimi pa traja postopek fermentacije 72 do 96 ur (3 do 4 dni).

3. trik je primerna posoda! Ta naj bo steklena ali keramična. Pokrita s prtičkom, gazo ali sirarskim platnom. Kislo mleko mora namreč »dihati«, za postopek fermentacije potrebuje mikroorganizme naravno prisotne v surovem mleku in zraku. Glavni bakteriji prisotni v kislem mleku sta Streptococcus lactis in Lactobacillus bulgaricus.

4. trik – ki to ni! Za doma pripravljeno kislo mleko ne potrebujemo nobenih starterskih kultur. Tudi nasveti sosed in prijateljic o uporabi limone, kisa, malo jogurta in podobno, so popolnoma odveč! Če zagotovimo surovo mleko kot osnovo, toplo okolje in primerno posodo, kislo mleko nastane samo.

Zakaj bi kupovali industrijsko proizvedeno kislo mleko? Če ga enostavno pripravimo sami in to kar po tradicionalnem postopku, z naravnim kisanjem mleka, ki ga sprožijo v zraku in mleku prisotni mikroorganizmi. Prav tako so to od nekdaj počeli v državah južnega in zahodnega Balkana. Ponekod še danes ta bogat mlečni ferment imenujejo kar »bolgarski jogurt«!

In ne samo to! Ko enkrat usvojimo postopek izdelave domačega kislega mleka, bodo tudi surova skuta, sveži sirčki, lebneh in ostale dobrote postali šala mala. Za vse to in še kaj se namreč kot osnova uporabi prav kislo mleko.
Več sledi…

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si