Ghi ali ghee, to ajurvedsko kulinarično zlato, z lahkoto pripravimo kar sami doma! Kuhano maslo (ghi) so uporabljali tudi v naših krajih, reklo se mu je puter ali žonta, ponekod tudi masunek. Dandanes je ta čista maščoba poznana in cenjena po vsem svetu. Njena tradicionalna raba v kulinariki in zdravilstvu, je vedno bolj prisotna tudi v kozmetiki.
Obstaja krajši in daljši način priprave. Če ga delamo iz majhne količine masla, 0,5 kg do 1 kg, ves postopek traja približno 20 min. Pri količinah nad 1 kg masla pa velja pravilo, da za vsak dodaten kg masla prištejemo 15 min. kuhanja. Daljši način je bolj primeren za pripravo v tehnoloških obratih ali kuhinjah, z domačo kuhinjsko opremo pa se običajno lotimo krajše priprave v manjših količinah.
Ghi
Težavnost: enostavno5
minut20
minutSestavine
500 g masla
Navodila
- V težko (npr. litoželezno) srednje veliko posodo položimo 500 g masla.
- Postavimo ga na srednje močan ogenj za toliko časa, da se maslo prične topiti.
- Ogenj zmanjšamo na minimum, ves čas mešamo stopljeno maslo dokler ne zavre.
- Ko se na vrhu pričnejo nabirati bele pene, jih vseskozi pobiramo in odstranjujemo.
- Posode ne pokrivamo, pomembno je, da vsa voda izpari in ostane le maščoba.
- Maslo bo sprva brbotalo, nato se bo umirilo.
- Neprestano ga mešamo z leseno lopatko in pobiramo morebitne pene.
- V roku 15 min. ghi prične dišati po oreščkih in postaja zlato rumene barve.
- Oblikujejo se belkasti strdki, ki se ločijo od ghija. Ko postanejo kožnate barve in se vrenje umiri, je ghi gotov.
- Odstavimo ga iz ognja, da se ne prične žgati, saj se na dnu posode naberejo trdi delci.
- Kratko ga pustimo stati, nato pa ga skozi cedilo, ki smo ga prekrili še z gazo – precedimo v čisto stekleno posodo z navojem.
- Iz 500 g masla dobimo približno 400 do 420 g ghija.
Zapiski
- V kuhinji o ghiju govorimo le v superlativih! Nazivamo ga kulinarično zlato. Svetovno znani kuharji in cheefi na ghiju pripravljajo slavnostne jedi. V Indiji je tesno povezan z ajurvedo, saj na njemu pražijo zelišča in pripravljajo zdravilna mazila in pripravke.
- Ghi je v grobem vrsta bistrega masla, ki je narejeno iz segretega masla in omogoča, da se tekoči in mlečni deli ločijo od same maščobe. Mleko karamelizira in postane trdna snov, preostalo olje pa je ghi. Ghi je čista mlečna maščoba, ki ne vsebuje snovi, ki bi lahko postale žarke.
- Ghi ima rahlo oreščkast okus, ki ustvarja sladko aromo in jedem doda edinstven pridih.