brez glutena, brez oreščkov, jesen, poletje, priloge, sezonsko, vegetarijansko

Polnjene paprike s skuto, mladim sirom in aromatičnimi zelišči

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Tokrat bomo pripravili polnjene paprike! A ne tiste klasične z mletim mesom v paradižnikovi omaki, ampak pečene v pečici s slastnim in svežim nadevom s skuto in mladim sirom. Polnjene sladke paprike so preprosta, okusna in aromatična jed, ki se ji ne morejo upreti niti bolj zahtevni jedci, gurmani pa jo naravnost obožujejo! Sredi poletja lahko uporabimo zgodnje vrste paprik iz sorte Babura, konec poletja in v začetku jeseni pa se odločimo za aromatične različice rdečih koničastih paprik.

Dokler so na vrtovih dostopna še sveža zelišča, se lahko poigramo z raznovrstnimi okusi. Pri nas prisegamo na baziliko, zato je je v tem receptu v izobilju! Soparjen stročji fižol s šetrajem (Saturea hortensis), sveža solata z mlado špinačo, češnjevim paradižnikom, navadnim tolščakom (Portulaca oleracea) in cvetovi vrtnega ognljiča (Calendula officinalis) so odličen dodatek k tej jedi.

Poletna pečena in polnjena zelenjava se šopiri in očara v kuhinjah Mediterana, južnega Balkana, Orienta, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Vsaka ima svoje kulinarične posebnosti, zelišča in začimbe, ki obogatijo te omamne jedi. Nadevi so lahko mesni, zelenjavni, z žiti, s stročnicami, z gobami, s skuto ali s siri.

Polnjene paprike s skuto, mladim sirom in aromatičnimi zelišči

Polnjene paprike s skuto, mladim sirom in aromatičnimi zelišči

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja mediteranska kulinarikaTežavnost: srednje zahtevno
Št. porcij

4-6

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas peke

25

minut

Sestavine

  • Za paprike
  • 4 paprike

  • oljčno olje za premaz pekača

  • ščepec soli

  • Za nadev
  • 200 g polnomastne nepasirane skute

  • 100 g mladega sira v slanici

  • 50 g kisle smetane

  • 2 jajci

  • 2 stroka česna

  • ½ čž popra

  • 1 čž soli

  • 1 jž oljčnega olja

  • šopek svežih zelišč – bazilika

  • začimbe – muškatni orešček

Navodila

  • Najprej pripravimo paprike
  • Paprike operemo in osušimo. Pokrovčkov ne izrežemo. Nežno jih cele po dolgem prerežemo na polovico, pecelj pustimo, z majhnim nožkom v notranjosti odstranimo semena in belo kožico.
  • Pečico segrejemo na 180°C. Pekač namastimo, vanj zložimo očiščene paprike, ki jih znotraj še rahlo posolimo.
  • Nato pripravimo nadev
  • Jajce razžvrkljamo, skuto, mladi sir in kislo smetano pomešamo in z vilico dobro pretlačimo. Liste sveže bazilike operemo in natrgamo. Česen stisnemo ali drobno nasekljamo.
  • Vse mokre sestavine premešamo, dodamo oljčno olje, sol, poper in muškatni orešček.
  • Preden dodamo baziliko in česen, uporabimo mešalnik z nizko hitrostjo ali pa ročno dobro zmešamo sestavine, da se ohrani rahla tekstura.
  • Na koncu previdno umešamo baziliko in česen. Nadev razdelimo na 8 enakih delov in z njim napolnimo poprej osoljene paprike.
  • Pekač s polnjenimi paprikami prestavimo v pečico, ogreto na 180°C, pečemo na srednji višini, klasičen način peke, 25 min.
  • Polnjene paprike postrežemo sveže pečene ali ohlajene. Dober tek!

Zapiski

  • Zanimivosti:

    Paprika Kurtovska kapija je priljubljena sorta za pečenje in vlaganje. Je pozna sorta s podolgovatimi plodovi, ki so temno zeleni in intenzivno rdeči.

    Kaj pa skuta? Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem.

    Skuto so pripravljali že v stari Mezopotamiji, v stari Grčiji, v starem Rimu in v starem Egiptu davno pred našim štetjem. Danes je njena pridelava razširjena po vsej Evropi, Balkanu, Rusiji, Bližnjem vzhodu in Aziji vse do Indije, kakor tudi v Kanadi, Severni Ameriki in Avstraliji. Njene različice poznamo pod imeni: faisselle, ricotta, chhena, cottage cheese, fromage blanc, quark, zernyony tvorog, curd cheese, queso fresco, lebneh, suzma, kashk

    Ste vedeli, da so po starem neindustrijskem načinu kislo smetano pridobivali tako, da so še toplo namolženo mleko nalili v plitve posode ter ga pustili pri temperaturi 12 ºC do 15ºC? Po enem dnevu se je mlečna maščoba, ki je specifično lažja od preostalega mleka, izločila na površino. Tako pridobljeni gostejši mastni sloj, ki se je nabral na površini, je kisla smetana. Danes je kisla smetana tako priljubljena, da kraljuje v mnogih kulinaričnih mojstrovinah!

    Kokošja jajca so priljubljeno živilo, saj veljajo za popoln vir beljakovin s pravilnim ravnovesjem med esencialnimi aminokislinami. Vsebujejo tudi minerale, pomembna antioksidanta lutein in zeaksantin ter vitamin D in karotenoidne snovi.
  • V tej tradicionalni jedi iz pečenih polnjenih paprik so združene arome poletja in zapeljivi okusi sredozemske in balkanske kuhinje. Sočne paprike, obogatene s svežo skuto, prefinjenim okusom mladega sira in aromatičnimi zelišči, postanejo tako pravo kulinarično odkritje, ki ga boste z veseljem ponavljali. Jed, ki je preprosta za pripravo, a hkrati razkošna v okusu, bo navdušila vaše goste na poletnem pikniku ali ob jesenskem popoldanskem druženju. Sveža zelišča, kakovostne sestavine in ljubezen do kuhanja so ključ do popolnega okusa. Naj vam bo priprava v veselje in dober tek!
  • Recept za polnjene jajčevce sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si