Peperonata se v Italiji pogosto je kot priloga k pečenemu mesu ali ribam. Odlično se poda tudi k testeninam, kot je opisano v tem receptu. Ne glede na to s čim nam zapaše, paprika je kraljica tega recepta!
Kalabrija s svojo enostavno in močno aromatično kulinariko vselej očara. Zaradi južne in sončne lege se zelenjava v tej pokrajini šopiri s sočnim in mamljivim okusom. Poznate rdečo čebulo Cipolla Rossa di Tropea in začinjeno in mazljivo klobaso ‘Nduja? Obe prihajata prav od tam in sta regionalno zaščiteni.

Peperonata s testeninami
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcije10
minut30
minutSestavine
400 g priljubljenih testenin (npr. Fileja, Casareccia ali Cavatelli)
500 g paprike (od tega po 1/3 rdeče, 1/3 rumene in 1/3 zelene)
2 srednje veliki čebuli (skupaj 200 g)
6 strokov česna
4-5 jž oljčnega olja
250 ml paradižnikova pasate
150 ml vode (npr. od testenin)
1-2 jž vinskega ali balzamičnega kisa
sol in sveže mleti poper
½ čž sladkorja
- Začimbe in zelišča
sveža bazilika za jed in za serviranje
za ljubitelje pekočega: svež feferon ali tolčena ostra paprika
- Okrasitev in serviranje
po želji 1 kos priljubljenega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
Navodila
- Zelenjavo očistimo. Čebulo in česen zrežemo na lističe, papriko pa na 5 mm trakove.
- Večjo posodo z oljčnim oljem pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in posolimo. Čebulo med stalnim mešanjem počasi pražimo toliko časa, da postekleni, izloči sok, se zmehča in ne potemni (8-10 min.).
- V drugi posodi skuhamo testenine po navodilih proizvajalca. Ko so kuhane, jih odcedimo in pomešamo z 1 jž oljčnega olja. Vodo v kateri so se kuhale shranimo za omako.
- K čebuli dodamo papriko in vse skupaj dušimo 10 min., pridamo česen, dušimo le toliko da zadiši, nato vlijemo pasato in malo vode, ki smo jo prihranili od kuhanja testenin.
- Naprej na majhnem ognju dušimo vse skupaj še približno 10 min, toliko da se čebula in paprika zmehčata, vmes dodamo sladkor in poper. Po potrebi prilijemo še malo vode, a naj bo jed res gosta.
- Na koncu nežno pridamo vinski ali balzamični kis, dobro premešamo, odstavimo z ognja in potresemo z listki sveže bazilike.
- Omako prelijemo po testeninah, premešamo, po potrebi dosolimo ali potresemo s poprom.
- Pred serviranjem po želji naribamo priljubljeni sir. Za ljubitelje močno aromatičnih in pikantnih jedi na koncu jed obogatimo z nekaj kolutkov svežih feferonov ali tolčene ostre paprike. Za okras in piko na i lahko še dodatno potresemo listke sveže bazilike.
Zapiski
- Fileja (lahko tudi Maccarruna) – dolge, zavite, ročno pripravljene testenine – so značilne za italijansko pokrajino Kalabrijo, vendar v tem receptu lahko uporabite tudi testenine vrst Casareccia ali Cavatelli. Če vam nobena izmed teh sort ni dostopna ali poznana, zlahka zamenjajte z vašimi priljubljenimi testeninami.
- Peperonata tradicionalno vključuje uporabo treh vrst paprik, ali vsaj dveh – rdeče in rumene.