brez glutena, brez jajc, brez oreščkov, enolončnice, vegetarijansko, zima

Italijanska krepka juha z belim fižolom in rožmarinom

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Vnesite toplino italijanske kuhinje s krepko juho z belim fižolom in rožmarinom! Ta rustikalna in domača gosta juha je kot nalašč za hladne zimske dni. Sestavljena je iz zelenjave, svežega rožmarina, jušne osnove ter naravno škrobnatega belega fižola cannellini, ki med kuhanjem razpade do kremaste konsistence. Postrezite jo z obilico sveže naribanega parmezana, ki juho popelje v nove višave okusov.

Juha z belim fižolom in rožmarinom

Juha z belim fižolom in rožmarinom

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

60

minut

Sestavine

  • 400 g suhega belega fižola v zrnu (vrste cannellini)

  • 2 srednje veliki čebuli

  • 3 srednje veliki korenčki

  • 1 por

  • 2 srednje velika stebla stebelne zelene

  • 3-5 strokov česna

  • oljčno olje

  • sol in poper

  • 1 ½ l vode v kateri se je kuhal fižol ali zelenjavne jušne osnove

  • ščepec sladkorja po potrebi

  • 1 kos (majhen) sira Parmigiano-Reggiano

  • Začimbe in zelišča
  • 1 manjša vejica rožmarina (za kuhanje fižola)

  • 1 jž osmukanega rožmarina ali šetraja

  • ½ jž osmukanega in zrezanega žajblja

  • 4 lovorovi listi

  • ščepec naribanega muškatnega oreščka

  • Okrasitev in serviranje
  • za ljubitelje pekočega: tolčen čili ali čili v prahu

Navodila

  • Namakanje in kuhanje fižola
  • Bel fižol namočite čez noč (vsaj 12 ur, lahko tudi dlje).
  • Po namakanju fižol dobro oplaknite in prestavite v lonec z vodo (3x količina vrele vode), dodajte 2 lovorova lista, sol in vejico rožmarina.
  • V ekonom loncu kuhate 15-20 minut po vrenju, v klasičnem loncu pa približno 1 do 1¼ ure, odvisno od vrste in starosti fižola.
  • Ko je fižol kuhan, ga odcedite, pri čemer 1 čajno skodelico fižola dajte na stran za kasnejšo uporabo. Fižolovo vodo shranite za zalivanje juhe.
  • Priprava zelenjave
  • Čebulo olupite, očistite in drobno nasekljajte. Korenje olupite in narežite na kolutke. Česen olupite in nasekljajte ali stisnite. Por in stebelno zeleno očistite in narežite na kolutke.
  • Praženje zelenjave
  • V večji posodi segrejte oljčno olje, dodajte čebulo in malo soli. Pražite, dokler čebula ne postekleni.
  • Dodajte korenje in česen ter pražite, da česen zadiši.
  • Zalijte z aromatično fižolovo vodo ali zelenjavno jušno osnovo, dodajte por in stebelno zeleno ter dušite 10 minut.
  • Dodajanje začimb in fižola
  • Dodajte poper, 2 lovorova lista, rožmarin (ali šetraj), žajbelj in muškatni orešček.
  • Zalijte s polovico preostale fižolove vode in pokrijte. Kuhate na nizki temperaturi približno 15 minut.
  • Dodajte kuhan bel fižol in po potrebi ščepec sladkorja.
  • Med kuhanjem večkrat premešajte in po potrebi dodajte preostalo fižolovo vodo. Juha mora biti gosta.
  • Dokončanje juhe
  • Pretlačite 1 čajno skodelico fižola, ki ste ga dali na stran, in ga ob koncu kuhanja dodajte v juho.
  • Po potrebi dodajte preostanek tekočine in dobro premešajte.
  • Pustite, da juha nekaj minut odstoji pred serviranjem.
  • Serviranje
  • Na krožnike dodajte nariban sir Parmigiano-Reggiano, sveža sezonska zelišča, za ljubitelje pekočega pa tolčen čili ali čili v prahu in nekaj kapljic oljčnega olja.
  • Postrezite s popečenim domačim kruhom, po želji nakapljanim z oljčnim oljem in natrtim s stisnjenim česnom. Dober tek!

Zapiski

  • Stebelna zelena se v italijanskih juhah pogosto uporablja za dodajanje prefinjenega in značilnega okusa. Če vam okus ni všeč, jo lahko izpustite in nadomestite z več pora. Jed bo še vedno okusna in aromatična, vendar ne bo imela tipično italijanskega okusa.
  • Naučite se pripraviti Soffritto – italijansko aromatično osnovo, ki obogati vse, od omake do raguja >>> recept

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si