brez glutena, brez mlečnin, enostavne sladice, sladice, vegetarijansko, zajtrk

Domače sadne ploščice – zdrav prigrizek za vsak dan

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Slastne sadne ploščice si lahko izdelamo sami! Zelo praktičen recept, ki nam omogoča, da pripravimo okusno in hranljivo jed v kratkem času. Domače pripravljene so bolj zdrave od kupljenih in brez dodanih konzervansov. Poiščimo naše priljubljene oreščke, suho sadje in semena ter si specimo zdrav prigrizek, ki ga lahko uporabimo za malico v službi ali šoli, kot vmesni obrok na izletu in športnih aktivnostih, za otroški piknik v naravi ali pa kot zajtrk. Tudi k popoldanski kavi ali čaju se priležejo.

Ploščice so polne oreščkov in suhega sadja, a vseeno ohranjajo hrustljavo in žvečljivo strukturo. Za vse sladkosnedneže še namig: semena lahko zamenjate s čokolado, le glejte, da razmerja med sestavinami ostanejo enaka. Če ob sadni ploščici spijemo še priljubljeni jogurt, kislo mleko ali kefir, si s tem lahko nadomestimo cel obrok. Na ta način bomo navkljub stiski s časom zaužili zdrav prigrizek, energetsko bogat in hranljiv. In še to! Sadne ploščice lahko hranimo v hladilniku še cel mesec!

Domače sadne ploščice

Domače sadne ploščice

Avtor IzibiziMeni sladicaKuhinja prigrizkiTežavnost: enostavno
Št. kosov

20-25

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas peke

35-40

minut

Sestavine

  • Sestavine za ploščice
  • 180 g oreščkov po okusu (lešniki, mandlji, orehi), grobo nasekljanih

  • 270 g suhega sadja po okusu (brusnice, suhe slive, suhe fige, rozine), grobo nasekljanega

  • 50 g semen po okusu (laneno seme, sezamovo seme, sončnično seme, bučno seme)

  • 45 g konopljine moke

  • 65 g rjavega trsnega sladkorja

  • ½ čž soli (3 g)

  • ½ čž jedilne sode (3 g)

  • 1 jajce

  • bourbonska vanilja, cimet po okusu

  • Sestavine za peko
  • papir za peko

Navodila

  • Pripravimo si pekač dimenzij 20 x 30 cm ali okrogel tortni model premera 26-28 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  • Oreščke in suho sadje grobo nasekljamo. V veliki skledi zmešamo nasekljane oreščke s suhim sadjem in semeni.
  • Nato dodamo konopljino moko, jedilno sodo, sol in sladkor ter mešamo toliko časa, da se vse sadje, oreščki in semena popolnoma povežejo z mešanico moke.
  • Vsako kepo suhega sadja sproti ločimo.
  • V drugi skledi z ročnim mešalnikom stepamo jajce skupaj z burbonsko vaniljo in cimetom (če ju dodamo) do svetle, puhaste in goste konsistence.
  • Suhim sestavinam (mešanici sadja, oreščkov in moke iz prve sklede) dodamo jajčno zmes in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se vsi koščki sadja in oreščkov v celoti premažejo z jajčno zmesjo.
  • Mešanico enakomerno razporedimo v pripravljen pekač, jo po vrhu z žlico poravnamo, da je povsod približno enake višine.
  • Ploščice pečemo pri 160°C, 35-40 minut, dokler testo ne postane zlato rjave barve in se začne rahlo umikati s strani pekača. Pri peki uporabimo klasičen način pečenja brez ventilacije.
  • Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno vzamemo iz pekača skupaj s peki papirjem. Z ostrim nožem ga nato razrežemo na poljubno obliko, lahko na kvadratke ali pravokotnike, da dobimo želeni videz ploščic.
  • Slastne sadne ploščice se odlično podajo k jogurtu ali kefirju in skupaj sestavljajo uravnotežen, zdrav energijski obrok! Dober tek!

Zapiski

  • Namig: Za dodatno razkošje lahko ploščice po vrhu prelijete s stopljeno temno čokolado.
  • Ena izmed mojih najljubših kombinacij za te ploščice vključuje mandlje, suhe fige in malo temne čokolade za tisti sladki pridih. Vedno se veselim, ko si za aktivni dan pripravim te energijske ploščice, saj vem, da me čaka okusen in zdrav prigrizek.
  • Recept za sadne ploščice sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si