Iščete sočno in osvežujočo sladico, ki je enostavna za pripravo in prinaša arome Mediterana? Ta jabolčni kolač je prav to. Po sestavinah nekoliko spominja na začinjene jabolčne kolače, kot jih jedo na Cipru in so prav tako pripravljeni z oljčnim oljem. Aromo mu doda cimet, krhkost pa grški jogurt.
Je prava popestritev nedeljskega kosila, za ljubitelje sladkega pa tudi dobra izbira za zajtrk, saj se odlično prileže tako k črni kavi kot k čaju.
Naj bo ta sočna slaščica okusni poobedek vaše mediteranske pojedine ali prijeten začetek prazničnega dne, ko jo postrežete kar za zajtrk. Dober tek!

Jabolčni kolač z oljčnim oljem in grškim jogurtom
Meni sladicaKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno10-12
porcij10
minut35
minutSestavine
- Sestavine za kolač
3 večja jabolka
180 g grškega jogurta
180 ml oljčnega olja
200 g temnega sladkorja muscovado
3 večja jajca
300 g moke (½ pirine, ½ gladke pšenične)
3 čž cimeta
1 zavitek vanilije bourbon ali 1 vanilijev strok
1 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
½ čž soli
- Sestavine za peko, okras in serviranje
1 čž masla za premaz pekača in papir za peko
sladkor v prahu za posip
Navodila
- Jajca vzamemo iz hladilnika, naj bodo na sobni temperaturi.
- Pripravimo tortni model s premerom 24-26 cm. Dno modela pokrijemo s papirjem za peko (izrežemo krog ustrezne velikosti), robove pa premažemo z maslom.
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Jabolka olupimo, izkoščičimo in narežemo na manjše kocke.
- V večji posodi s kuhalnico zmešamo vse suhe sestavine: moko, sladkor muscovado, sol, cimet, vanilijo in pecilni prašek. Dodamo narezana jabolka.
- V drugi posodi z metlico ročno zmešamo mokre sestavine: jajca, oljčno olje in grški jogurt. Mešamo, dokler se sestavine ne povežejo v enotno rumeno emulzijo.
- Mokre sestavine prilijemo k suhim in mešamo s kuhalnico, dokler se masa ne poveže.
- Tortni model, ki smo ga pripravili, napolnimo z maso, površino zravnamo in pečemo v ogreti pečici 35-40 minut pri 180°C na klasičen način peke (brez ventilacije). Za preverjanje, ali je kolač pečen, uporabimo zobotrebec.
- Pečen kolač pustimo v modelu, da se nekoliko ohladi. Nato ga previdno obrnemo, odstranimo obod in papir za peko ter prestavimo na krožnik ali rešetko. Kolač je krhek in potrebuje nekaj časa, da se ohladi.
- Ko se kolač popolnoma ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu ali po želji okrasimo. Dober tek!
Zapiski
- Priprava tega kolača je res preprosta, a rezultat vedno navduši. Z uporabo oljčnega olja in grškega jogurta ustvarimo edinstveno teksturo, ki je hkrati lahka in bogata. Cimet in jabolka pa dodajo tisto pravo noto, ki polepša družinske trenutke.
- Jabolčni kolač je odličen primer, kako lahko preprosti sestavini, kot sta oljčno olje in jogurt, povzdigneta klasičen recept in mu dodata poseben čar. Tako kot mnoge druge sladice, tudi ta kolač združuje preprostost s polnostjo okusov, kar je značilno za mediteransko kulinariko.