V vseh letnih časih, od mrzle zime do toplega poletja, vselej hrepenimo po hranljivih in okusnih obrokih. Bogata mineštra s stročnicami in žitaricami je prav to – univerzalna jed, ki združuje bogastvo okusov in hranil, primerna za vsak dan in vsako sezono.
Ne glede na to, ali iščete grelne jedi v hladnih mesecih ali lahkoten, a nasiten obrok v toplejših dneh, ta mineštra zagotavlja ravnovesje med okusom in prehransko vrednostjo. Z lahkoto se prilagodi vašim željam in sestavinam, ki jih imate pri roki, svoj izgled in okus pa spreminja glede na sezonsko zelenjavo. Odkrijte, kako lahko enostavne sestavine ustvarijo hranljivo in okusno jed.
Mineštra s stročnicami in žitaricami
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-6
porcij10
minut60
minutSestavine
350 g bio mešanice stročnic in žitaric
2 srednje veliki čebuli
3 srednje veliki korenčki
½ podzemne (rdeče) kolerabe
½ pora
1 rezina gomoljne zelene
4 stroki česna
1 alga kombu
200 g domače paradižnikove omake ali kupljene pasate
voda ali zelenjavna jušna osnova
oljčno olje
½ dl rdečega vina ali 1 jž kisa
sol in poper
ščepec sladkorja po potrebi
- Dodatek
priljubljene testenine (npr. polžki)
- Začimbe in zelišča
1 manjša vejica rožmarina
1 jž mlete sladke paprike
1 čž mlete kumine
1 čž suhega origana ali timijana
1 jž suhega šetraja
4 lovorovi listi
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Okrasitev in serviranje
svež peteršilj pred postrežbo
za ljubitelje pekočega: vložena pekoča paprika ali čili v prahu
Navodila
- Namakanje ter kuhanje stročnic in žitaric
- Mešanico stročnic in žitaric čez noč namočimo (namakamo vsaj 12 ur, lahko tudi dlje).
- Po namakanju mešanico dobro oplaknemo, prestavimo v lonec skupaj z lovorom, algo, soljo in vejico rožmarina. Če kuhamo v ekonom loncu (na pritisk) kuhamo 15 min. po tem ko zavre, če kuhamo v klasičnem loncu pa dokler ni kuhan fižol, približno 1 ¼ h, odvisno od tega katero mešanico uporabimo. Čas kuhanja je v neki meri odvisen tudi od vrste in starosti stročnic, saj lahko to vpliva na njihovo mehkobo.
- Priprava zelenjave
- Vmes pripravimo zelenjavo! Zelenjavo operemo in očistimo. Vse skupaj (čebula, korenje, koleraba, zelena, por in česen) z električnim sekljalnikom hitro sesekljamo. Lahko pa zelenjavo grobo nasekljajo tudi ročno.
- Praženje zelenjave
- Na oljčnem olju zelenjavo malo popražimo. Zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo, toliko da je vsa zelenjava prekrita in pustimo da se duši približno 10 min.
- Dodajanje začimb in mešanice stročnic
- Zdaj začinimo (muškatni orešček, sol, poper, mleta sladka paprika, mleta kumina, origano ali timijan in šetraj). Začimbe lahko seveda spremenimo ali dopolnimo po okusu, tudi majaron in bazilika se dobro podata v to mineštro!
- Dokončanje mineštre
- Kuhamo dobrih 30 min., vmes dodamo še paradižnikovo omako, vino in sladkor po potrebi.
- Posebej skuhamo priljubljene testenine, ki jih v mineštro dodamo šele na koncu pred serviranjem, da ne razpadejo. To je ključnega pomena za ohranitev njihove teksture, saj preprečuje, da bi testenine postale preveč mehke ali razkuhane.
- Kuhani mešanici stročnic in žitaric zdaj dodamo zelenjavo. Ko so vse sestavine v loncu, kuhamo na majhnem ognju še vsaj 10 min., da se okusi in arome lepo povežejo.
- Mineštra naj bo gosta – skoraj kot omaka. Ko odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se jed lepo “usede”.
- Serviranje
- Pred serviranjem na krožnike dodamo testenine, svež peteršilj, za ljubitelje pekočega pa vloženo pekočo papriko ali čili v prahu in po potrebi 1 čž kisa. Dober tek!
Zapiski
- Mineštro lahko na enak način pripravimo samo s fižolom ali kakšno drugo stročnico (npr. čičeriko), ki jo nadomestimo v enakem delu z mešanico stročnic in žitaric in bo prav tako zelo okusna.