Ko se jesenski dnevi skrajšajo in temperature padajo, naša kuhinja doživlja preobrazbo. Zdaj je čas, ko v ospredje stopijo grelne začimbe in bogati okusi, ki telo pripravljajo na zimski čas.
Ta enolončnica predstavlja pravo paleto jesenskih okusov – je ne le enostavna za pripravo, ampak tudi nadvse hranljiva in okusna. S to enolončnico, polno bogatih in pomirjujočih okusov, lahko ustvarite občutek domače topline in udobja, ne glede na to, kako hladno je zunaj.
Grelna enolončnica
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut25
minutSestavine
200 g rdeče leče
2 srednje veliki čebuli
5 srednje velikih korenčkov
3 srednje veliki krompirji
½ srednje velike rdeče kolerabe
1 rezina gomoljne zelene
1 manjša korenina peteršilja
3-4 jž oljčnega olja ali ghija
sol in poper
- Začimbe in zelišča
1 čž mlete kurkume (turmerike)
½ čž mlete kumine
½ čž garam masale
2-3 cm korenine svežega ingverja (olupljenega in nasekljanega)
1 čž suhe bazilike
3 lovorovi listi
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Okrasitev in serviranje
sveža ali vložena zelišča
rezina limone ali limete
za ljubitelje pekočega: kajenski poper ali čili
Navodila
- Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo nasekljamo, krompir in korenje narežemo na kocke ali kolute. Kolerabo, zeleno, peteršiljevo korenino in svež ingver z električnim sekljalnikom hitro in drobno sesekljamo ali naribamo.
- Na oljčnem olju ali ghiju opražimo čebulo do zlato barve. Dodamo garam masalo in pustimo, da zadiši, nato vmešamo preostalo zelenjavo. Zalijemo z vodo, toliko da je zelenjava popolnoma prekrita, in kuhamo na nizki temperaturi približno 10 minut.
- Nato dodamo začimbe (lovor, muškatni orešček, sol, poper, kurkumo, kumino, baziliko) in jih prilagodimo po okusu. Če ne marate rahlo sladko-pekočega okusa, lahko količino garam masale zmanjšate ali jo izpustite.
- Po 15 minutah kuhanja dodamo rdečo lečo. Če želite, da je enolončnica še enostavnejša, poskusite košček korenja ali krompirja – ko sta skuhana do polovice, dodajte rdečo lečo. Zelenjavo in lečo prelijemo z vodo, toliko da je vse pokrito, a pazimo, da juha ne postane preveč redka.
- Kuhamo na majhnem ognju še vsaj 10 minut, da se leča zmehča in okusi ter arome lepo povežejo. Enolončnica mora biti goste – čorbaste konsistence.
- Ko enolončnico odstavimo z ognja, jo pustimo stati nekaj minut, preden jo serviramo. Okrasimo jo lahko s svežimi ali vloženimi zelišči, limono ali limeto za rahlo kiselkast okus, ali dodamo ščepec pekočega popra ali čilija po želji.
Zapiski
- Če nimate električnega sekljalnika, lahko zelenjavo grobo narežete ali naribate.
- Namesto rdeče leče lahko uporabite rumeno lečo ali mung dal.
- Za tiste, ki ne marajo kosov kolerabe, zelene ali peteršiljeve korenine, je priporočljivo, da te sestavine drobno nasekljate ali naribate, saj bodo tako le razpadle in se zlile z okusi v enolončnici.
- Garam masala ali “topla mešanica” je bogata začimbna mešanica, značilna za južnoazijsko kulinariko, in običajno vključuje koriander, kumin, črni poper, cimet, kardamom, komarček in klinčke.
Tale recept je ravno prav eksotičen, da ni “še ena čorbica” in obenem tako okusen, da se mu tudi tradicionalisti za našo mizo niso mogli upreti. Pa reeees pogreje (želodec in srce)! Že barva je čista zmaga.
Ha ha, barva je res bogata in že sama pogreje. Kurkuma in ostala zelišča/začimbe naredijo jed res okusno. Malo ajurvedskih modrosti, vrtna zelenjava in leča, pa jed izpade dokaj zanimivo. Hvala za tople besede.
Nina / IZIBIZI