Okusna omaka iz leče, paradižnika in dodatka limone je polna beljakovin in vlaknin. Zaradi svojega bogatega okusa, osvežilne arome in značilnih mediteranskih zelišč je primerna za vse letne čase in samo zbiramo lahko s čim bi jo postregli. V tem receptu ne manjka namigov!
Aromatična lečina omaka
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij5
minut35
minutSestavine
250 g zelene leče
1 srednje velika rdeča čebula
3-4 strokov česna
2 srednje velika korenčka
3-4 jž oljčnega olja
800 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
300 ml domače ali kupljene paradižnikove omake (npr. pasata, vloženi pretlačeni paradižniki)
½ limone (sok in naribana lupinica)
1 jž belega vina
ščepec sladkorja po potrebi
sol in poper
- Začimbe in zelišča
½ čž mlete kumine
1 čž suhega majarona
1 čž suhega šetraja ali origana
2 lovorjeva lista
- Okrasitev in serviranje
svež peteršilj
sveža zelišča za serviranje
za ljubitelje pekočega: kajenski poper ali čili
- Priloge
polenta
sezonska popečena zelenjava po okusu (npr. rdeča paprika)
Navodila
- Zeleno lečo vsaj za 2 uri namočimo (ni je potrebno namakati tako dolgo kot npr. fižol, če pa jo namočimo za 2 uri, s tem skrajšamo čas kuhanja). Namočena zelena ali rjava leča se kuhata približno 30-35 min. Pri ne-namočeni pa je potrebno jed sproti poskušati, saj je odvisno od tega kako suha je leča.
- Korenje in čebulo očistimo. Čebulo z nožem na drobno nasekljamo, korenje naribamo, česen stisnemo.
- Na oljčnem olju čebulo malo opražimo, dodamo korenje in česen, le toliko da zadiši, nato dodamo lečo. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, toliko da sta leča in zelenjava prekriti in pustimo da se jed na majhnem ognju duši približno 10 min.
- Zdaj začinimo: lovor, mleta kumina, majaron, šetraj oz. origano, sol, poper. Začimbe lahko seveda spremenimo ali dopolnimo po okusu, vse značilno mediteranske začimbe in zelišča (tudi bazilika, timijan, origano, rožmarin, žajbelj…) se dobro podajo v to slastno omako!
- Prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da je vse pokrito, a ne sme biti preveč redko. Pokrijemo in kuhamo naprej na majhnem ognju oz. znižamo temperaturo.
- Zelo počasi kuhamo še približno 20 min., vmes dodamo paradižnikovo omako, sladkor, vino, vodo oz. jušno osnovo (v kolikor je že povrela), po potrebi dosolimo, lečo poskušamo.
- Kuhamo na majhnem ognju še vsaj 5 min., toliko da se leča zmehča, okusi in arome pa lepo povežejo. Omaka naj bo gosta, zato tekočino dodajamo postopoma in po potrebi.
- Zdaj prilijemo sok limone in naribano limonino lupinico. Limona naredi jed osvežilno in slastno!
- Ko odstavimo z ognja, dodamo svež peteršilj, pred serviranjem pa omako lahko še dodatno okrasimo s katerim od priljubljenih sezonskih svežih ali vloženih zelišč.
- Za ljubitelje pekočega okusa dodamo kajenski poper ali čili.
Zapiski
- Lečino omako na enak način pripravimo z zeleno, rjavo ali črno lečo.
- K jedi se dobro podata polenta in popečena poletna zelenjava.
- Lahko jo uporabimo tudi kot omako za priljubljene testenine, ali prilogo k rižu, ajdovi kaši, bulgurju ali pire krompirju. Prav v vseh različicah je odlična!
- Kot omaka za testenine zlahka nadomesti katerokoli različico »veganske bolonjske omake«. Morda bo prav ta kombinacija postala »hit sezone«!?