Odkrijte slast rižote s treviškim radičem, kjer se prepletajo okus, prefinjenost in preprostost priprave. Ta rižota, ki očara z intenzivnim okusom, je kot nalašč za različne priložnosti – od sproščenih večerij s prijatelji do posebnih nedeljskih kosil z družino.
Vsak grižljaj te slastne in aromatične jedi vas bo navdušil in prepričal, da lahko vrhunsko kulinarično doživetje ustvarite v pičlih 15 minutah. Ta rižota je prava izbira za vse, ki iščete nekaj posebnega, a hkrati preprostega in hitro pripravljenega.
Rižota s treviškim radičem
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij5
minut15
minutSestavine
350 g riža vrste Carnaroli
300 g radiča vrste Treviso
1 srednje velika rdeča čebula
4 jž oljčnega olja
50 g masla
80 g sira (parmezana) vrste Parmigiano-Reggiano
1.000 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
100 ml rdečega vina
sol in poper
- Okrasitev in serviranje
1 manjši kos priljubljenega sira (Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano) za serviranje
beli poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa
Navodila
- Čebulo očistimo in nasekljamo, v veliki kozici jo na oljčnem olju popražimo in rahlo osolimo. Riž oplaknemo in dobro odcedimo. Dodamo ga k čebuli in malo podušimo, toliko da so vsa zrna dobro prevlečena z oljem. Pražimo 2 min.
- Vmes očistimo radič, izrežemo mu kocen in ga razrežemo na trakove debeline 1,5 cm. Zalijemo z vodo (ali jušno osnovo) in k rižu dodamo radič. Prilijemo še vino dodamo poper.
- Dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo, rižoto kuhamo približno 15 min. na majhnem ognju. Vmes občasno pomešamo, če postane presuha – po potrebi dodamo malo tekočine (vode oz. jušne osnove).
- Sir naribamo. Ko je jed kuhana, k rižoti primešamo maslo in nariban sir, po okusu dosolimo.
- Ko odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo.
- Za bolj intenziven okus lahko za ljubitelje pekočega pred serviranjem dodamo beli poper. Po želji lahko po vrhu še dodatno narežemo ali naribamo priljubljeni sir, priporočamo Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano.
Zapiski
- Kateri radič uporabiti v receptu?
Obstajajo štiri priljubljene vrste radiča, ki so primerne tudi za kuhanje:
Chioggia: velik in okrogel, v glavicah, grenak in hrustljav.
Treviso (Trevigiano): dolgi, čvrsti rdeči in beli podolgovati mesnati listi.
Verona (Veronese): podoben Chioggia, a manjše velikosti.
Variegato: rumene in svetlo zelene barve, posut z rdečimi pikami, bolj nežnega okusa. - V tem receptu sem uporabila radič vrste Treviso, uporabite pa lahko tudi katero koli vrsto, ki je na voljo.
- Namig: Če želite radiču odstraniti grenkobo (kar sicer zelo paše v tej jedi), radič najprej blanširajte in nato dobro odcedite. Po blanširanju ga pustite nekaj minut v hladni vodi. Po namakanju in odcejanju lahko nadaljujete s pripravo recepta. To je primerna različica za vse, ki ne marajo grenkega okusa.
- Idealna vrsta riža za ta recept je vrsta Carnaroli. V kolikor ga nimate doma, lahko uporabite tudi riž vrste Arborio. To sta dve italijanski sorti riža najbolj primerni za sočne rižote.
Tole je pri nas že kar železni repertoar za tiste dni, ko se najbolj mudi in ni časa za kuhanje. Vrhunski obrok, ki je obenem še zelo zdrav, je na mizi le v nekaj minutah. Pa še okusno je kot v oštariji 🙂
Judita, takšnih komentarjev sem pa res vesela. To pomeni, da IZIBIZI recepti živijo. A ni prijetno spoznanje, da z malo spretnosti pripravimo obrok “kot v oštariji”? Hvala za tople besede.
Nina / IZIBIZI