brez jajc, brez mlečnin, brez oreščkov, sezonsko, vegetarijansko, žita in testenine

Zeljne krpice za vse letne čase

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Kdaj ste nazadnje jedli zeljne krpice? V koloniji ali pri babici? Včasih je bila ta preprosta kmečka jed zelo priljubljena in pogosto prisotna na menijih šolskih kuhinj. Še vedno je lahko v trendu, saj je enostavna za pripravo, vsebuje celo leto dostopne sestavine, ki so običajno vedno doma in obenem po cenovno dostopnih cenah. Retro je in!

Pa ste vedeli, da zeljne krpice niso le naša lokalna jed? V svojih različicah to zanimivo jed poznajo tudi v severni Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Češkem in Poljskem! Torej – zapuščina dunajske kulinarike – v bolj vaški preobleki, ki se lahko je na vegetarijanski ali bolj mesni način! Kaj bi mi brez Krautfleckerl, kot tej jedi pravijo naši sosedje? Stare mame so krpice poznale tudi pod imeni flike in bleki!

Zeljne krpice

Zeljne krpice

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

20

minut

Sestavine

  • 300 g valjanih testenin – krpic

  • 600 g svežega očiščenega zelja

  • 1 velika čebula

  • 0,5 dl poljubnega vina ali 1 jž vinskega kisa

  • 4 jž oljčnega olja

  • 1 jž paradižnikove paste

  • 1 čž sladkorja

  • sol in sveže mleti poper

  • 150-200 ml tople vode ali zelenjavne jušne osnove (dodajamo sproti in po potrebi)

  • Začimbe in zelišča
  • 1 čž mlete sladke paprike

  • 1,5 čž mlete kumine

  • 1 ščepec mlete dimljene paprike

  • Za serviranje in okrasitev
  • sveža zelišča – peteršilj ali drobnjak za okras

  • za ljubitelje pekočega: kajenski poper, beli tolčen poper ali čili v prahu

Navodila

  • Čebulo sesekljamo, stresemo jo v veliko posodo, na oljčnem olju jo počasi popražimo (5-6 min.), rahlo solimo in dodamo sladkor, toliko da zarumeni.
  • Pri mesni različici se zdaj doda na kocke narezano slanino in se praži le toliko, da se malo opeče. Vegetarijanci ta del preskočijo!
  • Vmes očistimo zelje, mu izrežemo kocen in ga razrežemo najprej na trakove širine 1,5-2 cm, katere zrežemo še po dolgem, na krpice. Zelje dodamo k čebuli in ga le rahlo podušimo. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo (do 1,5 dl), le toliko, da so sestavine prekrite. Dušimo dobrih 5 min. in vmes stalno mešamo.
  • Dodamo vse začimbe: mleta kumina in mleti papriki – sladka in dimljena ter poper. Prilijemo še vino oz. kis in paradižnikovo pasto.
  • Zmanjšamo temperaturo, občasno pomešamo in poskušamo. V priprti posodi kuhamo še 15-20 min., toliko da se zelje popolnoma zmehča. Vmes po potrebi prilivamo še preostanek tople vode ali jušne osnove.
  • Od vrste zelja je odvisno kako dolgo se bo kuhalo – mlado zelje bo hitreje, staro s trdimi listi pa lahko traja dlje.
  • Medtem pripravimo krpice. Kuhamo jih po navodilih proizvajalca, pazimo da ostanejo »al dente«, jih odcedimo in počakamo, da bo zelje gotovo.
  • Kuhane in odcejene krpice stresemo k zelju, vse skupaj dobro premešamo.
  • Za dimljen okus pred serviranjem že na krožnikih potresemo še malo dimljene paprike, za ljubitelje pekočega pa kajenski poper, beli poper ali čili. K jedi se odlično poda tudi sveži peteršilj ali drobnjak.

Zapiski

  • To je ena redkih jedi s testeninami, ki se nikoli ne je s sirom! Lahko jo le dodatno obogatimo s slanino za ljubitelje mesa ali z več dimljene mlete paprike za ljubitelje dimljenega okusa. 
  • Recept je v osnovi pripravljen v brezmesni različici. Za ljubitelje suhih mesnin pa se v jed doda 30-40 g prekajene slanine, zrezane na majhne kocke. V postopku je opisano pod točko 2.
  • V kolikor ste vešči v pripravi testenin, krpice zlahka naredite kar sami. Se pa že pripravljene dobijo v vsaki večji trgovini, lahko jih tudi nadomestite s testeninami metuljčki (Farfalle) ali s širokimi valjanimi rezanci.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si