Minešter ni nikoli preveč, saj se obnesejo v vseh letnih časih. Orzo mineštra, prava klasika med enolončnicami, združuje bogastvo okusov in preprostost priprave. Z le nekaj sestavinami in malo kuharske spretnosti lahko to aromatično in hranljivo jed pričarate v dobre pol ure. Njena vsestranskost in lahkotnost jo postavljata v središče priljubljenih jedi na žlico.
Orzo mineštra
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij5
minut35
minutSestavine
200 g testenin sorte Orzo (ali Risoni)
200 g poljubnega kuhanega fižola v zrnu
2 srednje veliki čebuli
1 por skupaj z zelenim delom
3 srednje veliki korenčki
3 srednje veliki krompirji
1 srednje veliko steblo stebelne zelene
200 g mlade blitve ali špinače
5-6 strokov česna
300 g pretlačenih paradižnikov ali pasate
1.000 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
50 ml belega vina
3-4 jž oljčnega olja
sol, poper po okusu
ščepec sladkorja po potrebi
- Začimbe in zelišča
2-3 lovorovi listi
1 jž timijana, majarona ali origana
ščepec nastrganega muškatnega oreščka
1 šopek svežega peteršilja
- Za serviranje
1 kos (majhen) priljubljenega zorjenega sira, npr. Grana-Padano
sveže tolčen beli poper
Navodila
- Za fižol je najbolje, da ga skuhamo že dan prej. Vodo v kateri se je kuhal shranimo. Če te navade nimamo, lahko v receptu mirno uporabimo tudi vložen (pasteriziran) fižol. Po želji se odločimo za katerokoli vrsto, npr. češnjevec, sivček, tetovec…
- Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo z nožem nasekljamo, krompir zrežemo na večje kocke, korenje, por in stebelno zeleno pa na kolutke. Česen stisnemo. Če so listi blitve ali špinače še majhni, jih pustimo kar cele, drugače pa jih s prsti natrgamo na večje kose.
- V prvi posodi skuhamo orzo testenine po navodilih proizvajalca. Ko so kuhane, jih odcedimo in pomešamo z 1 jž oljčnega olja. Vodo v kateri so se kuhale, shranimo za zalivanje mineštre (v kolikor nimamo zelenjavne jušne osnove ali fižolove vode).
- Večjo posodo z oljčnim oljem pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in malo posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo le toliko časa, da postekleni in izloči sok.
- Ko čebula postekleni, pridamo korenje in česen. Vse skupaj le na kratko opražimo, toliko da česen zadiši. Zalijemo z vodo oz. zelenjavno jušno osnovo (le toliko, da je mešanica čebule, korenja in česna dobro pokrita). Dodamo por in stebelno zeleno. Dušimo 10 min.
- Med stalnim mešanjem v jed stresemo začimbe: poper, lovor, timijan (ali origano oz. majaron) in muškatni orešček. Zalijemo s preostalo količino jušne osnove ali vode.
- Pokrijemo in kuhamo naprej na majhnem ognju oz. znižamo temperaturo. Zelo počasi kuhamo še približno 20-25 min. Vmes dodamo pretlačen paradižnik (ali pasato), vino in ščepec sladkorja po potrebi. Proti koncu pa še kuhan fižol.
- Med kuhanjem mineštro večkrat premešamo in ves čas po potrebi ter postopoma prilivamo še po malo tekočine. Vseeno pazimo, jed naj bo gosta! Poskusimo korenje in krompir! Ko sta ta dva na ogriz mehka, smo blizu koncu kuhanja.
- Tik preden odstavimo z ognja, dodamo še blitvo (ali špinačo), orzo testenine in nasekljan peteršilj.
- Pustimo, da mineštra malo odstoji pred serviranjem, se zgosti in okusi lepo povežejo.
- Po vrhu naribamo zorjeni sir in po želji dodatno začinimo s sveže tolčenim poprom.
Zapiski
- Orzo so drobne testenine, ki po obliki spominjajo na riž. Poleg tega, da kraljujejo v italijanskih mineštrah, poznajo njihovo različico po celem Mediteranu. V Grčiji kot Kritharáki, v Turčiji kot Arpa Sehriye, v Španiji pa kot Piñones.
- Orzo mineštro lahko glede na letne čase poljubno spreminjamo in dopolnjujemo, pazimo le, da razmerja ostajajo enaka.
- Minestrone oz. mineštra je gosta juha italijanskega izvora, pripravljena z zelenjavo, obvezno z dodatkom testenin ali riža.