Za vse tiste, ki vam zmanjkuje idej kaj sčarati s sladkim krompirjem! Ta kari je prava izbira. Je topel, polnega okusa in kot nalašč za zimske dni.
Pozabite na naročanje eksotičnih jedi na dom, raje si sami pripravite slasten tajski kari v udomačeni različici. Za pripravo te okusne jedi potrebujete manj kot pol ure in verjemite, trud se bo še kako poplačal.

Kari s sladkim krompirjem
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut25
minutSestavine
150 g kuhane čičerike
1 srednje velika čebula
4 stroki česna
2 srednje velika očiščena korenčka (150 g)
2 srednje velika očiščena krompirja (250 g)
1-2 srednje velika očiščena sladka krompirja (250 g)
½ pora (150 g)
¼ srednje velike cvetače (200 g)
100 g riževih rezancev
3-4 jž sezamovega ali oljčnega olja
sol in poper
- Začimbe in zelišča
2-3 cm korenine svežega ingverja (olupljenega in nasekljanega)
2 jž rumene kari paste
3 lovorovi listi
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
za ljubitelje pekočega: malo tolčenega čilija ali kajenskega popra (kari je že rahlo pekoč)
Navodila
- Zelenjavo operemo, očistimo in pripravimo. Čebulo nasekljamo, krompir, sladki krompir in korenje narežemo na večje kocke ali kolutke. Cvetačo razcvetkamo in narežemo, prav tako por. Ingver olupimo in sesekljamo ali naribamo, česen stisnemo.
- Na oljčnem ali sezamovem olju popražimo čebulo, dodamo ingver in česen ter pražimo, da zadiši. Nato dodamo vodo, da prekrije sestavine, in dušimo približno 10 minut na majhnem ognju.
- Medtem začinimo z lovorom, muškatnim oreščkom, soljo, poprom in rumeno kari pasto, ki smo jo predhodno zmešali z malo tople vode. Po potrebi prilagodimo začimbe, a kari pasta naj ostane glavna sestavina. Če nimamo rumene, lahko uporabimo rdečo ali zeleno.
- Dodamo krompir in korenje ter kuhamo 15 minut. Nato dodamo preostalo zelenjavo (cvetačo, por, sladki krompir) in kuhano čičeriko. Ko je korenje ali krompir kuhan do polovice, je čas za dodajanje preostale zelenjave.
- Čičeriko je najbolje skuhati vnaprej, lahko pa uporabimo tudi konzervirano.
- Ko so vse sestavine v loncu, prilijemo toliko vode, da je vse pokrito, vendar ne preveč. Kuhamo še 10 minut, da se okusi združijo, zelenjava pa ostane čvrsta. Kari naj bo gost kot čorba.
- Vmes pripravimo riževe rezance po navodilih proizvajalca, običajno jih prelijemo s kropom in pustimo 2-3 minute, nato odcedimo. Stresemo jih neposredno v skledice.
- Pred serviranjem jed lahko dodatno okrasimo s svežimi ali vloženimi zelišči po izbiri. Dober tek!
Zapiski
- Kari paste so značilne sveže začimbne mešanice tajske kulinarike. Najbolj znani so rdeči, zeleni in rumeni kari. S temi pastami lahko zelo obogatimo in popestrimo marsikatero jed. Ni potrebno, da imamo na voljo vso tajsko zelenjavo! Okusne jedi lahko pripravimo z nam dostopnimi lokalnimi sestavinami, ki rastejo na vsakem vrtu, s kari pastami pa tem jedem pričaramo popolnoma drug okus.
- Rumeni kari običajno vsebuje: koriander, kumin, kurkumo, grško seno, česen, sol, lovorjev list, limonsko travo, kajenski poper, ingver, galangal in cimet. Na splošno vsebuje manj čilija kot drugi kariji in je reden spremljevalec vegetarijanskih jedi.
- Kariljubci, tukaj je še en namig za recept: Omamen kari s pečenimi jajčevci in čičeriko na maroški način.