Uživajte v pripravi enostavne in okusne domače pite, ki navduši z močno aromo pora ter kremnostjo skute in mladega sira. Ta recept je prava izbira za hitro pripravljeno, a hranljivo jed, ki se odlično poda tako k vsakdanjim kot posebnim priložnostim.
Lahko jo jeste kot glavno jed ali kot del meze. Dober tek!
Pita s porom, skuto in mladim sirom
Meni glavna jedKuhinja mediteranska kulinarikaTežavnost: srednje zahtevno8
porcije15
minut60
minutSestavine
- Za krhko masleno testo
125 g polnovredne moke (pirine, pšenične ali druge priljubljene)
125 g bele moke
120 g hladnega masla
1 jajčni rumenjak
1-2 jž hladne vode
½ čž soli
- Za nadev s porom
500 g pora
300 g sveže skute
100 g kisle smetane
50 g mladega belega sira
3 jajca
naribana limonina lupinica ½ limone
sol in poper
1 čž suhega timijana
ščepec muškatnega oreščka
- Za peko
pekač za pito ali tortni model pekača, premera 25-26 cm
papir za peko
maslo za namastitev robov pekača
Navodila
- Postopek – priprava maslenega testa
- V skledi zmešamo suhe sestavine: obe vrsti moke in sol. Hladno maslo narežemo na manjše kocke in ga potresemo po suhih sestavinah. Maščobo s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da postane podobna drobtinam. Dodamo rumenjak in 1-2 žlici hladne vode. Vse sestavine na hitro pognetemo v testo. Zmes pokrijemo ali zavijemo v folijo za živila in vsaj za 1 uro shranimo v hladilniku.
- Pripravimo si okrogel pekač za pite ali tortni model, premera 25-26 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog ustreznega premera), po robovih pa ga namažemo z maslom.
- Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v tanek krog, ki ga položimo v okrogel pekač. S prsti ga pritisnemo ob dno in obod pekača. Rob naj bo visok vsaj 3,5 cm in enakomerno debel. Dno večkrat prebodemo z vilicami in za 15 minut shranimo v zamrzovalnik. Na ta način preprečimo, da bi se rob pite med peko topil in lezel dol.
- Postopek – priprava nadeva
- Pečico segrejemo na 200°C. Vmes pripravimo nadev!
- Por očistimo, operemo in osušimo. Zrežemo ga po dolžini na polovico in nato na kolutke. V primeru uporabe mladega pora predhodna priprava s kuhanjem ali blanširanjem ni potrebna. Če pa uporabljamo starejši por, ga za 5 minut blanširamo v vreli vodi in nato odcedimo, preden ga dodamo k nadevu.
- V večji posodi najprej z vilicami pretlačimo skuto in beli sir, jajca razžvrkljamo, limoni naribamo lupinico, kislo smetano dodamo zmesi. Vse sestavine – por in mokre sestavine premešamo in začinimo: dodamo sol, poper, timijan in muškatni orešček.
- Postopek – peka pite
- Ohlajeno testo potisnemo v pečico in ga pečemo 15 minut, da se na pol speče in že rahlo zlato-rjavo obarva.
- Ker je bilo testo prej kratko zamrznjeno, bi se moralo lepo speči. Če pri peki krhkega maslenega testa radi uporabljate kroglice za peko, pa naredite po naslednjem postopku. Dno obložite s kosom papirja za peko in po njem razporedimo kroglice za peko (suha fižolova zrna). Testeno osnovo enako pečete v ogreti pečici 15 minut.
- V pečici zmanjšamo temperaturo na 180°C. Na pol pečeno testeno osnovo odstranimo iz pečice in jo napolnimo s pripravljenim nadevom. Nadev po vrhu lepo poravnamo.
- Pito pečemo še 35-40 minut, na srednji višini v pečici, klasičen način peke.
- Pečeno pito ohladimo, potem pa jo narežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Dober tek!
- Postrežba
- K tej aromatični in sočni piti se dobro prileže sezonska solata.
Zapiski
- Ste vedeli?
Po starem neindustrijskem načinu so kislo smetano pridobivali tako, da so še toplo namolženo mleko nalili v plitve posode ter ga pustili pri temperaturi 12 ºC do 15ºC. Po enem dnevu se je mlečna maščoba, ki je specifično lažja od preostalega mleka, izločila na površino. Tako pridobljeni gostejši mastni sloj, ki se je nabral na površini, je kisla smetana. Danes je kisla smetana tako priljubljena, da kraljuje v mnogih kulinaričnih mojstrovinah! - Por (Allium porrum) je zelo uporabna zelenjava v kuhinji, pogosto se uporablja svež za solate ali kot nadomestek drugih vrst čebulnic. Je ključna sestavina za izboljšanje okusa in vonja v številnih jedeh, vključno z zavitki in raznimi vrstami pit. Obstajata dve vrsti pora: letni, ki se uporablja od maja do avgusta in zimski, odporen na mraz in uporaben od septembra do aprila. Zimski por je trpek, medtem ko je poletni blažjega okusa. Por je bogat z vitamini A, C, B1, B2, B6, E in minerali kot so kalij, fosfor, magnezij ter železo.
- Recept za to pito sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.