Verjamete, da lahko z malo domišljije in sestavinami, ki so v domači kuhinji na voljo – za spremembo pripravite dišečo jed, ki ponese na obalo Casablance? Razen tipične maroške začimbne mešanice, ki jo zlahka zamenjate za katerega od priljubljenih karijev ali masal, boste vse sestavine našli v domači shrambi ali v prvi trgovini.
Kari na maroški način
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut30
minutSestavine
2 srednje veliki čebuli
200 g kuhane čičerike
2 manjša ali 1 velik jajčevec (skupaj 300 g)
1 večja rdeča paprika (npr. sorte Kurtovska kapija)
2 velika paradižnika ali 300 g paradižnikove omake – passate
2 jž paradižnikove paste
250 ml navadne vode ali »čičerikine tekočine«
6 strokov česna
3-4 jž oljčnega olja
sol in poper
ščepec sladkorja po potrebi
- Sestavine za riž
½ skodelice priljubljenega riža na osebo
1 čž masla ali ghija
- Začimbe in zelišča
2 čž maroške začimbne mešanice Ras El Hanout v prahu ali Garam masale v prahu ali Madras kari v prahu
1 čž sladke paprike v prahu
- Okrasitev in serviranje
sveža zelišča za serviranje, npr. peteršilj ali koriander
za ljubitelje pekočega: nasekljan sveži feferon ali čili
Navodila
- Čičeriko je najbolje, da skuhamo že dan prej, če te navade nimamo, lahko v receptu mirno uporabimo tudi vloženo (pasterizirano).
- Pečico vključimo na 200ﹾC. Jajčevec očistimo, razrežemo na trakove srednje debeline, dolžine 3-4 cm. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo rezine jajčevca. Ne dodajamo ničesar, jajčevec se opeče na papirju za peko brez kakšne maščobe. Pri tej temperaturi in na srednji višini pečemo jajčevec 10 min., toliko da zadiši in se zmehča.
- Medtem očistimo čebulo in papriko. Čebulo zrežemo na tanjše rezine, papriko pa na kvadratke. Oboje skupaj v veliki kozici na oljčnem olju popražimo in rahlo osolimo. Pražimo toliko, da se paprika rahlo opeče in zadiši, običajno 3-5 min.
- Dodamo začimbno mešanico po našem izboru: ali Ras El Hanout v prahu ali Garam masalo v prahu ali Madras kari v prahu. Vse skupaj na hitro opražimo, le toliko da se razvije značilen orientalski vonj.
- Dodamo strt ali nasekljan česen, ko česen zadiši – zalijemo z vodo (ali s tekočino, ki nam je ostala pri kuhanju čičerike) in dodamo na kocke narezan paradižnik oz. paradižnikovo omako – passato.
- Dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in pustimo jed rahlo vreti še 10 min, vmes dodamo sladko papriko v prahu in paradižnikovo pasto.
- Primešamo pečene jajčevce in kuhano čičeriko. Po okusu dosolimo in popopramo. Če želimo slajši okus, dodamo ščepec sladkorja in po potrebi sproti dodajamo malo tekočine.
- Na majhnem ognju dušimo še 10 min., da se vsa zelenjava zmehča. Koščki jajčevca naj se v ustih kar topijo (ne smejo biti več žvečljivi – ampak morajo biti topljivi).
- Posebej pripravimo riž. Na osebo vzamemo ½ skodelice priljubljenega riža za prilogo, ki ga na cedilu oplaknemo s hladno vodo. Riž in voda naj bosta v razmerju 1:2. V vrelo vodo stresemo riž, rahlo osolimo, dodamo 1 čž masla ali ghija, kuhamo po navodilih proizvajalca, tako dolgo da riž popije vso tekočino.
- Ko kari odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo in jed dobro »usede«
Zapiski
- Pred serviranjem lahko po želji na krožnike dodamo še sveža zelišča (peteršilj ali koriander), za ljubitelje bolj pekočega okusa pa nasekljane sveže feferone ali čili.
- Omamen maroški kari in riž naj bosta servirana posebej, ne zmešamo ju skupaj.
- Ras El Hanout je mešanica začimb, ki izvira iz Maroka, značilna je zlasti za kuhinjo Severne Afrike, zelo priljubljena pa je tudi na Bližnjem vzhodu. Po svetu je znana kot »maroška čarovnija«. Običajno vsebuje: kardamom, ingver, cvet muškatnega oreščka, črni poper, kurkumo, čili, janež, piment, cimet, papriko, klinčke in liste vrtnice. A se receptura lahko razlikuje od kraja do kraja, saj ima ta priljubljena mešanica veliko družinskih receptov, ki se prenašajo iz roda v rod.
- Če Ras El Hanout-a nimamo doma, ga v jedi preverjeno in zlahka zamenjamo ali z Garam masalo ali z blago pekočim karijem npr. Madras kari.
- Kariljubci, tukaj je še en namig za recept: Zimski kari s sladkim krompirjem.