Vesela rožnata barva jedi s testeninami je kombinacija nežne kuhane pese, feta sira in limone, ki se zmešajo v okusno kremasto omako. Postopek je preprost, rezultati pa božanski. Sesekljani orehi in peteršilj popestrijo in dodatno obarvajo obrok v zaključni fazi.
Ne samo, da je paša za oči, še brbončice bodo prijetno presenečene. Upam si trditi, da vam sploh ni treba biti ljubitelj pese, da bi v tej barviti jedi zares uživali. Dober tek!

Pašta v kremni omaki s peso, feto in orehi
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut30
minutSestavine
500 g priljubljenih testenin (npr. rezanci vrste Fettuccine, Tagliatelle ali Linguine)
400 g kuhane rdeče pese
150 g mladega sira v slanici (najbolje feta sir)
100 g kisle smetane
3-4 strokov česna
2 jž oljčnega olja
2 jž limoninega soka
100 ml vode od kuhanja testenin
sol in poper
- Začimbe in zelišča
1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
50 g nasekljanih orehov
sveže tolčen poper
sveži peteršilj
Navodila
- Najprej skuhamo peso. Ta postopek priporočam, da opravite že prej, saj se rdeča pesa kar dolgo kuha. To je res edina zamudna faza celega postopka, vse ostalo v receptu je izibizi.
- Rdečo peso očistimo, prestavimo v večji lonec in prelijemo s toliko vode, da je res prekrita. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in jo kuhamo dokler se popolnoma ne zmehča, kar pomeni da v sredino zlahka potisnemo nož. Pri večji pesi traja kuhanje tudi 25-35 min.
- Ko je pesa mehka, jo odstavimo in odcedimo, dokler se ne ohladi. Ohlajeno olupimo in zrežemo na kocke.
- Vmes pripravimo priljubljene testenine, ki jih skuhamo po navodilih proizvajalca »al dente« oz. »na zob«. Med kuhanjem si shranimo 1 skodelico vode, v kateri so se kuhale, saj jo za omako potrebujemo 100 ml.
- Večjo posodo z oljčnim oljem pristavimo na kuhalnik. Česen stisnemo. Ko se olje segreje, pridamo česen, dušimo le toliko da zadiši in zalijemo z vodo od testenin.
- Dodamo kuhano peso, ki jo na tej mešanici maščobe in česna malo podušimo in odstavimo.
- Zdaj končamo omako! Limono stisnemo, mladi sir pa odcedimo. Pesino mešanico, mladi sir (feta), kislo smetano, sok limone, sol in poper ter muškatni orešček s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes.
- V posodo – kjer smo kuhali testenine zlijemo omako, ki jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča) in dodamo testenine. Vse skupaj dobro premešamo, da se pašta lepo oprime omake.
- Na koncu nasekljamo orehe in jih potresemo po jedi.
- Pred serviranjem pa obrok dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom in svežim peteršiljem.
Zapiski
- Feta je grški beli sir v slanici iz ovčjega mleka ali mešanice ovčjega in kozjega mleka. Je mehak, z majhnimi luknjicami, kompakten na otip in brez kože. Za vse, ki ne obožujete fete, v receptu uporabite katerikoli mladi sir v slanici.
- Vse do pomladi se lansko rdečo peso dobi na tržnicah, poleti pa so na voljo že mladi gomolji letošnje rdeče pese. Ker je res zdrava, jo je smiselno bolj pogosto vključevati v obroke.