Ti mehki in aromatični polpeti iz brokolija in skute so kot nalašč za vsakdanji obrok, hitro malico ali kot del posebnega pogrinjka.
Kombinacija nežnega brokolija, kremaste skute in izbranih začimb sestavi lahko, a hranljivo jed, ki se zlahka znajde na marsikaterem krožniku – bodisi ob solati, kot prigrizek s pomako ali v sendviču. Njihov okus in vsestranska uporaba navdušita tako ljubitelje zelenjave kot vse, ki iščejo preproste, a slastne ideje za domačo kuhinjo.

Polpeti z brokolijem in skuto
Meni glavna jedKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: srednje zahtevno4-6
porcij15
minut30
minutSestavine
350 g brokolija
1 manjša čebula
2 stroka česna
250 g skute
3 žlice krušnih drobtin ali kvasnih kosmičev
2 jajci
1 žlica oljčnega olja
sol in poper
1 žlička suhega origana
ščepec muškatnega oreščka
Navodila
- Priprava polpetov
- Brokoli očistimo in narežemo. Cvetke razrežemo na manjše dele, stebla nasekljamo, večje steblo olupimo in prav tako narežemo. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku ali električnem sekljalniku, da dobimo drobno zmes.
- V vnaprej segreto ponev vlijemo oljčno olje, dodamo očiščeno čebulo in jo pražimo približno 3 minute, da rahlo postekleni. Nato jo odstavimo.
- V večji posodi z vilicami pretlačimo skuto, jajci razžvrkljamo, česen pa stisnemo ali drobno sesekljamo.
- Vse sestavine – popraženo čebulo, sesekljan brokoli, česen, razžvrkljani jajci in skuto – dobro premešamo. Po delih dodajamo drobtine (ali kvasne kosmiče), sol in poper po okusu ter začimbe: origano in muškatni orešček.
- Ko dobimo homogeno zmes, jo pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut.
- Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacijski način) ali 200 °C (klasična peka – zgoraj/spodaj).
- Ko se zmes ohladi, oblikujemo polpete. Ker je masa rahla, jih oblikujemo previdno – približno 1 žlico mase na en polpet. Iz te količine dobimo približno 15 polpetov.
- Polpete sproti zlagamo na večji pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pečemo jih približno 30 minut. Na polovici peke jih enkrat obrnemo. Polpeti naj bodo lepo zlato zapečeni. Postrežemo jih vroče.
- Če želite, jih lahko namesto v pečici pripravite tudi v ponvi. V tem primeru uporabite enako količino mase in oblikujte polpete, nato jih specite v segreti ponvi z malo olja. Pecite jih z obeh strani do zlato rjave barve. Dober tek!
Zapiski
- Namig:
Zelenjavni polpeti s skuto so izvrstni sveže pečeni, še topli, prav tako pa se odlično izkažejo tudi hladni. Postrezite jih z začinjeno kislo smetano, osvežilnim kefirjevim ali jogurtovim prelivom z zelišči ali domačim pestom iz peteršilja in oreščkov. Lahko jih kombinirate s sezonsko solato, popečeno zelenjavo ali žitno prilogo, kot je ajdova kaša ali kvinoja. - Kot prilogo lahko pripravimo solato, ki jo po okusu obogatimo z divjimi zelmi, npr. navadnim regratom (Taraxacum officinale), krompirjevko ali smrdljivko (Aposeris foetida), navadno kislico (Rumex acetosa), navadno regačico (Aegopodium podagraria) ali navadno zvezdico (Stellaria media).
- Polpeti so tudi dobra izbira za obrok na poti – zaviti v tortiljo z lističi solate, narezano zelenjavo in poljubnim prelivom bodo prava energijska malica. Popestrijo vsak sendvič ali burger, lahko pa jih ponudite kot del hladno-toplega bifeja za goste.
- Zahvaljujoč rahli teksturi, nežni kremnosti skute in bogati aromi bodo navdušili tako ljubitelje lahkotnih obrokov kot vse, ki iščejo okusno alternativo mesnim jedem.
- Recept za zavitek sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.